Vágólapra másolva!
Az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok gátfutónő, az oroszból svéd állampolgárrá lett Ludmila Engquist bevallotta: felkészülése során titokban doppingszerekkel élt, és az eredeti tervek miatt azért nem indul bobban a téli olimpián, mert fél a doppingvizsgálatoktól. Egy olasz és egy spanyol kerékpáros lett az Európa-szerte kirobbant doppingbotrány első áldozata. Massimo Strazzer és Juan Llaneras hathónapos eltiltást kapott, miután bebizonyosodott, mindketten tiltott szerrel, EPO-val éltek.

"Titokban doppingoltam" - nyilatkozta Ludmila Engquist a svéd hírügynökségnek egy, a stockholmi szerkesztőségnek eljuttatott faxban. "Kénytelen vagyok ezt bevallani, mert Lillehammerben ellenőriztek és a teszt biztosan pozitív lesz."

Engquist a svéd bobcsapat tagjaként edzett a norvég városkában, készülve a februári, Salt Lake City-i játékokra. A vizsgálat eredménye még nem ismert, de ha kiderül, a futónő igazat mondott, akkor elsőre kétéves eltiltást kaphat.

"Szörnyű dolgot csináltam, és rosszul érzem magam miatta. Senki sem értett meg, de utáltam a bobozást. Ám annyi energiát és pénzt öltünk bele, hogy nem tudtam kiszállni" - pedig többször is szerettem volna.

Engquist nyáron vásárolt illegális készítményeket, amikor hazalátogatott Oroszországba.

"Vettem néhány pirulát, és tudtam, ezek doppingszerek."

A sportolónő Karin Olssonnal párban a hetedik helyen végzett a februári, utah-i Világkupa-versenyen. Engqvist 1993 februárjában négyéves eltiltást kapott szteroidok használatáért. Ám egyfolytában azt állította, egykori férje preparálta meg a vitaminjait. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 1995 decemberében felfüggesztette az eltiltást, ennek köszönhetően Engqvist indulhatott az atlantai olimpián, ahol 100 méteres gátfutásban aranyérmet szerzett.

A két kerékpáros a sportágban eluralkodott áldatlan állapotok miatt megszigorított vizsgálatoknak köszönhetik bukásukat. Strazzer és Llaneras a belgiumi pályakerékpáros-világbajnokság "nem-negatív versenyzői" közé tartozik. Llaneras ezüstérmet nyert, míg Strazzer tagja volt az olaszok üldözőcsapatának. A második vizsgálat persze még bizonyíthatja ártatlanságukat, de erre kevés az esély.

"Úgy érzem magam, mintha egy rossz álomban lennék" - mondta Strazzer a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva. "El sem hiszem, mivel vádolnak. Biztos vagyok magamban, hiszen nem doppingoltam. Kivárom a végét, remélem, csak szörnyű hibáról van szó!"

Pincési László

Korábban: