Vágólapra másolva!
A magyar kajakosok és kenusok érmekért utaztak az angliai Stockton-on-Teesbe, ahol szombat-vasárnap hat felnőtt versenyszámban rendezik meg a maratoni világbajnokságot. A magyarok nemcsak a síkvízi versenyekben, hanem maratoniban is a világ legjobbjai közé tartoznak, ezt mutatja az 1988 óta megrendezett világbajnokságok statisztikája is: 13 arany-, 19 ezüst- és 9 bronzérmet nyertek, és fölényesen vezetik a nemzetek örökranglistáját.

A júliusi, győri Európa-bajnokságon is kitűnően szerepeltek versenyzőink, hét érmet szereztek, ebből három volt arany. A női kajak kettesben a Csay Renáta és Szonda Kornélia, a kenu kettesben Csabai Edvin és Győri Attila, míg a kajak kettesben a Salga István, Jámbor Attila pár végzett az első helyen.

Ezek a párok most, a világbajnokságon is harcba szállnak az aranyért, de a győzelemre az egyesben indulóknak is van esélyük. Győrött ugyanis hallatlanul balszerencsésen versenyeztek egyesben a magyarok, Salga Istvánt és a háromszoros világbajnok Pétervári Pált egy-egy ütközés során vízbe borították, és ezzel szinte behozhatatlan hátrányba kerültek. A 46 éves Pétervári versenyzői nagyságát mutatja, hogy ebben a csaknem reménytelen helyzetben sem adta fel, utolérte az élmezőnyt, végül ezüstérmes lett.

Borsodi Géza, a válogatott szakágvezetője azt mondta az elutazás előtt, hogy a vb mezőnye alig erősebb, mint az Európa-bajnoki volt, hiszen a kontinens legjobbjain kívül csupán egy-két ausztrál, dél-afrikai és kanadai versenyző tartozik a világ élvonalához. A szakvezető három-négy éremre számít, s ha ebből egy arany lesz, már nem fog keseregni.

Faludi Gábor

Korábban:

Szombaton rajtol a kajak-kenu maraton vb