Vágólapra másolva!
Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos jelenleg nem tagja a válogatottnak, így a saját pénzén készül külföldön - derült ki a hazai szövetség hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

Tékozló lányként tér vissza Janics Natasa

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára elmondta, a 30 éves versenyző, aki hétfőn levélben jelezte, mégis Magyarországon folytatná pályafutását, nem vett részt a válogatott őszi összetartásán, így nem tagja a keretnek, ezáltal a szövetség nem támogatja őt, azaz saját pénzen készül külföldön. Dusan Milenkovic, a szerb szövetség főtitkára ugyanakkor a Magyar Szónak úgy nyilatkozott: Janics jelenleg is a szerb válogatott tagjaként, a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában.

Ábrahám hozzátette, újbóli válogatottságához két alapvető feltételnek kell megfelelnie: egyrészt igazolt versenyzőként ki kell harcolnia a csapatba kerülést a válogatókon, másrészt érvényes szerződéses jogviszonyban kell állnia a szövetséggel. Janics nem visszatérő és nem befogadják, hanem el sem ment, ugyanis a versenyzői engedélyét nem adták ki - hangsúlyozta Ábrahám.

Douchev-Janics szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. A magyar szövetség felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót kért versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg, így a szövetség nem adta ki az engedélyt és a nemzetközi szövetség (ICF) is elutasította a benyújtott kérelmet.

Farkas Dávid, a versenyző szóvivője közölte, várhatóan már ezen a héten kiderül, melyik klubban folytatja pályafutását a kajakos. Janics hétfőn beszélt a szerb sportvezetőkkel, akik visszavonják azon kérelmüket, hogy a nemzetközi szövetség vizsgálja felül korábbi döntését, amelyben elutasította a versenyzői engedély kiadását - árulta el Farkas. A tárgyalást szerdán tartották volna.

Andrian Douchevvel, a versenyző férjével kapcsolatban elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg nem kaphat edzői állást, mert ahhoz vagy magyarországi szakképesítéssel kellene rendelkeznie, vagy egy minisztériumi igazolással, hogy a máshol megszerzett képesítése egyenértékű a magyarországival.

Ábrahám megjegyezte még, hogy a közvélemény Janics ellen hangolódott, de ez szerinte hamar megváltozhat, ha újra eredményesen szerepel a magyar válogatott tagjaként. Példaként felhozta Nagy László kézilabdázó esetét.

A szerbek elfogadják Janics döntését

Djordje Visacki, a Szerb Olimpiai Bizottság főtitkára az [origo] kérdésére elmondta: "Nagyon sajnálnánk - mind Natasa, mind pedig a szerbiai kajaksport miatt -, ha nem teljesülhetne Natasa vágya, hogy visszatérjen, és ismét Szerbia színeiben versenyezzen. Amikor kifejezte óhaját, hogy Szerbia színeiben versenyezzen, a Szerb Olimpiai Bizottság automatikusan a sportolók első kategóriájába sorolta, mivel éremszerző volt a londoni olimpián. Ezzel párhuzamosan az olimpiai bizottság programján keresztül finanszírozták a felkészülését a következő évadra."

"Ebben a pillanatban nincs tudomásuk arról, hogy Natasa visszavonná kérvényét, de tekintettel arra, hogy a nemzetközi szövetség jóváhagyását még nem kapta meg, és hogy a kétéves kihagyás rossz hatással lehetne pályafutására, elfogadjuk döntését, bármi legyen is az" - tette hozzá Visacki.