Vágólapra másolva!
Második helyen végzett a Mohamed Aida, Varga Katalin, Knapek Edina, Lantos Gabriella összeállítású tőrcsapat a koblenzi vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben 45-30-ra kikapott az olimpiai bajnok olaszoktól.

A magyarokat az egyéni szereplés alapján harmadikként rangsorolták, így az első fordulóban nem kellett pástra lépniük a 11 csapatos mezőnyben.


A negyeddöntőben a jórészt fiatalokból álló, de erős lengyel együttes volt az ellenfél. Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Katalin kissé visszafogottan kezdett, a második három asszóban azonban nagyot változott a helyzet. Először Mohamed csökkentette a négy találatnyi különbséget egyre, majd Knapek fordított, végül Varga - 5-1-es csörtével - tette megnyugtatóvá (30-25) az előnyt. Ezt követően már nem volt kérdéses, hogy melyik együttes nyer. Mohamed (plusz 4), Knapek (plusz 3) és Varga (mínusz 2) is jól vívott.

Az elődöntőben a magyar csapat nagyszerű vívással győzte le a francia válogatottat. Elsősorban Mohamed Aida parádézott, aki három asszója során 18 találatot adott és mindössze egyet kapott. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. Varga Katalin plusz 1-gyel, Knapek Edina mínusz 4-gyel zárt.

A döntőben a Vezzali, Trillini, Bianchedi összeállítású olimpiai bajnok olasz csapat volt a magyarok ellenfele. A párharc során a papírforma érvényesült. Mohamed Aida plusz 1-gyel, Varga Katalin mínusz 7-tel, Knapek Edina mínusz 9-cel zárt. Lantos Gabriella - ahogy az egész nap során - ezúttal sem lépett pástra.

"Aida vitte a hátán a csapatot, de Edina és Kati is mindent megtett a sikerért. Mindannyian harcoltak, küzdöttek egy-egy találatért" - mondta Bernáth Zoltán, a női tőr szakág vezetője. "A nap elején egy kicsit bizonytalan voltam, de azután belejöttem" - kezdte értékelését Mohamed Aida. "Tudtuk, hogy az olaszok elleni döntő nagyon nehéz lesz, ezért elsősorban arra törekedtünk, hogy minél több tust adjunk. Az első asszók jól sikerültek, s akkor még úgy tűnt, hogy szorosabb is lehet a
végeredmény."

a döntőben:
Olaszország - Magyarország 45-30

a harmadik helyért:
Románia - Franciaország 45-29

Ami a férfiakat illeti: férfi párbajtőr csapatunk a negyedik helyen végzett, miután a bronzcsatában 45-35-re alulmaradt a franciákkal szemben. Az Európa-bajnokságot meglepetésre az ukránok nyerték, miután a döntőben legyőzték a korábban az olaszokat és a magyarokat is búcsúztató német együttest.

a döntőben:
Ukrajna-Németország 45-40

a harmadik helyért:
Franciaország-Magyarország 45-35

Pénteken a férfi tőrözők és kardozók egyéni versenyére kerül sor. Magyar részről Marsi Márk, Juhász Attila, Juhász Bence, Berjozkin Anton, illetve Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende és Lengyel Balázs lép pástra.

(MTI)