Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium eleget tett az olasz hatóságok kérésének, és a hét elején kiadta Adrian Mateas román állampolgárságú sportolót a római igazságszolgáltatásnak. A súlyemelőt orgazdasággal vádolja az olasz rendőrség.

Néhány nappal ezelőtt a magyar hatóságok kiadták Olaszországnak az orgazdasággal vádolt Adrian Mateas román súlyemelőt. Kővári Gábor őrnagy, az Interpol budapesti irodájának főosztályvezető-helyettese elmondta, az Igazságügyi Minisztérium az olasz rendőri szervek kérvényezésére döntött Mateas kiadatásáról.

Az aradi illetőségű sportolót szeptember 28-án a Csongrád megyei Makón helyezték előzetes letartóztatásba az Interpol munkatársai. A súlyemelőt néhány nappal házasságkötése után vették őrizetbe, amikor feleségével együtt törökországi nászútjára tartott. Adrian Mateas nevére az olaszországi hatóságok bocsátottak ki nemzetközi elfogató parancsot, akit értesüléseink szerint nyugat-európai országokban eltulajdonított luxusautókkal való kereskedéssel vádolnak.

Habár számos sajtóorgánumban, illetve Aradon is felröppent a hír, hogy Mateast erőszakos fogvatartással is vádolják az olaszok, Kővári Péter őrnagy elmondta: a kiadatási kérelemben kizárólag az orgazdaság gyanúja szerepel.

Az igazságügyi tárca döntésének meghozataláig a gyanúsítottat a budapesti Büntetés-végrehajtási Intézetben tartották fogva, majd a negyven nap leteltével a minisztérium helyt adott a kiadatási kérelemnek, és Mateast Olaszországba szállították.

Adrian Mateast (105 kg) tavaly Sydneyben Traian Cihareannal (56 kg) együtt doppingvétség miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság örökre kizárta az ötkarikás játékokról. A két román sportoló akkoriban Ausztráliában azt hangoztatta, hogy a NOB-döntése mögött Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség akkori főtitkárának rosszhiszeműsége áll. Aján - akit azóta a szervezet elnökévé választottak - tagadta a vádakat.

Balla István - Rostás Szabolcs