Portugália Ronaldo nélkül verte a túlbiztosított franciákat

Portugália-Franciaország eb döntő euro 2016 foci eb GÓL 1-0
Portugal players celebrate after scoring during the Euro 2016 final football match between Portugal and France at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on July 10, 2016. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Portugália nyerte az Európa-bajnokságot, miután a döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a házigazda Franciaországot. Didier Deschamps túlbiztosította csapatát, így a portugálok a 25. percben megsérülő Cristiano Ronaldo nélkül is könnyedén tartották féken a franciákat, majd a 109. percben lecsaptak. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, döntő – Élő közvetítésünk
Portugália-Franciaország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző, v.: Mark Clattenburg (angol)
gólszerző: Éder (109.)
sárga lap: Cédric Soares (34.), Joao Mario (62.), Guerreiro (95.), W. Carvalho (98.), illetve Umtiti (80.), Matuidi (97.), Koscielny (107.), Pogba (115.)

Portugália: Rui Patricio – Cédric Soares, José Fonte, Pepe, Guerreiro – W. Carvalho – Joao Mario, Adrien Silva (Moutinho, 66.), Sanches (Éder, 79.) – Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)

Franciaország: Lloris– Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi - Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.)

A látványos nyitóünnepséggel kezdődő döntőben a hazai pálya, a tornán mutatott teljesítmény, a nagyobb játéktudás és a történelem is francia sikert ígért, a meglepetésre döntőbe jutó portugálok viszont pont ezek miatt kvázi teher nélkül játszhattak – a favoritnak számító franciákhoz képest legalábbis.

Az Eb utolsó meccse: Portugália–Franciaország Forrás: Origo

Nagyon idegesen kezdtek a portugálok, az első percekben rengeteg volt a technikai hiba, az első helyzet mégis előttük adódott: az emberétől elszakadó Nani vett le jól egy negyvenméteres indítást, de 18 méterről messze fölé bombázott.

Aktívan kezdtek a franciák

Ettől eltekintve egyértelműen a franciák irányították a játékot,

nyomás alatt tartották az erre gyenge passzjátékkal válaszoló portugálokat,

és lassan jöttek a helyzetek is. Előbb Dimitri Payet került lövőhelyzetbe, majd Antoine Griezmann csúsztatott kapura zseniális érzékkel egy kicsit hosszú indítást. Portugália a félpályát sem nagyon lépte át az első negyedórában.

Portugál szívroham: Cristiano Ronaldo megsérül Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Még ennél is nagyobb baj volt Fernando Santosnak, hogy a 10. percben egy ütközés után lent maradó Cristiano Ronaldo néhány perc sántikálás után újra ápolást kért. Visszatért, de már az első sprintnél látszott, hogy nem fogja tudni folytatni, és

végül a 23. percben hordágyon vitték le a zokogó aranylabdást.

A sérülést eredményező ütközésnél egyébként Clattenburg játékvezető nemhogy sárgát nem adott (Payet-nek), de le sem fújta az esetet.

Portugália nem zuhant össze

Az eredetileg 4-1-4-1-ben játszó portugálok 4-5-1-re rendeződtek vissza, így még kevesebb területük maradt a franciáknak,

akik egyébként is jóval kevesebbet mutattak, mint az egyenes kieséses szakaszban.

Rui Patríciónak Griezmann fejesén kívül csak egy Sissoko-lövést kellett hárítania, ami sokat elmond a franciák kockázatkerülő játékáról.

Ennyi terület jutott a franciáknak Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

Az első félidő második fele tipikus döntőhangulatban telt, a házigazdák voltak aktívabbak – meglepő módon különösen Moussa Sissoko játszott veszélyesen –, de miután a portugálok megnyugodtak, már ugyanolyan magabiztosan és szervezetten védekeztek, mint az egész tornán. Sőt, amikor érezték, hogy a franciák a szokottnál visszafogottabbak, néhány megindulással ők is felértek az ellenfél kapuja elé.

