Vágólapra másolva!
Nem a mi napunk volt a vasárnap a budapesti MVM öttusa-világbajnokságon, és akkor még enyhén fogalmazunk. A férfidöntőt a címvédő Horváth Viktor a záró futásban sérülés miatt kénytelen volt feladni, s ezzel két érmet buktunk el, az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor a vert mezőnyben végzett, emellett a mobil medencéből még az éjjel elfolyt az összes víz, és sokáig bizonytalan volt, hogy az úszást hol rendezik meg.

Vasárnap reggel éppen akkor érkeztünk a Puskás Ferenc-stadion szoborparkjába, amikor három tűzoltóautó is, amelyek a vb-re épített mobil medence mellett parkoltak le.

"Nem hivatalos" forrásból megtudtuk, hogy a létesítménynek megrepedt a fala, elfolyt belőle a víz, és a tűzoltók azért jöttek, hogy a Kisstadionból átszivattyúzással feltöltsék. A biztonsági személyzet a sajtó képviselőit ekkor nem engedte a medence közelébe, egy televíziós stábnak még azt is megtiltották, hogy a kordonon kívül forgasson.

Forrás: [origo]
Képek a medence feltöltéséről

Ám az illetékesek viszonylag hamar belátták, hogy nincs értelme titkolózni, s hivatalos közleményt adtak ki:

"A női döntőt követő éjszaka a Puskás Ferenc-stadion szoborparkjának medence melletti altalajának egy része elmozdult, ezért a versenyre épített mobil medence falazata megsérült, emiatt a medence vize elfolyt. A szervező bizottság (SZB) a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökétől, Klaus Schormanntól teljes felhatalmazást kapott a helyzet megoldására. Az SZB a megfelelő hőmérsékletű víz pótlását a tűzoltóság segítségével a Nemzeti Sportcsarnok uszodájából oldja meg."

Ekkor már arra is lehetőség nyílt, hogy a média képviselői fotókat készítsenek a szombatig még impozáns, vasárnap délelőtt viszont lehangoló látványt nyújtó medencéről, amelyben munkások serénykedtek.

Forrás: [origo]

A harmadik versenyszámmá a medence körüli mizéria miatt a lovaglás lépett elő

Mindeközben folytatódott a medence feltöltése, a tűzoltók tömlőkkel kapcsolták össze a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodát a szoborparkba telepített mobilmedencével, melyben 11 óra után 30-50 cm volt már a vízmagasság.

"A kollégáim 210 tömlővel, összesen 4200 méter hosszúságban dolgoznak, a helyszínen lévő 40 tűzoltó rekordsebességgel szerelte össze a felszerelést" - mondta a távirati irodának Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője. "A budapesti tűzoltóautókból is kaptunk megfelelő hőmérsékletű vízutánpótlást és a rendőrség is segített, így ha nem jön közbe semmi rendkívüli, a lovaglás végére feltöltjük a medencét."

"Megható látni, hogy mindenki összefogott, és azon dolgozik, hogy visszaállítsa az eredeti állapotot. Nagy előny, hogy a katasztrófavédelem a mi minisztériumunkhoz tartozik, egy telefonba került, és máris itt voltak a tűzoltók" - mondta Elbert Gábor sportszakállamtitkár, akit kora reggel értesített a történtekről Budapesti Olimpiai Központért is felelős Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatója. "A takarítóink észlelték reggel hatkor, hogy nincs víz, mi pedig azonnal hívtuk az érintetteket" - tette hozzá Török.

A csapatvezetők többsége elfogadta a versenybíróság döntését a program módosításról, akadtak azonban olyanok, akik nehezményezték ezt. Ők azt javasolták, hogy keressenek másik uszodát, illetve felvetették, hogy várják meg, amíg feltöltődik a medence. Néhányan hivatalosan is tiltakozni akartak, végül Császári Attilának, a hazai és Klaus Schormannak, a nemzetközi szövetség elnökének kellett lecsillapítania a kedélyeket.

Utóbbi közölte, hogy a televíziós közvetítés nagyon fontos a sportágnak, illetve a szervezőknek, ezért nem lehet nagyon elhúzni a versenyeket. Végül mindenki elfogadta a döntést. Pálvölgyi Miklós, a hazai csapat szövetségi kapitánya röviden kommentálta a történteket: "mi alkalmazkodunk".