Vágólapra másolva!
Újabb három érmet szereztek a magyarok a koblenzi vívó Európa-bajnokságon, a párbajtőrben Mincza Ildikó első, Király Hajnalka harmadik lett, a kardozó Nagy Orsolya pedig bronzérmes.

Huszonnyolc ország 87 vívónője kezdte meg a női párbajtőrözők versenyét. A négy magyar - csupa világbajnok, Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Hormay Adrien és Tóth Hajnalka - bejutott csportjából a 64-es táblára. Ott az első körben Tóth kiesett, 7:3-ról kapott ki az ukrán Vibornovától. A többiek vették az akadályokat a következő két körben is, a négyes döntőbe viszont már nem juthattak el mind a hárman, mert Mincza és Hormay egymással vívott. Csak a hosszabbítás döntött - Mincza javára. Király a lengyel Cygan ellen nyert, ugyancsak egy tussal (15:14).

Az elődöntőben Király kikapott az orosz Fahrutgyinovától, így 1996 és 2000 után harmadszor lett EB-bronzérmes. Mincza az észt Rohit verte 15:7-re, majd a döntőben Fahrutgyinova sem tudta megállítani (15:12), és 1997 után újra aranyérmet nyert.

A női kardozók versenyében 12 ország 40 vívója indult. Nagy Annamária a 32-es táblán kikapott a vb-bronzérmes Benadtól, a német vívó egyébként a világ legjobbjának tartott azeri Zsemajevát is legyőzte. Csaba Edina és Sznopek Gabriella egy fordulóval ment tovább, előbbit szintén Benad állította meg, utóbbi pedig a világranglista-vezető francia Anne-Lise Touyától szenvedett vereséget.

Nagy Orsolya viszont remekül vívott, bejutott a négy közé, éppen Touya legyőzésével. Végül bronzérmes lett, mert az elődöntőben 11:10-es vezetés után egy vitatható tust az ellenfele javára ítéltek meg, és onnan 15:11-re kikapott a tavalyi második helyezett - későbbi győztes - orosz Nyecsajevától.

Két nap után a magyarok egy arany- és három bronzéremmel állnak (kedden a tőröző Knapek Edina lett harmadik), ezzel a csapat már túlteljesítette az előzetes célt, a három érmet.

Kovács Tamás, a szövetség főtitkára dicsérte a tegnapi szereplőket, mint lapunknak elmondta, a párbajtőrben nem sok hiányzott a házidöntőhöz, és Hormay is magyar vívótól szenvedett vereséget. Mincza Ildikó szenzációsan vívott, megérdemelte a győzelmet, és az olimpiai sokk után - tette hozzá - nagyon rá is fér ez az önbizalom-növelő siker. A főtitkárnak meggyőződése, hogy szép eredményeket fog még elérni.

A fegyvernem erejét mutatja, hogy az olimpiai bajnok Nagy Tímea és a hétszeres csapatvilágbajnok Szalay Gyöngyi nélkül születtek ezek a sikerek. Ma csapatversenyekkel folytatódik az Eb, a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők lépnek pástra Koblenzben.

(Magyar Hirlap)