Vágólapra másolva!
Kovács István bejelentette, hogy folytatja pályafutását, majd a Társalgóban nekiállt válaszolni szurkolóinak, az [origo] olvasóinak számtalan kérdésére. Amelyek elsősorban a Chacón-pofontól egy lehetséges válaszig, esetleg Barreráig, Hamedig vagy Moralesig firtatták érzéseit, véleményét, döntéseinek okát. Ko-Ko pedig mondta, s mondta: két évig szeretné még folytatni, legközelebb szeptemberben lép a kötelek közé ésatöbbi - hiába túlórázott, az összes kiváncsiskodónak nem tudott megfelelni.

Ko-Ko, ugye nem fogod abbahagyni? (helo)

Ko-Ko: Nem tudom, hogy furcsa vagy meglepő kérdés-e ez, kb. egy hét alatt kristályosodott ki bennem a válasz, hogy igen, folytatom.

Igaz az a hír, miszerint Ko-Kót kéri fel a Fidesz a sportvezetésre? (sherpa1)

Ko-Ko: Engem még nem kerestek meg, de ha igaz a hír, állok elébe. A sportpolitikában is szívesen tevékenykednék. De most marad az ökölvívás, talán a későbbiekben.

Hány éves korodig szeretnél bokszolni versenyszerűen? (Frenk)

Ko-Ko: Legkésőbb 33 éves koromban befejezem az ökölvívást. Most hogy így döntöttem, még két évem van. Remélem, az Universum ugyanolyan módon támogat engem, mint eddig. De 33 éves koromban mindenképpen be fogom fejezni a sportpályafutásomat.

Üdv Ko-Ko, egyszer azt mondtad a tv-ben, hogy az ökölvívók nagy része vallásos, te is? (malac)

Ko-Ko: Nem nyilatkozhatom a többi ökölvívó nevében, én vallásos vagyok oly módon, hogy hiszek valamiben. Gyerekeimet megkereszteltettem. Úgy érzem, hogy van fönn valaki, aki vigyáz rám, és egyengeti pályámat. Így ilyen értelemben én is vallásos vagyok.

Mi volt a legsúlyosabb indok, amely a folytatás mellett szólt? (IstvanBp)

Ko-Ko: Az a hit és az az önbizalom, amely amellett kardoskodott, hogy nekem még helyem van az ökölvívásban. Nehéz lett volna elszakadni ettől az élettől. Még érzek magamban annyi erőt, hogy céljaimat meg tudjam valósítani.

Elfogadható feltételeket tesz-e számodra az Universum klub? (Frenk)

Ko-Ko: Egy olyan helyzetbe kerültem ezen a mérkőzésen, hogy nem nagyon állíthatok fel az Universumnak szabályokat. Azt hiszem, elfogadható felétételeim voltak az Universumnál, szerintem a jövőben is így lesz.

Mit szólsz ahhoz, hogy Barrera lett Chacón hivatalos kihívója?? (ZBiGi)

Ko-Ko: Nem tudom, hogy ez kész tény-e. El tudom képzelni, hogy ez meg fog változni. Talán Chacón maga választ ellenfelet. A profi világban ez előfordulhat.

Mind a sajtóértekezletet, mind pedig az utána megszervezett chatet élőben közvetítette az interneten az [origo], széles sávú elérésre is optimalizálva (245 kb/s-os streammel is). Az [origo] szerkesztőségébe érkezett chatkérdéseket a sajtótájékoztató helyszínén Márton András tolmácsolta Ko-Kónak.
A sajtóértekezlet archivált felvétele, Windwos Media formátumban.
A chat archivált felvétele, Windows Media formátumban.
Mikor lesz a következő meccs, és mikor várható egy címmeccs? (eperGirl)

Ko-Ko: A következő meccs szeptember 15-én lesz Hamburgban, az első címmérkőzésre minimum három hónapot kell várnunk. De remélem, hogy ez az idő rövidebb lesz.

