Vágólapra másolva!
Szerdán nyolc csapat szereplésével megkezdődik Madridban a női teniszezők hivatalos csapat-világbajnokságának, a Fed-kupának döntője. A címvédő Egyesült Államok távollétében a szakértők Belgiumot tartják a legnagyobb esélyesnek, de meglepetést okozhat Oroszország tini-, valamint Spanyolország és Franciaország veteráncsapata is.

Clijsters és Henin végső győzelemre
vezethetik a belgákat
Fed-kupa

A belgák nagy riválisa a rutinos játékosokból álló francia csapat lehet, amelyet Amelie Mauresmo vezet, de pályára lép majd Nathalie Tauziat, Sandrine Testud és Nathalie Dechy is. A spanyolok sem gyengék: az ötszörös Fed-kupa-nyertes 1991 és 1998 között nyolcszor is a legjobb kettő között végzett. Ráadásul hazai pályán, a kedvenc salakborításon mind Arantxa Sanchez-Vicario, mind Conchita Martinez remekelhet.

Titkos favoritként Oroszország is befuthat, a keletiek erősségét jelzi hogy a Jelena Gyementyieva, Jelena Lihovceva, Nadia Petrova, Jelena Bovina kvartett mellett olyan sztárok maradtak ki, mind Kurnyikova vagy Krasznoruckaja.

A legfájóbb hiányzó az Egyesült Államok csapata, amely címvédőként a szeptember 11-i terrortámadásra hivatkozva végül lemondta a szereplést. Pedig a világranglista mindent elárult volna az esélyekről: az első helyen Lindsay Davenport áll, de az első 10 között öt amerikai is található. A helyettes Németországtól nem sok várható: a visszavonult Anke Huber nélkül Markus Schur kapitány csak a Barbara Rittner, Bianka Lamade, Martina Müller, Scarlett Werner összetételű egységben bízhat.

A csoportok beosztása és a csapatok névsora:
A csoport:
Belgium: Kim Clijsters, Justine Henin, Laurence Courtois, Els Callens.
Spanyolország: Arantxa Sanchez-Vicario, Conchita Martinez, Gala Leon Garcia, Virginia Ruano-Pascual.
Ausztrália: Nicole Pratt, Alicia Molik, Rachel McQuillan, Evie Dominikovic.
Oroszország: Jelena Gyementyieva, Jelena Lihovceva, Nadia Petrova, Jelena Bovina

B csoport:
Franciaország: Amelie Mauresmo, Nathalie Tauziat, Sandrine Testud, Nathalie Dechy.
Csehország: Daja Bedanova, Denisa Chladkova, Kveta Hrdlickova, Petra Cetkovska.
Argentína: Paola Suarez, Maria Emilia Salerni, Clarisa Fernandez, Laura Montalvo.
Németország: Barbara Rittner, Bianka Lamade, Martina Müller, Scarlett Werner

Pincési László

Korábban: