Vágólapra másolva!
A Dán Kerékpáros Szövetség (DCU) nem nevezi az idei világbajnokságra és a jövő évi olimpiára Michael Rasmussent, a jelenleg zajló Tour de France összetett első helyezettjét, mivel megsértette a doppingszabályokat.

A klasszis többször is figyelmeztetést kapott a nemzetközi szövetségtől (UCI) és a dán doppingellenes ügynökségtől (ADD), hogy a véletlenszerű ellenőrzéseket nem segíti elő, ugyanis nem közli előre három hónappal, hol fog tartózkodni.

A DCU nem árult el részleteket, az igazgató, Jesper Worre annyit jegyzett meg: Rasmussen nem teljesítette kötelezettségét, nem jelentette be tartózkodási helyét. Ugyanakkor arra vonatkozóan nem szolgált részletekkel, hogy a közvélemény miért csak most értesült a kizárásáról szóló döntésről, amelyet már június 21-én meghoztak.

"A jelenlegi helyzetben nem hazudhatunk, mert az embereknek meg kell tudniuk, hogy a DCU keményen harcol a tiszta sportért!" - hangoztatta Worre. A 33 éves kerekes nem szívesen beszél az esetről. Elmondta, három hete tud a szövetség ítéletéről.

"Nyugodt vagyok. Ez egy kis ügy. Több versenyző is kap figyelmeztetést, mert nem szolgál részletes programmal. Én egy vagyok a sok közül - mondta Rasmussen a pénteki szakasz rajtján. "Egyetlen doppingvizsgálatot sem mulasztottam el. Élvezem a Tour szervezőinek bizalmát, és tovább versenyzek. Nem hibáztatom az UCI-t, végzi a saját munkáját. Egyszerűen adminisztrációs hibáról van szó. Megpróbáltam megmagyarázni a DCU illetékeseinek, mi történt, de nem hallgattak meg. Többet nem kívánok mondani, mert a Tourra összpontosítok" - nyilatkozott Rasmussen.

Klubjának, a Rabobanknak menedzsere, Theo de Rooij védelmébe vette a kerekest. Elmondta: Rasmussen mexikói nőt vett feleségül, a felkészülés során sokat tréningezik abban az országban, és így nagyon nehéz meghatározni, hogy három hónapos ciklusban hol lesz, ha éppen nem versenyez.

Az UCI szabálya ugyanakkor kimondja, amelyik versenyző háromszor nem jelenik meg véletlenszerű ellenőrzésen 18 hónapon belül, doppingvétséget követ el, és kétéves eltiltásra számíthat. A Tour de France-ot szervező ASO egyelőre nem kommentálja a sárga trikós Rasmussen ügyét, majd akkor teszi ezt, ha további részleteket ismer meg.