A feleséged mit mond, hogy játssz még, vagy hogy ne? (helo)

Ko-Ko: A feleségem szemlélőként kezeli ezt a kérdést. Azt mondta, döntsek úgy, ahogy nekem jó.

Mit szólt az édesanyja a döntéséhez, hogy mégis folytatja? (Gabor)

Ko-Ko: Ő már valószínűleg kevésbé boldog. Ha rá hallgatok, valószínűleg ezt a sportot el sem kezdem. Ésszerűen természetesen az lett volna a jó, ha abbahagyom. Most is ennek örült volna.

Továbbra is azt mondod, hogy nem értékelitek ki videón a kiütésedet, és hogy szakmailag nem volt hiba? Szerintem az első megrendítés után csúnya fogásba kellett volna menekülnöd. Az Univerzumnál a "csúnyaságokra" is felkészítenek titeket? (pushmonster)

Ko-Ko: Azt nem mondtam, hogy nem volt szakmai hiba. Könnyelmű voltam, és nem védekeztem. A lényeg, hogy nem szabad könnyelműsködnöm, nem szabad a megnyert mérkőzéseket félvállról vennem. A mérkőzést meg fogjuk nézni és kielemezni, de nem ettől leszek jobb ökölvívó.

A klubtársaidtól kaptál-e elég biztatást a folytatásra? (Frenk)

Ko-Ko: Beszéltem mindkét Klicskóval, és Dariusszal a folytatásról, érkeznek sms-k Hamburgból is. Ők egyértelműnek vették a folytatást. Hiányzom nekik, várnak vissza. Sikerült magamat elfogadtatnom külföldiként Németországban.

Mit fogsz másként csinálni, mint eddig? (Guest95856)

Ko-Ko: Nem tudom megváltoztatni egyéniségemet. De a biztonságra többet fogok adni nemcsak az ökölvívásban, de a magánéletemben is.

Milyen volt, hogy majdnem az egész ország melletted áll? (eperGirl)

Ko-Ko: Fantasztikus. Nehéz szavakba foglalni. Nagyon jó, hogy sok embernek tudok örömet szerezni. Kívánom ezt mindenkinek. Nemcsak a sikerek, hanem a kudarcok idején is mellettem állnak.

A legutóbbi meccs előtt elárulta babonás dolgait (pl. megrúgja a szorító kötelét stb.), változnak-e ezek? (IstvanBp)

Ko-Ko: Nem hiszem. A babonás dolgok ugyanúgy megmaradnak. Tíz-tizenöt éve ragaszkodom bizonyos ceremóniákhoz, tárgyakhoz.

Szerinted Chacón készült a nagy ütésre, vagy csak ösztönösen elkapta a pillanatot? (Jorgi)

Ko-Ko: Szerintem maximálisan felkészült belőlem. De nem hiszem, hogy teljesen begyakorolt dolog volt ez részéről. Ennyire jó bunyós nincs Chacón, hogy ezt meg tudta volna velem tenni. Élt a lehetőséggel, amit én adtam meg neki.

Megmaradtak a szponzoraid? (Guest05220)

Ko-Ko: Meg, sőt. Sokan mondták, ha nem leszek sikeres, a szponzorok is eltávolodnak tőlem. Ez nem így történt. Biztosítottak bizalmukról és támogatásukról a jövőben is. A támogatóim ugyanazok maradtak.

Vállalna-e szövetségi kapitányként szerepet a magyar ökölvívásban, esetleg később? (IstvanBp)

Ko-Ko: Nem. És elsősorban azért, mert a világ legjobb ökölvívója tölti be ezt a szerepet. Még edzői képesítésem sincs, csak segédedzői. És én nem vagyok olyan jó ember, mint Öcsi bácsi.

