Vágólapra másolva!
Vereséget szenvedett Bognár László Manchesterben a WBO-ökölvívó-szervezet kiskönnyűsúlyú interkontinentális bajnoki övéért vívott mérkőzésen. A címvédő magyart éppen az az angol Michael Gomez győzte le, akit Bognár februárban ugyanezért a címért legyőzött. John Coyle mérkőzésvezető a harmadik menetben szüntette be a küzdelmet. Amszterdamban a nagyváltósúlyú Kótai Mihály 10. profi győzelmét aratta.

A manchesteri Velodrome-ban a Mad four it - magyarul a bolondulunk értük - program keretében lépett Bognár a kötelek közé. Az est folyamán négy címmeccset rendeztek, s ezért az angol "szóvicc". A 33 éves magyar februárban nagy meglepetésre győzte le Gomezt, a 24 esztendős britnek mégis a magyaron keresztül vezet(ett) az útja, ha a világbajnoki címért szeretne bokszolni.

Gomez rámenős bunyós, egy perc szünetet nem engedélyez ellenfeleinek, s a pszichikai hadviselésben sem utolsó. A sajtótájékoztatón neki akart menni a magyarnak, aztán pedig elmondta, neki nem is a meccs a fontos, hanem, hogy megsemmisítse Bognárt. Állítása szerint ezért is nyíratta a hajába a sátáni hatos számokat. A profik között 1995-ben bemutatkozó Gomez mérlege a találkozóig: 27 meccs, 23 győzelem, ebből 13 idő előtt befejezett találkozó, s 4 vereség. A Felix-Promotion öklözője, Bognár 1994 óta 31 mérkőzésen lépett a kötelek közé, 26 győzelméből 12 alkalommal előbb fejezte be a meccset a kitűzött menetszámnál. Két döntetlenje mellett 3 veresége van.

Az első menetben úgy látszott a februári koreográfiát folytatja mindkét bokszoló: Gomez ment előre, Bognár kontrázott, tegyük hozzá, szenzációsan. Az első menetben egy összekapaszkodást követően a magyar egy remek bal kezes ütéssel lépett ki, Gomez lecsücsült a földre, Coyle azonnal számolt a britre. A második menet talán még szebben folytatódott: Bognár jobbosa után ismét rászámolt a bíró Gomezre. Bognár ezután próbálta lefiniselni ellenfelét, de az állta a sarat, sőt, egy testre mért ütést követően Gomez többször is eltalálta a magyart, akire számolt Coyle mérkőzésvezető, de a gong éppen jókor jött. A harmadik menetben vérszemet kapott a nézőktől támogatott kihívó: mindent elsöprő rohamba kezdett, s egy testre mért jobb kezes ütése után tisztán bevitt egy balfelütést. Bognár megroggyant, az ezt követő ha nem is tiszta, de sok ütéstől másodszor is padlót fogott, s a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, hogy védtelen, nem tudja folytatni a küzdelmet.

Nem lehet tudni mi lett volna, ha a második menetben a magyar lehajrázza ellenfelét, mint ahogyan az is talány, miért nem szabálytalankodott ellenfelével, amikor Gomez a végzetes ütések előtt beszorította a sarokba. Maradjunk annyiban, a boksz egy bonyolult sportág. Az embernek akkor kell gondolkodnia, amikor a fejét ütik?

Bognár vereségével messzire került álmaitól: a találkozó győztese ugyanis jogot szerzett arra, hogy megmérkőzzön a WBO kiskönnyűsúlyú világbajnoki címéért a Toncso Toncsev-Daniel Attah találkozó győztesével.

Amszterdamban Kótai Mihály nagyváltósúlyban lépett a kötelek közé. Kótai addigi 9 mérkőzéséből nyolcat idő előtt fejezett be, veresége nincsen. A Polish Box Promotion bokszolója hat menetes meccsen a marokkói Zaid Bediourit verte pontozással. A felhozó mérkőzésen a marokkói jól állta a sarat, Kótai láthatóan néha zavarba is jött, hogy ellenfele milyen jól bírja az ütéseket. Ennek ellenére magabiztosan győzött.

Thury Gábor

(SZTÁR Sport)