Vágólapra másolva!
Mivel Millfield csak egy bentlakásos iskola Street délnyugat-angliai városkában, nem véletlenül hiányzik a földrajzatlaszból. Ám az öttusa versenynaptárából nem, hiszen itt rendezik idén a sportág világbajnokságát.

Öttusában az Eb-k viszonylag új keletűek, de a régebbi vb-k is sokáig az öreg kontinens háziversenyének számítottak. A mexikói és egyesült államokbeli versenyzők fokozatos fejlődésével ez a helyzet némileg megváltozott, de annyira nem, hogy a kedden Millfieldben kezdődő 41. férfi és 21. női öttusa-világbajnokságon veszélybe kerüljön Európa dominanciája. Bár igaz, hogy egy éve Pesaróban a férfi csapatversenyt és a váltót is az amerikaiak nyerték, ám a sydneyi olimpiai dobogón csak európai - az orosz Szvatkovszkij, Balogh Gábor és az ukrán Dovgal - állt. A nőknél az amerikai DeRiel ezüstérme hatalmas meglepetésnek számított.

A férfiaknál idén nehezebb fogadni a végeredményre, de a címvédő és friss szófiai Európa-bajnok litván Zadnieprovskis azért bizonyára ott lesz az egyéni élbolyban. A nőknél a megszokott brit dominancia várható, a hazai pálya előnyével erősítve. A sportági nagyhatalomnak számító magyarok érmes reményekkel indulnak. Bő három hete a bolgár fővárosban a férfi csapat, a férfi és női váltó, valamint Fülep Sándor révén három arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek a mieink. Talán ezért is maradt változatlan a szófiai gárda. Pedig két helyen is változhatott volna.

Az egyéni világbajnok, olimpiai és vb-második Balogh Gábor hosszabb pihenés, más jellegű felkészülés, betegségek után nehezen tért vissza, igaz, előjogai alapján nem kellett válogatóznia. Szófiában egyéniben nyolcadik lett, a csapattal Eb-győztes, de a váltót - amely nélküle is nyert - a helyszínen lemondta. Most, elmondása szerint, jobb formában van, mint három hete, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány mégis meghagyta - érthetően - a Szófiában szerencsét és eredményt hozó összeállítást (egyéni és csapat: Fülep, Balogh, Horváth Viktor, egyéni: Sárfalvi Péter, váltó: Fülep, Horváth, Kállai Ákos). Balogh tehát nem lesz ott a stafétában, ám ott volt szurkolóként múlt hét végén Debrecenben az ifjúsági atlétikai vb-n. "Néhány percig úgy éreztem magam, mint két éve a Margitszigeten" - nyilatkozta. Millfieldben sem ártana hasonló hangulat.

A nőknél is akadt egy kérdés, az, hogy Simóka Nóra - ősszel két térdműtéten esett át - bekerül-e a hagyományos csapatba, vagy csupán váltóban versenyez, mint az Eb-n. Simóka, bizonyítva egészségét, a két felnőttvilágverseny között egyéniben megnyerte a junior Eb-t, Kulcsár Antal, a női válogatott kapitánya mégis úgy döntött, hogy a hagyományos vb-versengésben Szathmáry Adrienn kap lehetőséget, mint Szófiában. Ő Simóka mögött második lett a junior Eb-n (a budapesti korosztályos vb-n mindketten kulcsszereplők lehetnek), így a logika a változtatást diktálta volna. A magyar női résztvevők, egyéni és csapat: Vörös Zsuzsa, Füri Csilla, Szathmáry, egyéni: Vojtkó Edit, váltó: Vörös, Simóka N., Füri).

Tavaly az olimpiai kvalifikáció miatt kiemelt jelentőségű pesarói vb-n a magyarok három érmet szereztek: a Vörös, Máthé Vivien, Simóka Bea összeállítású váltó aranyat, Balogh ezüstöt, a Kállai, Kovács Gergely, Madaras Ádám alkotta férfi staféta bronzot. Millfieldben - eltérően az Eb-től - a korábban megszokott program szerint zajlanak a versenyek, azaz az első érmeket váltóban lehet majd megszerezni. A nőiben már kedden, ahol a mieink komoly esélyesek, hiszen megnyerték a legutóbbi vb-t és Eb-t.

Deák Zsigmond

Ajánlat:

pentathlon.org