Utólag jó ötletnek tartja, hogy a fia végignézte a meccsét? (yves)

Ko-Ko: Felesleges róla elmélkedni, rossz vagy jó ötlet volt-e. Nem hiszem, hogy ez bármilyen szinten belejátszott volna vereségemben, hogy ő ott volt.

Nem tartja nagyon tolakodónak a magyar médiát? (IstvanBp)

Ko-Ko: A német ilyen szinten kevésbé tolakodó. Amúgy vannak fantasztikus újságírók Magyarországon - nagyon sok lapnak adok szívesen interjút. Vegyes képet mutat a magyar média. Vannak jó és rossz újságírók, mint mindenhol a világon.

Kokótól még azt szeretném kérdezni, hogy lát-e reális esélyt Morales ellen. Szerintem ő ma a legjobb pehelysúlyú, dacára hogy nem rég lépett fel kispehelysúlyból? (pushmonster)

Ko-Ko: Egy mérkőzés nem befolyásolja eddigi teljesítményemet és értékeimet. Az lenne a normális, ha azt mondanám: nem tudnám legyőzni. Őt tartom a pehelysúlyúak között a legjobbnak. Nehéz mérkőzés lenne. Elképzelhető, hogy megadatik még nekem a lehetőség.

Mi a kedvenc időtöltése azonkívül, hogy a családjával van? (IstvanBp)

Ko-Ko: Amikor Németországban vagyok, rengeteget internetezem. Ha itthon vagyok, főleg a családommal vagyok, sportolok, teniszezem, focizok, síelek. Szabadság alatt van erre időm.

Körülbelül hány meccset kell még bokszolnod, hogy megint vb-címmérkőzésed legyen? (kovili)

Ko-Ko: Ezt nehéz még csak megtippelni is. Hogy mikor és milyen körülmények között fog ez megvalósulni, azt még nem tudom.

Mi változott meg benned a legjobban a vereség óta? (kisdudi)

Ko-Ko: Semmi olyan új dolog nem történt az életemben, ami a vereség következménye lehet. A legfontosabb változás a személyiségemben, az a profivá válás idején történt. Remélem, hogy pozitív következményei lesznek a vereségemnek. Jobban tudok majd összpontosítani.

Ki a Forma 1-es kedvenced?

Ko-Ko: A West-McLaren csapat két tagjával, Häkinnennel és Coultharddal már találkoztam is - nekik szurkolok. Panist is nagyon szeretem, tavaly mentem vele egy Forma-1-es autóban. Nagyon szeretem a Forma-1-et, itthon négy-öt alkalommal kint voltam a Hungaroringen. Nagyon izgalmas ez a folyamat. Örülök, hogy nálunk is van Forma-1.

Miért fordult meg egyáltalán a fejedben, hogy abbahagyod pályafutásod? (Frenk)

Ko-Ko: Főleg a korom miatt, és amiatt, hogy láttam - a profi ökölvívásban, ha 33 éves koromban abba akarom hagyni, csak itt van még lehetőségem a csúcsra jutni.

Nem gondolod, hogy a profikhoz képest kevés ellenfeled volt eddig? (orffyreus)

Ko-Ko: Van akinek kevesebb, van akinek több. Mindkettő lehet eredményes. 17 év alatt 300+21 mérkőzést vívtam. Ez több, mint bármelyik ökölvívó pályafutása alatt teljesített mérkőzés. Embere és menedzsmentje válogatja. A mérkőzések 90 százalékát meg is nyertem. Még a kezdetek kezdetén volt egypár vereségem, de a 90-es évektől kezdve nem győzött le senki, amire büszke is vagyok. Aki ellen vereséget szenvedtem, azt utána le is győztem. Tim Austin az egyetlen, akivel 1-1-re állok.

Mit szól a Bumerángban hallható Ko-Ko-dalhoz? Nekem tetszik....:-)) (IstvanBp)

Ko-Ko: Bochkor Gábortól megkaptam a rádióba kerülése előtt a számot. Az interneten lévő fórumokon olvastam, hogy ez milyen ocsmány dolog. Én játéknak tartom az egészet. Nem a megbántást kell keresni benne, hanem a szórakoztatást.

