Vágólapra másolva!
Legutóbb 16 éve, 1985-ben fordult elő, hogy magyar súlyemelő egy súlycsoport mindhárom aranyérmét megnyerte a világbajnokságon. Az illetőt Szanyi Andornak hívták, s aki a múlt héten, a törökországi Antalyában megismételte ezt a bravúrt, az Likerecz Gyöngyi, a 75 kilós súlycsoport összetett, szakítás és lökés világbajnoka. Ahogy már most sokan fogalmaznak: a női Süleymanoglu.

Gyöngyi még csak 18 éves, ebben a tekintetben is helytálló a párhuzam a bolgár, majd később török "minidaruval". A keddi sajtótájékoztatón édesapja, Likerecz János elárulta: lánya hétévesen, elsős korában kezdett el súlyt emelni, két bátyja, János (most 23) és Attila (20) példáján felbuzdulva.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az új magyar szupertehetség produkcióját méltatva elmondta, hogy a jövőben várható a 75 kilós súlycsoport "kiürülése", ugyanis nincs méltó ellenfele Likerecznek. Évekkel korábban ugyanez történt a férfi 60 kilóban, Süleymanoglu kategóriájában.

Gyöngyi egy igazi tinédzserhez illően elpirult, s képtelen volt leplezni zavarát, amikor arról faggatták, hogyan barátkozik a sztárszereppel. "Nem vagyok én sztár, csak most egy-két napig. Utána minden visszatér a rendes kerékvágásba", mondta szerényen. Ez persze nincs teljesen így, ezentúl már semmi sem lesz úgy, mint régen a Likerecz család életében. Kedden például, miután a magyar súlyemelő küldöttség megérkezett Antalyából - ahol Gyöngyi kiérdemelte a világbajnokság legjobb női versenyzőjének felajánlott külön serleget - Sunyovszki Károly, Oroszlány polgármestere fogadta a város hírneves szülöttét.

Likerecz János, Gyöngyi édesapja ma is gazdálkodó, komoly nagyságú földet művel, 60 vágómarhát tart, és egy vendéglője is van a városban. A három gyermek még manapság is megfogja a munka végét, ha kell, természetesen már nem dolgoznak annyit, mint korábban. "Kell Gyöngyinek a pihenés, tudom ezt jól, magam is súlyemelő voltam, országos bajnoki címig vittem", említette a családfő. "A kőkemény edzések után nem regenerálódna, hanem gabonás zsákokat dobálna Toldi Miklós módjára, akkor a másnapi tréningen csak esne-kelne."

Antalyában Gyöngyi összetettben 250 kilóval győzött, míg a világcsúcs 257,5 kg. "Nem is tettem kísérletet a világcsúcsot jelentő súlyon, majd legközelebb", mondta Gyöngyi. "Az aranyéremhez ennyi is bőven elegendő volt."

Való igaz, Szergej Bubka sem vitte túlzásba a magasságok emelését, mindig csak egy-egy centit javított az aktuális világcsúcson. A jelek szerint a magyar súlyemelő fenomén is hasonlóképpen gondolkodik.

Gyöngyi egyébként eddig az év toronymagasan legeredményesebb magyar sportolónője, háromszoros világ- és Európa-bajnok, nagy esélyese az Év sportolója választásnak. S még 2003-ban is junior korú lesz.

Ch. Gáll András