Senki nem vállal kockázatot

Az első félidő gól, sőt tulajdonképpen ziccer nélkül zárult, és mivel a második félidő elején sem változott semmi,

Didier Deschamps nyúlt bele először a meccsbe:

a gyengén játszó Payet helyére behozta a torna leggyorsabb játékosát, Kingsley Comant. A csere a 66. percben kis híján góllal kamatozott, a Bayern szélsője tökéletes beadást tekert Griezmann fejére, aki az ötösről néhány centivel fölé fejelt.

Coman jó csere volt, néhány perccel később egy megindulásával okozott veszélyt a portugál 16-oson belül, majd az ő passza után alakult ki az első igazi ziccer is: Olivier Giroud első értékelhető megmozdulásával 10 méterről, balról jól meglőtte a hosszú sarkot, de Rui Patrício odaért az erős, jól helyezett lövésre.

Coman beállításával megélénkült a játék Forrás: AFP/Franck Fife

Már a hajrában jártunk, amikor váratlanul a francia kapu előtt mozdult meg az egyébként izgalommentesen csordogáló meccs: Nani beadásnak szánt lövésénél kellett nagyot tornáznia Hugo Llorisnak, a kipattanót Ricardo Quaresma ollózta kapura szép mozdulattal, de ez már kevesebb gondot okozott a Spurs kapusának.

Mielőtt unalomba fulladt volna a hajrá

A 83. percben Sissoko futtából eleresztett, 25 méteres lövését ütötte ki bravúrral a portugál kapus, de ezután úgy nézett ki, mindkét fél belenyugodott, hogy hosszabbítás dönti el az Eb-döntőt. A Giroud-t váltó Gignac azonban a 92. percben kis híján eldöntötte a finálét: egy bepassz után az ötös sarkán óriási csellel elküldte Pepét, de gurítása a bal oldali kapufát találta el.

Andre-Pierre Gignac majdnem eldöntötte Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

A portugáloknak nyilván megvolt a mentségük rá, hogy kaput eltaláló lövés nélkül zárták a rendes játékidőt,

a franciák azonban egyszerűen gyengén játszottak,

amiben szerepe volt Deschamps túlbiztosított középpályájának, illetve Paul Pogba visszavont szerepkörének is.

A büntetőkig már nem jutottak el

A hosszabbításban előbb a sárga lapoké volt a szerep (öt perc alatt hármat is kiosztott Clattenburg), aztán váratlanul a portugálok előtt adódott komoly helyzet: egy szöglet után Éder emelkedett a legjobban, és hat méterről fejelhetett, de pont Llorisba bólintotta a labdát.

A ráadás második félidejében már a portugálok is eljutottak egy kapufáig, 25 méteres szabadrúgásnál mindenki arra számított, hogy Quaresma lövi el, de a bal lábas Raphaël Guerreiro vállalta el, és telibe találta a felső lécet. A kipattanót eltakarították a védők.

Éder lövése Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michael Regan

Lassan már talán mindenki a büntetőkre gondolt, amikor a 109. percben Portugália megszerezte a vezetést. Éder indult keresztbe meglehetősen magára hagyottan a bal oldalról,

a francia védők sem vették igazán komolyan, így 23 méterről zavartalanul lőhetett.

Umtiti nem lépett ki, talán Lloris is későn vetődött, így Éder lövése a jobb alsó sarokba vágódott. Ez volt a játékos első tétmeccsen szerzett gólja a portugál válogatottban.

A franciák azonnal cseréltek, jött Anthony Martial, de a portugálok okosan ölték a játékot, így a hátralevő 11 perc komolyabb francia helyzet nélkül ment le. Martial ugyan lövőhelyzetbe került hat méterről, de a próbálkozását blokkolták, a lecsorgónál pedig már lesen álltak a francia támadók. Ennyi volt, Európa-bajnok Portugália.

Didier Deschamps csak magának tehet szemrehányást,

nagyon elrontotta a döntőt a francia szövetségi kapitány,

de ez csak keveset vesz el a portugálok érdemeiből, akik végig szervezetten játszottak, és kevés lehetőségükből egyet kihasználtak a döntőben.

A győztes gólt ünneplik a portugálok Forrás: AFP/Francisco Leong

Lehet, hogy nem Portugália Európa legjobb csapata, de veretlenül hozta le a tornát, és a fináléban a házigazdát győzte le, így távolról sem érdemtelen a győzelme.

A mérkőzés statisztikái