Belefér-e még egy vereség? (panic)

Ko-Ko: Semmi problémát nem jelentenek az életemben az eddigi vereségeim. A jövőbeni vereségeimet nem tudom elképzelni. Nincs olyan sportoló, aki úgy indul neki, hogy vesztes lesz.

Vállalna Argentínában egy visszavágót? (Guest38387)

Ko-Ko: Annek van a legnagyobb esélye, hogy ez fog megtörténni. Ez egy másodpercre sem okozott problémát, hogy ott kell bokszolnom. Ha Argentínába kell mennem, hát odamegyek.

Lesz a családodban bokszoló 10-20 éven belül? :)))) (hedy)

Ko-Ko: Ezt nem tudom megválaszolni. Bence, a nagyobbik fiam minden nap más és más sportágat választ magának. Én is ilyen voltam. 14 éves koromban döntöttem el, hogy ökölvívó leszek. Ez a véletlenek összjátéka volt, hogy végül is ökölvívó lettem. Nem fogom erre kényszeríteni a gyerekeimet erre.

Szerinted Barrera tartott tőled és azért nem hívott ki? (Pacaltka)

Ko-Ko: Nem hiszem. Barrera nagyon jó és sikeres ökölvívó. Nincs az az ökölvívó, aki elismerné, s szerintem Barrera sem, hogy én őt le tudom győzni.

Szia! Nehéz döntés volt, vagy te valahol mindig biztos voltál abban, hogy folytatod? (Guest68821)

Ko-Ko: Nem voltam benne biztos. Az első napokban foglalkoztatott a kérdés, de az utóbbi napokban kristályosodott ki a végleges döntés. Időre volt szükségem, hogy eldöntsem.

Más: Kint leszel szerdán a Fradi BL-selejtező meccsén? (vranaz)

Ko-Ko: Kint, mindenféleképpen. De Splitbe nem fogok kiutazni.

Lehet tudni, ki lesz a szeptemberi ellenfeled? (Pacaltka)

Ko-Ko: Nem. Az első időpont a mérkőzés előtt 5-10 nappal fog kiderülni.

Ha te választanál, hová mennél nyaralni és ott mit csinálnál? (sirius)

Ko-Ko: Siófokra, a Coca-Cola Beachre. Külföldön rengetegszer jártam már, de most már Magyarországon is jobban szét szeretnék nézni. Sajnos ez csak egy álom, de jó lenne, ha megvalósulna. A legjobban a nyugalomra, a pihenésre vágyom. Jártam a világ sok részén már, nem nagyon vágyódom külföldre.

A következö meccsen a kiütésre fogsz törekedni, vagy a védekezésen lesz a hangsúly? (Jorgi)

Ko-Ko: Eddig sem helyeztem a fő hangsúlyt a meccseimen a védekezésre. Az ellenfél nehézségi foka dönti el, hogy milyen a mérkőzés. A győzelemért mindenképpen meg kell izzadni.

Kivel szeretnél bokszolni az újabb címmérkőzéseden? (Madmax2)

Ko-Ko: Azt hiszem, hogy mindenki ellen jó lenne a szorítóba kerülni, Hamed, Barrera, Morales jó lenne ellenfélnek természetesen. A három közül bármelyiket el tudnám képzelni.

Ki az a magyar profi bokszoló (rajtad kívül) szerinted, aki (menedzselés ide/oda) világbajnok lehet mostanában? (ferke)

Ko-Ko: Kívánom mindegyiküknek, hogy elérje ezt a sikert. Szerintem Erdei Zsoltnak sikerülni fog, ami nekem is. Erre van reális esély.

[origo]

Korábban az [origo]-ban:

Ko-Ko szeptemberben újra bokszol