Vágólapra másolva!
A papírformának megfelelő 2-0-s hazai vezetésre áll az első nap után a magyar-izraeli teniszmérkőzés a Fed Kupában, a Világcsoportban maradásért. Kuti Kis Rita és Mandula Petra is három játszmában verte ellenfelét.

Szerencsére nem lett igaza a mérkőzés döntnökének. Mills úr, aki Wimbledonban látta el még két hete ugyanezt a feladatot, a pénteki pokoli melegben megtartott sajtótájékoztatón azzal riogatta a helyi szervezőket, hogy ő a "Rain man", vagyis az "Esőember", s akár a Napfény városában is képes "vizet fakasztani".

Majdnem igaza lett. Július talán leghidegebb napja fogadta a közönséget a FED Kupa-premieren, lévén a Világligában még sohasem játszottak Federation Kupa-meccset Magyarországon, tehát a szegedi Gellért szabadidő központ ebben is úttörőnek számít. A tavaszi Davis kupa-mérkőzés után a hölgyek találkozóját is magas színvonalon, jól előkészített pályán rendezte meg a létesítmény "gazdája". Közel ötszáz néző volt kiváncsi, elsősorban a két magyar lány teljesítményére. Egy kicsit féltettük Kuti Kis Ritát az izraeliek első számú játékosától, a "fehérorosz" emigráns Anna Smashnovától, aki két WTA Tour-győzelemmel és három éven keresztül folyamatos ötvenen belüli ranglista-helyezéssel büszkélkedhetett, sőt tavaly Wimbledonban Marosi Katalint is elbúcsúztatta.

Nos, Kuti Kis Rita szerencsére nem tiszteli a múltat, ráadásul jelenleg ő áll előrébb a világranglistán (67.). Gyorsan elhúzott 5-0-ra, s akkor is csak egy játékot engedélyezett Annának. A folytatásban 3-3-ig együtt haladt a két hölgy, de innen a vendégversenyzőnek sült el jobban a keze, s nyerte a szettet 6-4-re. Szerencsére Rita "elővette a meccs eleji formáját" és 4-0-ig csak neki tapsoltunk. Ezután a Ritánál 16 centivel alacsonyabb, és a ranglistán 16 hellyel hátrébb lévő izraeli kislány összekapta magát, de ez csak arra volt elég, hogy két és fél órás küzdelem után 6-2-t mutasson az eredményjelző a harmadik szett után.

A jó rajt után még jobb folytatásban bizakodott a kissé elgémberedett nézősereg, hisz következett a "párizsi csodalány" Mandula Petra a maga 66. ranglista-helyével a 683.-nak rangsorolt Tzipora Oblizer ellen. A mérkőzésen nem látszott ez az óriási különbség, mindjárt az első játékot az izraeli hölgy (Petránál öt évvel idősebb Tzipora) nyerte, s 3-1 után még hozott egy "gémet". Petra ezek után nyerte a szettet 6-2-re. Mindenki hátradőlt a székén, s már a büfé felé kacsingatott, amikor megtáltosodott Obziler.

Azonnal "brékelt", sőt csak a második adogatójátékát engedte megnyerni Mandulának, s onnan nem kegyelmezett. Mandula játéka teljesen szétesett, s meglepetésre 6-1-re Obzileré lett a második szett. Tovább tartott első számú játékosunk vesszőfutása, hisz az izraeli hozta a döntő szett első két játékát. Ekkor "varázsütésre" kisütött az addig felhők mögött bújkáló nap, s ez Petrára is jó hatást tett. A magyar lány 0-2-ről 5-2-re fordított, s bár Obziler nem adta olcsón a "bőrét" (feljött 5-4-re), a végén mégis a mieink örülhettek.

Slomo Glickstein izraeli szövetségi kapitány a sorsolásnál megmondta: nem adják könnyen a továbbjutást. Igaza lett - több mint négy órán keresztül pályán tartották a magyarokat.

Fed Kupa, Világcsoport, osztályozó:
Magyarország - Izrael 2-0
Kuti Kis Rita - Anna Smashnova 6:1, 4:6, 6:2
Mandula Petra - Tzipora Obziler 6:2, 1:6, 6:4

Vasárnap két egyest és a párost rendezik meg.

Barok István

Korábban az [origo]-ban:

Kuti Kis Smashnovával kezd

Ajánlat:

FED Kupa