Vágólapra másolva!
Lennox Lewis Las Vegasban a negyedik menetben kiütéssel győzte le az amerikai Hasim Rahmant. A 36 éves brit visszavágott az áprilisban elszenvedett vereségért, s megszerezte a WBC/IBF/IBO szervezetek világbajnoki övét. Lewis rögtön a meccs után azt nyilatkozta, jöhet a Tyson elleni derbi. A találkozóért szintén 10 millió dollárt kasszírozó 29 éves Rahman viszont eltűnhet a profi boksz süllyesztőjében. Igaz, megélhetési gondjai nem lesznek. Mint ahogyan Lewisnak sem. Pláne úgy, hogy Don King azon lesz, hogy Tyson következzen.

Már mindenki - aki számított - ott volt Las Vegasban a Mandalay Bay hotelben, amikor Beverly Knight elénekelte a britek himnuszát. Kicsit hamisan hangzott a God save the Queen, de ez bizonyára nem zavarta a helyszínen többek között helyet foglaló Serena Williamst, Sydney Poitier-t, Arnold Schwarzeneggert, Meg Ryant vagy éppen John McEnroe-t, de a brit szurkolók némileg italosan és csalódottan hallgatták Knight kisasszony egyéni interpretációját. Jewel amerikai himnusza már valamivel jobban hangzott, de ez volt a csarnokban az utolsó alkalom, hogy a britek érezhették magukat rosszul, az amerikaiak pedig jól.

Fotó: EPA
Rahman nem bírta sokáig, Lewis alaposan visszavágott
Lennox Lewis

Kérdés persze, hogy meddig, mert a meccset követően a 35 győzelme mellett harmadik vereségét elszenvedő Rahman csak rövid ideig szolgáltatott témát, a fókuszban egy Tyson elleni lehetséges mérkőzés volt: "Rahman a meccs előtt gyalázott, a szorítóban adtam meg neki a választ. Áprilisban, amikor nem voltam rossz formában, de nem vettem Rahmant komolyan, egy szerencsés ütéssel terített le, most én is egy nagy ütéssel tettem pontot a meccsre. De ebben a bokszbizniszben ez így járja. Különben is, csak kölcsönadtam neki a világbajnoki címeket, most visszavettem" mondta a két veresége, egy döntetlenje mellett 39. győzelmét arató Lewis.

S aztán jött a Tyson, pontosabban az a kérdés, hogy jön-e? Lewis az egyik tévétársaságnak a következőt mondta: "Kiállok Tyson ellen, de bárki jöhet. Ugyanakkor kételyeink vannak afelől, hogy bárki jöhet, mert később tett egy utalást, ami ezt egyértelműen cáfolta - nevezetesen nem tartotta szerencsésnek, hogy az ismeretlen Rahman ellen először kiállt. De nyíltabban is elszólta magát: "A Holyfield elleni meccs óta Tysonra várok" - ebben a mondatban minden benne van.

S ez az a pont, ahol érdemes továbbgondolni, milyen találkozó(ka)t hozhat a jövő. A meccs előtt Vlagyimir Klicsko Lewis győzelmét jósolta, majd azt mondta, azért is akarja, hogy a brit győzzön, mert utána szeretné az erejét összemérni Lewisszal. Ám legyünk őszinték, bármennyire is tehetséges az ukrán óriás, a britnek egyelőre csak Tyson a potenciális ellenfele, s nem elsősorban a boksztudás alapján, hanem a bokszbiznisz tekintetében.

Most már bizton állítható, Lewis nem véletlenül bontott szerződést a Rahman elleni meccs előtt 11 nappal menedzserével, Frank Maloney-vel. Hímezett-hámozott, azt mondta, van annyira rutinos, hogy maga intézze a dolgait, aztán egyszer csak újra felbukkant Don King, aki a Las Vegas-i meccs promotere is volt. Egy régebbi lövöldözés emlékeként repeszdarabokkal a fejében - mint ahogyan azt egy ct-vizsgálat megállapította -, de kristálytiszta logikával, remek üzleti érzékkel, s nem mellékesen minden hájjal megkenve. Tudni kell, többek között Rahman az ügyfele, Lewis és Tyson vélhetően lesz.

Fotó: EPA
"Kiállok Tyson ellen, de bárki jöhet"

Bár egy aprócska tettel az ex-világbajnok is hozzájárult, hogy létrejöhessen egy Lewis-Tyson meccs. Lewis ugyanis Rahman ellen nem volt motivált, Tyson viszont áprilisban még nem volt elég jó. A nehézsúlyú profiboksz fenegyereke újra egyre erősebb, Lewis szintén felszívta magát, így a bokszot szeretőket jelen állás szerint semmi és senki sem menti meg egy Lewis-Tyson derbitől.

Illetve egyvalaki beleköphet a levesbe, de az a valaki éppen azon lesz, hogy összehozza a nagy bulit: Don Kingről van szó, akinek már csak az a dolga, hogy összeszedjen mondjuk 50-50 millió dollárt, amennyiért a felek hajlandók magukat üttetni. A dróthajú múltját ismerve, még néhány söréttől sem riad vissza, hogy előteremtse a pént, tehát biztosak lehetünk benne, hogy megtalálja a pénzeszsákot.

Thury Gábor

Ajánlat: