Vágólapra másolva!
Csernoviczki Éva aranyérmet nyert a 48 kilogrammos kategóriában a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján, a döntőben vazaarival verte belga ellenfelét. Egy hete még antibiotikumot szedett, de a közönség átsegítette a nehézségeken.

Az olimpiai harmadik Csernoviczki negyedik mérkőzésén a belga Charline van Snickkel csapott össze a döntőben, aki ugyancsak volt már bronzérmes az ötkarikás játékokon, és aki ellen 3-2-re vezetett kettejük különpárharcában.

Hatodik meccsük első fele eseménytelenül telt, majd a belgát intette a bíró passzivitásért. A találkozó 1 perc 42 másodperccel a vége előtt dőlt el, amikor a 26 éves magyar egy kontratámadásból vazaarit érően vitte földre riválisát. A hátralévő időben aztán okosan tartotta előnyét, és végül magabiztosan nyert.

"Sikerült meglepnem az ellenfelemet egy taktikai váltással, ezúttal jobbra is mozogtam ugyanis" - nyilatkozta Csernoviczki Éva. "Egy hete még lázas voltam a középfülgyulladásom miatt, nehezen lendültem ma bele, de az első két gyors meccs megnyugtatott. Uraltam a meccset földharcban is, és nagyon örülök, hogy a negyedik Eb-döntőmet végre megnyertem. A közönség rengeteget segített!"

Édesapja és egyben edzője, Csernoviczki Csaba ugyancsak boldogan nyilatkozott: "A belgának momentuma sem volt, Évi bár egy hete még antibiotikumot szedett, végig motiváltan versenyzett. Meghajtom a fejem előtte, fantasztikusan küzdött, a közönség is spannolta őt. A következő időszakban nem fogom szétversenyeztetni, csak akkor megyünk világversenyekre, ha százszázalékos állapotban van."

A tatabányaiak vb-bronzérmes és háromszoros Eb-ezüstérmes versenyzője a magyar dzsúdósport 16. Eb-aranyát szerezte.

Karakas Hedvig és Zámbori Bence ugyan szintén éremért léphetett tatamira, de mindketten kikaptak, és végül ötödik lettek. A vb- és Eb-harmadik Karakasra az 57 kilogramm harmadik helyéért kiírt meccsen az orosz Irina Zablugyina várt, akivel már hétszer találkoztak, s a kettejük közti mérleg 4-3-ra az orosz Eb-harmadik javára billent. A nyolcadik csata sokáig értékelhető akció nélkül zajlott, mígnem fél perccel a vége előtt a rivális egy földharcban karfeszítést alkalmazott, és ipponnal nyert.

A 66 kilós Zámbori a bronzéremért a négy Világkupa-aranynál tartó David Larose-zal csapott össze, akivel még sosem vívott tétmérkőzést. Az első küzdelem nem tartott sokáig, ugyanis a francia 29 másodperc elteltével kiemelte és a szőnyeghez csapta az U23-as Európa-bajnok magyart, s ippponnal nyert. A Honvéd 24 éves dzsúdósa így az ötödik helyen zárta első felnőtt Eb-jét.

Pénteken ugyancsak hét magyar lép tatamira a Papp László Arénában.

Eredmények, férfiak, 60 kg:
1. Amiran Papinasvili (Grúzia)
2. Ludovic Chammartin (Svájc)
3. Artiom Arshanky (Izrael) és Ashley McKenzie (Nagy-Britannia)

66 kg:
1. Lasa Savdatuasvili (Grúzia)
2. Kamal Kan-Magomedov (Oroszország)
3. Dimitri Dragin (Franciaország) és David Larose (Franciaország)
Zámbori Bence ötödik lett, Gorjanácz Zsolt helyezetlenül zárt.

nők, 48 kg:
1. CSERNOVICZKI ÉVA
2. Charline van Snick (Belgium)
3. Laetitia Payet (Franciaország) és Ebru Sahin (Törökország)
Erdélyi Lilla helyezetlenül zárt.

52 kg:
1. Natalja Kuzjutyina (Oroszország)
2. Andrea Stefania Chitu (Románia)
3. Laura Gomez Ropinon (Spanyolország) és Majlinda Kelmendi (IJF)
Maros Barbara hetedik lett.

57 kg:
1. Automne Pavia (Franciaország)
2. Sabrina Filzmoser (Ausztria)
3. Telma Monteiro (Portugália) és Irina Zablugyina (Oroszország)
Karakas Hedvig ötödik lett, Szabó Katinka helyezetlenül zárt.