Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel korosztályos kontinenscsúccsal biztosította helyét a 200 méteres férfi mellúszás csütörtöki döntőjében az ifjúsági Európa-bajnokság nyitónapján, Antwerpenben, ahol a szerdai nyitónapon 1500 m gyorson Szeder Fanni révén egy bronzérem jutott a magyaroknak.

Gyurta, a Jövő SC-II. kerület 18 éves kiválósága, aki Széles Sándor tanítványa, a selejtezőben elért 2:12.21 perc után 2:11.10-es, a nemzetközi felnőtt mezőnyben is kimagaslóan jónak számító eredménnyel nyerte az elődöntőt a belgiumi viadalon, így rendkívül jó az esélye arra, hogy a csütörtök esti fináléban megszerezze a szám kontinensbajnoki címét. Az előző Európa-rekordot az orosz Dmitrij Komornyikov tartotta 1999. július 17-e óta, 2:12.18-cal.

Ugyancsak a legjobb eredménnyel döntős 200 m pillangón Kovács Emese (2:12.17 p), míg a harmadik idővel került be a nyolc közé Tompa Orsolya 100 m gyorson (57.14 mp) és Balog Gábor 100 m háton (57.09 mp).

A belgiumi Eb első napjára egy magyar bronzérem jutott: 1500 m gyorson a százhalombattai Szeder Fanni lett harmadik - egyéni csúcsán 5 másodpercet javítva - 17:04.34 perces idővel.

Két számban dobogó közelben végeztek a finálék magyar szereplői: a lányoknál a 400 m-es vegyesúszásban Bucz Eszter a negyedik lett 4:53.64 perccel, ugyanitt ötödikként zárt Pacsay Klaudia 4:54.77-tel. A fiúknál 400 m gyorson Dajka Ádám - 10 másodperccel megjavítva eddigi legjobbját - 3:55.63 perccel az ötödik helyet szerezte meg.

Güttler Károly utánpótlás-kapitány elégedetten nyugtázta a nyitónap történéseit: "Úgy gondolom, nagyon is elfogadható a mai mérleg, hiszen meglett az első érem, a várakozásoknak, és az erőviszonyoknak megfelelően bronz, amiért dicséret illeti Szeder Fannit. Gyurta Dani ideje lenyűgöző, ami még a felnőtt világranglistán is a legjobbak közé emeli őt. Korosztályos Európa-rekordja után holnap természetesen győzelmet várok tőle.

Kiválóan teljesített Kovács Emese is, aki az elődöntő után azt mondta nekem, hogy még maradt is benne, ezzel együtt nehéz lesz nyernie német riválisa előtt. Ha minden összejön, meglehet az arany, miként megalapozottnak tűnnek a bronzremények is Tompa Orsolya és Balog Gábor esetében, bár olykor apróságok döntenek arról, hogy a dobogóra állhat-e az ember, vagy éppen lecsúszik róla.

Az első napi döntőseink közül az elvárások szerint teljesített Bucz Eszter és Pacsay Klaudia negyedik, illetve ötödik helyével, míg a szintén ötödikként végzett Dajka Ádám eredménye abszolút kellemes meglepetés, hatalmas egyéni csúcsjavításáról nem is beszélve."