Vágólapra másolva!
A hétvége újabb ezüstérmet hozott a magyar súlyemelőknek az antalyai világbajnokságon, Varga Viktória a lökésben második lett. A vb legjobb női versenyzőjének a háromszoros aranyérmes Likerecz Gyöngyit választották.

A súlyemelő-világbajnokságon a +75 kilós kategóriában versenyző Varga Viktória az összetettben a negyedik helyen végzett. A szakításban csak egy érvényes gyakorlata volt, a lökésben viszont három, és ebben a fogásnemben országos csúccsal ezüstérmet nyert, megelőzve többek közt a lengyelek világbajnokát, Wrobelt.

További két magyar szerepelt a hét végén Antalyában, Stark Tibor (+105 kg) az ötödik helyen zárta a vb-t, Kovács Zoltán (105 kg) a várakozástól elmaradva a tizenegyedik lett. Az ő súlycsoportjának győztesét, az orosz Szmorcskovot kevesen láthatták versenyezni, mert korábbi eredményei alapján a B csoportba sorolták be.

A magyarok számára sikeres volt a világbajnokság, és nemcsak Likerecz Gyöngyi emlékezetes, három aranyérmet hozó teljesítménye miatt. Dolovai Tamás, a szövetség elnökhelyettese, a magyar csapat vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a küldöttség tizenhét olimpiai pontot szerzett, az éremtáblázaton a hatodik helyen végzett. Igaz, hogy nem volt teljes a mezőny, mert egy olimpia utáni évben sohasem az, ráadásul az idén tovább csökkentette a létszámot az Amerika elleni terrortámadás, számos világversenyhez hasonlóan a súlyemelő vb-t is kevesebb indulóval bonyolították le. Dolovai Tamás azonban azt mondja, a minőséggel nem volt baj, ezt a világrekordok is bizonyították.

A kínaiak a hazai bajnokságuk miatt nem az első sorukat vitték Antalyába, de így sem maradtak aranyérmek nélkül. A csapatvezető szerint a nagy klasszisok távolléte magának a versenynek jót is tett, mert a súlyemelővilág számára egy kicsit unalmasak voltak már az örökös kínai sikerek. Hozzá kell tenni, hogy Likerecz Gyöngyi győzelmét valószínűleg senki nem tudta volna megakadályozni, a magyar versenyző úgy nyert világbajnokságot, hogy a lökésben a harmadik fogását ki sem használta, és csak 2,5 kilóval maradt el a világcsúcstól. Ezek után már csak idő kérdése, mikor javítja meg a világrekordot. Ideje bőven van, hiszen csak 18 éves, és még két évig a juniorok között is versenyezhet. Máris a sportág nagy egyénisége, Antalyában a világbajnokság legjobb női versenyzőjének választották meg.

Bár Likerecz Gyöngyi van a kirakatban, a magyar súlyemelés azért nem egyszemélyes sportág, ezt a vb-n mutatták Krutzler Eszter érmei, Varga Viktória dobogó közeli helyezése, Tancsics László rekordjai, Feri Attila lökésbronza, Stark Tibor sokadik alkalommal bizonyított küzdőképessége.