Vágólapra másolva!
Úszóink szövetségi kapitánya, Kiss László szerint a növekedési hormon a doppingolók utolsó eszköze. A Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA a múlt héten hivatalosan bejelentette, hogy bevezeti a rendszeres EPO-teszteket.

Az EPO, azaz az eritropoitein javítja a szervezet oxigénfelvevő-képességét, azaz minden sportágban segít, ahol oxigénhiányos állapot léphet fel. Úszásban különösen. Az ellenőrzéseket két módszer kombinálásával, folyamatos vér- és vizeletvizsgálatokal végzik majd. A múlt héten véget ért brisbane-i Jóakarat Játékokon az úszók önkéntesen vethették alá magukat a teszteknek, de Kiss László szövetségi kapitány reményei abból táplálkoznak, hogy múlt héttől a kötelezettség lépett az önkéntesség helyébe.

- E döntéssel régi vágya teljesült, ugye?
- Igen. Az EPO mellett már csak a növekedési hormon szintjét kellene mérni, ez is vérből lehetséges. Ha idáig jutnánk, a doppingoló versenyzők nagyon nagy részét kiszűrhetnék az ellenőrzések során.

- Eszerint a növekedési hormont még károsabbnak, veszélyesebbnek tartja?
- Az anabolikák 5-6 százalékos hatékonysággal épülnek be a szervezetbe, a növekedési hormon esetében ez az adat több mint tíz százalék. Így fejlődnek ki 50-es, 52-es lábú úszófenoménok. Neveket nem említek, de gondolom,sejti, kikre gondolok.

- A köznyelv szavaival leírható, miben segíti, segítette az EPO a doppingoló sportolót?
- Jelentősen megnöveli a sportoló állóképességét, kitolja az oxigénhiányos állapotot. Ezzel a becsületes és kemény munkát helyettesíti.

- De az ön által említett becsületes és kemény munkával is elérhető hasonló állóképesség, tehát nem behozhatatlan a hátrány?
- Erre a kérdésre elegendő választ ad, ha megnézi egy-egy világversenyen a célba érkezőket. A többség, a normálisan készülő úszók kék-zöld arccal érnek célba, levegőért kapkodnak, alig kászálódnak ki a medencéből, egyesek viszont rendezett vonásokkal, csukott szájjal néznek ki az eredményjelzőre és azonnal lendületesen ünnepelni kezdenek.

- Bár a hatalmas lábméret kapcsán nem mondott nevet, akkor is, mostani célzása alapján is feltételezhető, hogy a Sydneyben háromszoros olimpiai, Fukuokában hatszoros világbajnok ausztrál klasszisra, Ian Thorpéra gondol...
- Tényleg nem tehetem meg, hogy feltételezések alapján bárkit megnevezzek, úgyhogy nem válaszolhatok.

- A FINA határozata után elképzelhetőnek tartja, hogy egyes nemzetek és sportolók az úszóversenyek érem- és ponttáblázatán radikálisan visszaesnek, mások pedig ezért felemelkednek?
-
Nem merem elhinni, hogy a világ bármely országában olyan, országosan központosított és intézményesített doppingolás folyik, mint az egykori NDK-ban. Az viszont biztos, hogy egy-egy sportágban egy orvos számára becsület és becstelenség között nincs határ, minél jobbak a hozzá tartozó versenyzők, annál inkább elszalad vele a ló, és mivel egyre többen akarnak eredményesek lenni, egyre többen működnek együtt vele. A doppingcsata rablók és a pandúrok között zajlik, az EPO-teszt bevezetésével a pandúrok most előnybe kerültek, de a rablók, mint eddig is mindig, megint kitalálnak majd valamit.

- Ezért hallatszanak olyan hangok, hogy az esélyegyenlőség egyféleképpen biztosítható: azzal, ha szabad a vásár, ha mindenki azt "eszik", amit akar, mert a medencében akkor sem haladhat propellerrel, úsznia kell?
- Igen, hallani olyan javaslatokat, hogy dobjuk be a gyeplőt, és indoklásként ilyenkor az következik, hogy mindenki szabadon rendelkezik a saját testével. De meggyőződésem, hogy ez a sport halála lenne. Egy orvos, egy edző azt a szert adhatja be a versenyzőjének, amelyet a saját gyermekének is nyugodtan beadna. És nem hiszem, hogy egyetlen apa is hajlandó lenne évekkel, évtizedekkel megrövidíteni a gyermeke életét.

- Kötelező kérdés: a kiugróan jobb feltételekkel, több versenyzővel, legális orvosi háttérrel rendelkező, ráadásul még doppingoló ellenfelekkel hogyan tartja a lépést a magyar úszósport, ha makulátlanul tiszta?
- Az eredmények is mutatják, hogy nagyon nehezen. De tisztaságunk megdönthetetlen bizonyítéka, hogy versenyzőim közül Güttler Károly négy, Egerszegi Krisztina három olimpián járt, Kovács Ágnes pedig a harmadikra készül. Ilyen hosszú pályafutásnak alapfeltétele a tisztességes munka, edzőként erre vagyok a legbüszkébb.

- A fentiek értelmében garantálható, hogy a magyar úszósport jobban szerepel majd három év múlva az athéni olimpián, mint 2000-ben Sydneyben?
- Az EPO-teszt bevezetése javunkra válik, mi csak haszonélvezői lehetünk.Ebben biztos vagyok, mert a magyar úszósport nem doppingfüggő.

Ballai Attila

Korábban:

A Fina bevezeti az EPO-teszteket