Vágólapra másolva!
Egy hónap telt el Kovács István veresége óta, a közvéleményt továbbra is foglalkoztatja, mi lesz Ko-Ko sorsa. Abbahagyja? Folytatja? A trónjától megfosztott pehelysúlyú világbajnok egy hónap gondolkodási időt kért a szurkolóktól - s önmagától is. Jelenleg Elba szigetén üdül, visszatérése után ad választ.

Az azonban kevésbé ismert, hogy ha a folytatás mellett dönt, milyen módon térhet vissza. A visszatérés lehetőségét nagyban befolyásolhatja, hová kerül a friss világranglistákon. Még a vereségét követő sajtótájékoztatón Klaus-Peter Kohl, az Universum Box-Promotion első embere elmondta, a Kovács-Chacón meccs szerződésének nem volt olyan záradéka, hogy ha a kihívó a győztes, akkor köteles visszavágót adni a vesztesnek, jelen esetben Kovácsnak. A nemzetközi gyakorlatban, ha a világszervezet által hivatalosan kijelölt bokszolóval mérkőzik a bajnok, akkor nem merülnek fel úgynevezett opciók. Kovács találkozója kötelező címvédő mérkőzés volt, Chacónt a WBO-szervezet jelölte ki.

A bajnoknak gyakorlatilag évente kétszer kell a kötelek közé lépnie, hogy a hivatalos kihívókkal szemben megvédje a címet. Ugyanakkor a címvédő Chacón akkor is megőrizheti övét, ha menedzsmentje a ranglista első tíz helyezettje közül választ valakit. A WBO-szervezet friss ranglistáján értelemszerűen Chacón a világbajnok, Ko-Ko a hetedik. (Cáfolva ezzel azt a mendemondát, hogy a címét elvesztő bokszoló azonnal kiesik a top tenből). Ha tehát a világbajnok nem a szervezet által kijelölt kihívóval kötelező címvédô meccsen mérkőzik, akkor általában az első tízből válogat, még az is előfordulhat - feltéve, ha az Universum remek ajánlatot tesz -, hogy Kovácsra esik a választás. Neki valószínűleg ez a megoldás felelne meg a legjobban (bár erre a mérkőzésre minden bizonnyal Argentínában kerülne sor, s Kovács eddig szinte csak hazai atmoszférájú meccseken bokszolt - hiszen németországi mérkőzései is ebbe a kategóriába sorolhatók). A hazai öklözőkre a bírók is jobban vigyáznak. Ráadásul Ko-Ko stílusa éppen nem harcos, tehát ha végigmenne a találkozó, a pontozók döntenek.

Más kérdés, hogy Chacón az a típusú öklöző, akit hátul kell tartani, s Kovácsnak ehhez nem elegendő az ütőereje, Pistának inkább a kontraboksz fekszik. Ám kevés a remény a visszavágóra, mert az argentin előtt most kinyílhat a világ. Ha nem is azokkal bokszolna rögtön, akiket meg akar verni - Barrera, Erik Morales - Kovácsnál mindenképpen jobb nevű ellenfele akad. Ráadásul a WBO-nál a világbajnok mögött Marco Antonio Barreira az első a listán, Hamed a második. Az sem valószín?, hogy Kovács szorítóba lép a ranglistán a már említett előtte állók ellen. A menők nagyon megkérik az árukat, Chacón elleni visszavágóért is mélyen a zsebébe kellene nyúlnia az Universumnak. Ko-Ko nem szerepel az első tíz között sem az IBF, sem WBC listáján, de a WBA-nél a 10.. A fightnews.com szervezetektől független listáján Kovács a 12., Chacón a 7.

Hogy melyik világszervezet a legerősebb? Egy világszervezet erősségét a bajnokok neve fémjelzi, de nagy általánosságban elmondható, hogy a WBC a legerősebb, főleg az amerikai és dél-amerikai bokszolók dominanciája miatt. Ugyanakkor a WBO-nak is jó a renoméja, a szakemberek az első három között jegyzik. Az Universum megalakulása után elsősorban WBO-orientált, ennek az is az oka, hogy a másik német, a profi ökölvívással foglalkozó tömörülés a Sauerland-istálló főleg az IBF-et preferálta. S ha már említettük, hogy WBC elsősorban az amerikai menőket tömöríti, akkor érthető, hogy ezt a két szervezetet az Universum kikerülte. Nem árt azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy éppen abban a szervezetben (WBA) 10. Kovács, amelyben a címvédő az a Derrick Gainer, aki ugyanezen szervezet és az IBF félnehézsúlyú világbajnokának, Roy Jonesnak a pártfogoltja. S ebből az aspektusból nézve, ha létrejönne az universumos Michalczewski és Jones között egy találkozó az egyesített félnehézsúlyú trónért, akkor miért ne szerepelhetne az est programjában egy Gainer-Kovács meccs?

A másik út hosszadalmasabb, s Kovács jelenlegi hezitálásának talán éppen ez a tárgya. A már kitaposott ösvényen kellene elindulni, s először az EBU Európa-bajnoki címét megszerezni, amelynek védője jelenleg Manuel Calvo (WBC, 5.). A spanyol legközelebb várhatóan egy "szabadon választott" ellenféllel küzd, majd Scott Harrison (WBC, 7.) ellen lépne a kötelek közé - persze ha minden a papírforma szerint alakul. Ebben az esetben minimum háromnegyed év, míg Kovács újra Eb-címmeccs közelébe kerülne, s Ko-Ko, amikor a visszavonulása mellé állít érveket, akkor 31 évét oda sorolja.

Kikerülhetetlen kérdés, hogy az Universum jól menedzselte-e Kovácsot? Ha úgy vesszük, igen, különben is, nincsen olyan menő a világon, aki nem kap ki. Az még esetleg a menedzselés kérdése, hogy olyan bokszoló az ellenfél, akinek a stílusa nem fekszik, de azt már nem lehet előre megtervezni, hogy ki, mikor fog ki rossz napot. Az Universum hibájául az róható fel, hogy a viszonylag könnyen verhető ellenfelek után jött Chacón, s a meccs alatti szituációra Kovács nem volt felkészülve - mert sohasem került olyan helyzetbe, ergo nem tudta, hogyan kecmeregjen ki belőle. Jelenleg a legjobb taktika a várakozás.

Egyrészt Kovácsnak valóban el kell gondolkodni a sorsáról. Mindenképpen malmára hajthatja a vizet, hogy ebben az esztendőben a négy legrangosabb szervezet világbajnoki öve gazdát cserélt, tehát pehelysúlyban zajlik az élet. Bármi megtörténhet. Az Európa-bajnok Calvo is kifoghat rossz napot. Mindezeket figyelembe véve az Universum óvatosan elkezdhetne tapogatózni egy őszi meccs ügyében, mert az esetleges siker visszahozhatja Kovács önbizalmát.

Korábban az [origo]-ban: