Vágólapra másolva!
Milánóban rendezik a hét második felében a kajak-kenu Európa-bajnokságot, de a magyar válogatott nem a legerősebb összeállításában szerepel. Jó néhány fiatal is helyet kapott a csapatban, amelytől hat aranyérmet vár a szövetségi kapitány.

A hallatlanul sikeres, négy aranyat hozó olimpiai szereplés után első alkalommal mérik össze tudásukat kajakosaink és kenusaink tétre menő viadalon. A héten Milánóban rendezik a sportág Európa-bajnokságát, s Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint távonként két-két aranyérem megszerzésére számít. Tekintettel arra, hogy az EB-n három távon - 1000, 500 és 200 - méteren versenyeznek, ez összesen hat arany-, no meg feltehetően több más érmet jelent majd.

Angyal Zoltán ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy versenyzőink számára nem az EB az év legfontosabb versenye, a fő az augusztusi, poznani világbajnokság. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a jelenleg legerősebb csapat vesz részt az EB-n, hiszen a válogatási elveket is úgy alakították ki, hogy a fiatalabbaknak is lehetőségük legyen a csapatba kerülésre. Ezt szolgálta az a döntés is, hogy a pótválogatók - ezt azokban a számokban rendezték meg a múlt pénteken, amelyekben más-más versenyző nyerte a két válogatót - győztesei majd a világbajnokságon, míg vesztesei most, az EB-n indulhatnak. A másik válogatási elv az volt, hogy egy-egy versenyző maximum három számban indulhat.

Ez főleg a női csapat összeállításánál jelentett gondot, hiszen a válogatókon Kovács, Szabó, Viski és Bóta ennél több számban is kiharcolta az indulási jogot. A kapitány azt mondta, most, az EB-n tartja magát ez utóbbi elvhez, aztán majd meglátja, milyen eredmények születnek. Az viszont nem elképzelhetetlen, hogy a nőknél a világbajnokságra feloldja a korlátozást. Angyal szerint a hosszabb távú érdekek miatt elengedhetetlen a tehetséges fiatalok mély vízbe dobása, hiszen őket mindenképpen ösztönzi, hogy ilyen fontos viadalon indulhatnak, hasznos, hogy megismerhetik a nemzetközi mezőnyt, s felmérhető, mire képesek a legjobbakkal szemben.

A hazai mezőny néhány versenyszámban nagyon erős, ezt mutatja, hogy két, olimpiai bajnokságot nyert egység, a Pulai, Novák kenu- és a Kammerer, Storcz kajakpáros minkét válogatón kikapott, s nem is tudott bekerülni a világversenyeken induló csapatba.

A csapat nem készült rá az EB-re, s pénzügyi nehézségek miatt legjobbjaink mindössze egyetlen nemzetközi versenyen tudtak indulni az idén, a szegedi Mol-kupán. Ott kitűnően szerepeltek, több számban váratlan győzelmet arattak a legjobb németek ellen is. Talán Milánóban is akad majd néhány ilyen szám.

Faludi Gábor

Korábban az [origo]-ban:

Pulai és Novák nem lesz ott a kajak-kenu vb-n

Összeállt az Eb-re utazó kajak-kenu csapat

Ajánlat:

MKKSZ.hu