Vágólapra másolva!
A John Newcombe-csoport két mérkőzésére kerül sor hétfőn Sydneyben a férfi teniszezők 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján. A több mint 17 ezer férőhelyes sydneyi SuperDome közönségének nagy része csalódottan távozott a Mesterek Kupája második mérkőzése után: az amerikai Andre Agassi ugyanis a vártnál kisebb csatában, 1 óra 13 perc alatt győzte le az ausztrál Patrick Raftert a John Newcombe-csoport 1. fordulójának rangadóján.

A nyitányon az év végi elsőségre is pályázó ausztrál Lleyton Hewitt a vártnál nehezebben, csak 1 óra 49 perces találkozón múlta felül az indulását csupán az utolsó pillanatban, a 2,95 millió dolláros párizsi torna megnyerésével biztosító Sebastien Grosjeant.

Az első játszmában a francia teniszező volt a pontosabb, gyorsan elnyerte ellenfele adogatását, s előnyét meg is őrizte.

A folytatásban Hewitt átvette az irányítást, a második szett elején elvette riválisa szerváját, majd biztosan egyenlített. A döntő játszmában már 3:0-ra is vezetett a US Open győztese, s újabb fordulat már nem történt.

Elsősorban a 35 perces első játszma jelentett kellemetlen meglepetést a szurkolóknak, az amerikai sztár szinte esélyt sem adott riválisának. Agassin nem látszott, hogy az elmúlt hetekben a megszokottnál kevesebbet törődött a tenisszel ( megnősült, majd fia született ), pontos játékkal őrölte fel riválisa ellenállását.

A második szett elején az amerikai gyorsan elvette ellenfele adogatását, de 2-1-nél Rafter is breakelt. A találkozó sorsát 4-4 után a kilencedik játék döntötte el, Agassi újra elnyerte ellenfele szerváját, majd hozta a sajátját, s máris ünnepelhette első sydneyi győzelmét.

Az amerikai teniszező a mérkőzés után őszinte örömmel beszélt az elmúlt hetek eseményeiről, házasságkötéséről és fia születéséről: "Nagyszerű a hangulatom, hiszen új élményekkel gazdagodtam. Az ember kevés dolognak örülhet jobban az életében, mint gyermeke születésének."

Agassi 87 pontos hátránnyal kezdte a sydneyi tornát az ATP Race-t vezető brazil Gustavo Kuertennel szemben, így akár még az élre is ugorhat. Az ausztrál Lleyton Hewittnek még kisebb, csupán 48 pontos különbséget kell ledolgoznia, ehhez képest az első játszmát elbukta a francia Sebastien Grosjeannal szemben. Később javított, s végül magabiztosan nyert (3:6, 6:2, 6:3). "Bizonytalanul, s rendkívül idegesen kezdtem. A második és harmadik játszmában azonban már jól fogadtam ellenfelem adogatásait. Ez sokat segített, de még hosszú út áll előttem" - értékelte a győztes saját teljesítményét.

John Newcombe-csoport, 1. forduló:
Hewitt (ausztrál) - Grosjean (francia) 3:6, 6:2, 6:3

John Newcombe-csoport, 1. forduló:
Agassi (amerikai) - Rafter (ausztrál) 6-2, 6-4

A keddi műsor:
Ken Rosewall-csoport, 1. forduló (magyar idő szerint 8.30 ó):
Ferrero (spanyol) - Kafelnyikov (orosz)
Kuerten (brazil) - Ivanisevic (horvát)

Korábban:

Agassi, Hewitt és Rafter egy csoportba került