Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség reméli, hogy Sydney sztárjai a fukuokai világbajnokságon július 22-énmegkezdődő úszóversenyeken is bebizonyítják, jelenleg ők az uszoda óriásai. A szervezet a hírek szerint mindent elkövet, hogy a három esztendővel korábbi, perthi doppingbotrány idén ne ismétlődjön meg.

Érdekes, hogy a példa mindkét esetben ausztrál. A sydneyi olimpián a két legnagyobb sztár kétségkívül a hazai színeket képviselő Ian Thorpe és a holland Pieter van den Hoogenband volt. A két kiválóság idén ismét megmérkőzhet egymással: a 100, a 200 és a 400 méteres gyorsúszásban egymás és az idő ellen kell bizonyítaniuk. Bár Hoogenband még nem döntötte el, hogy 400-on elindul-e, talán éppen attól fél, hogy a táv olimpiai és világbajnoka, Thorpe legyőzhetetlen. Ennek ellenére a holland bizakodó: "Valóban nagyon keményen készültem, úgy gondolom, jól úszom a vb-n."

Az ausztrál Thorpe jelenleg 200, 400 és 800 méteren is világcsúcstartó: 200-on és 800-on márciusban, Hobartban, az ausztrál országos bajnokságon döntötte meg a rekordot.

Amitől rettegnek a japán szervezők, az a dopping. Három esztendeje, az ausztráliai Perthben a vámosok 13 ampulla növekedési hormont találtak a kínai Juan Juannál. Az úszót négy évre eltiltották, edzője, Zhou Zhewen pedig 15 évig nem dolgozhat. A tréner ugyanis beismerte, ő tette a fiolákat a csomagba. Hogy a kép teljes legyen, négy kínai úszót doppingoláson is értek...

A botrányt elkerülendő, a nemzetközi szövetség (FINA) technikai igazgatója, Cornel Marculescu már előre kinyilatkoztatta: "Nem akarjuk, hogy a perthi botrány megismétlődjön!".

A FINA a tervek szerint több mint 350 tesztet végez el a sportolókon, beleértve a világbajnokság teljes mezőnyét a szinkronúszóktól a vízilabdázókig.

A magyar úszóválogatott péntek délután utazott el Fukuokába, a megszokottnál jóval kisebb létszámmal: hét versenyző és a nyolc szakvezető.

A csapat névsora: Kovács Ágnes, Risztov Éva, Güttler Károly, Bodrogi Viktor, Gáspár Zsolt, Zubor Attila, Horváth Péter.

A szervezők szerint 136 ország mintegy 1500 sportolója vesz részt a versenyen. Ez sportágakra lebontva a következőképpen fest: úszás (130 ország, 720 versenyző), muugrás (33, 146), férfi vízilabda (16, 209), női vízilabda (12, 153), szinkronúszás (31, 166), hosszútávúszás (30, 104).

Pincési László

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban:

Kiss László már a jövő évi vb-t tervezi

Ajánlat:

Fukuoka 2001