Vágólapra másolva!

Úszás: ötödik a vegyesváltó

A fukuokai úszó világbajnokság utolsóelőtti napján 5 döntőt (köztük 2 premiert: 1500 m női gyorson és 50 m férfi pillangón) rendeztek, a magyarok egyben voltak érdekeltek: a 4x100-as férfi vegyesváltó olimpiai 5. helye után őrzi ezt az előkelő pozícióját a világelitben: most megint 5. lett.

Még ennél is szebben indult... A hát után Horváth Péter (55.48 mp) az ausztrálok és a németek mögött a 3. helyen váltotta Güttlert.

A 33(!) esztendős mellúszó már-már csúcsformáját idézte 1:01.29-es részidejével. Gáspár Zsolt hatodikként vágott neki a pillangónak, minden riválisánál jóval lassúbb volt, de ő is fukuokai legjobbját tempózta (53.05), ennek ellenére visszaesett a magyar kvartett a 7. helyre. Zubor Attila (48.47 mp!) azonban gyorson remekelt, "tartotta" az őt üldöző holland olimpiai bajnokot, Hoogenbandot, s a végén megelőzte a japánok finisemberét is.

A vége új országos csúcs, a tavalyit (3:38.58) sikerült tovább javítani. És... Nem hatodik hely, mint ahogy először megjelent az eredményjelző táblán, hanem eggyel jobb.

Hosszas tanakodás után ugyanis a második amerikaiakat és a hetedik hollandokat (Zubor tehát "csak presztízsből" állt ellen Hoogenbandnak) kizárták. Az arany az ausztráloké lett, természetesen a végén - mint mindig - verhetetlen Thorpe (47.97) jóvoltából..

"Most csak nem fogom abbahagyni, amikor ilyen jól megy" - mosolygott a magyar staféta (de talán az egész vb) abszolút korelnöke, Güttler Károly.

Zubor nagyon örült, hogy Hoogenband nem érte utol, pedig - mint mondta - remegett a lába a rajt előtt, olyan fáradtnak érezte magát.

A vb-n most bemutatkozó számokban felemás eredmények születtek. A női 1500-on a német Stockbauer győztes idejével nem fenyegette Janet Ewans több, mint 13 éves, 15:52.10-es világcsúcsát.

Az 50 férfi pillangón első ausztrál Huegill úgy nyert, hogy elmaradt pénteki, 23.44-es világrekordjától, a mögötte második svéd Frölander (23.57 mp) ellenben jócskán megjavította a most csak harmadik brit Foster egynapos, 23.66-os Európa-csúcsát.