Vágólapra másolva!
Győrött kedvező időjárásban reménykedtek a Vivendi IV. Maraton Kajak-kenu Európa-bajnokság rendezői, és cserébe kétnapos kánikulát kaptak a hét végén. A hőség szerencsére legkevésbé a magyar versenyzőket zavarta meg, akik remek teljesítményt nyújtottak. A felnőtteknél három, az ifjúságiaknál pedig négy alkalommal csendült fel a magyar himnusz az eredményhirdetés során. A színvonalra sem a vízen, sem a parton nem lehetett panasz.

A tervek szerint Győr legközelebb 2007-ben ad otthont rangos kajak-kenus eseménynek, akkor ismét a világ legjobb maratonistái szállnak majd vízre. Hacsak nem érkezik egy gyorsabb felkérés...

Kadler Gusztáv, az Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke rendkívül elégedett. Teheti, hiszen csapata minden területen - rendezés, szervezés, versenyzés - kiemelkedőt produkált, és az elismerő gratulációk begyűjtése nem éppen hálátlan feladat.

- Az európai szövetség a legmagasabb szinten képviseltette magát az eseményen és szerencsére az EB-t minősítő jelzőik sem voltak szerényebbek - mondja Kadler Gusztáv. - Albert Woods elnök elragadtatással beszélt már a megnyitóünnepségről is, aztán a verseny rendezése csak tovább gyarapította a dicsérő szavakat.

Érdekesség, hogy a brit származású elnök kiválóan énekel, és Kadler Gusztáv tréfásan megígérte neki, hogy a következő nagy győri esemény megnyitóján így is bemutatkozhat a magyaroknak. Woods erre csak annyit jegyzett meg: áll elébe.

Győr szándékait figyelembe véve könnyen elképzelhető, hogy nem kell a 2007-es világbajnokságig várnia...

Már ismerősként érkezett Győrbe Sergio Orsi, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) tiszteletbeli elnöke, aki az 1999-es vb idején még hivatalban volt, valamint Bonn Ottó, akit a magyar kajak-kenu nagyköveteként is említhetünk. A nagy tapasztalatú sportdiplomaták szerint a rendezés színvonalát illetően Győrnek jelenleg nincs vetélytársa a világban, és a város ezzel olyan magasra teszi a mércét, amit nehéz átugrani. Mindezt megerősítette Gdansk alpolgármester asszonya, aki a 2003-as rendező város nevében vett át a zászlót.

Megtekintette az Európa-bajnokságot a portugál hajógyártó király, Manuel Ramos is. A Nelo márka atyja elismeréssel adózott mindenkinek, természetesen különösen a rendkívül eredményes magyar csapatnak. Ígérete szerint a mieink továbbra is számíthatnak a támogatására.

Dr. Ledniczky Péter, a főszponzor, a Vivendi Telecom Hungary kormányzati és külkapcsolati igazgatója a helyszínen nézte végig a versenyeket. Mint elmondta: nagyon jó helyre adták a támogatást, úgy látják, nemcsak érzelmileg, üzletileg is megérte az EB szponzorálása.

Minden dicséret keveset érne persze a magyar csapat nagyszerű teljesítménye nélkül. Felnőtt és ifjúsági válogatottunk azonban elkápráztatta a hőség ellenére az eseményt végigkísérő sok ezer szurkolót. A második napi eredményhirdetés például kimondottan "unalmasra" sikerült, ugyanis egymás után ötször kellett eljátszani a magyar himnuszt...

A maratoni kajakozás-kenuzás sportértékéről megoszlanak a vélemények. Győrött két év alatt másodszor sikerült bebizonyítani: a versenyzés mellett megőrizték a sportág bölcsőjét jelentő túrázások remek hangulatát a nézőtéren is, és ugyanezzel a lendülettel magas színvonalú versenyeken dőltek el a címek, az érmek.

Papp Győző

Korábban az [origo]-ban: