Griezmann beletrollkodhat a Ronaldo-Messi párharcba

fbl Horizontal
A combination of two file pictures made on July 8, 2016 shows Portugal's forward Cristiano Ronaldo (L) in Marseille on June 30, 2016, and France's forward Antoine Griezmann (R) in Decines-Charpieu, near Lyon, on June 26, 2016. France will face Portugal in the Euro 2016 final football match at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on July 10, 2016. / AFP PHOTO / Valery HACHE
Vágólapra másolva!
Antoine Griezmann az idén egyszer már elbukott Cristiano Ronaldóval szemben (ha a spanyol bajnoki helyezéseket is nézzük, akkor kétszer), a BL-döntőben elszenvedett vereségért most az Eb-döntőben vághat vissza. Sőt, a franciák támadója akár az Aranylabdáért is bejelentkezhet, a portugálok szupersztárja pedig felülmúlhatja Lionel Messit és Michel Platinit is. Motivációban egyiküknél sem lesz hiány.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt Antoine Griezmann a németek ellen 1-0-ra elveszített riói vb-negyeddöntő után csak ült a pályán magába roskadva, a könnyeit törölgetve. Hat héttel ezelőtt ugyanezt tette Milánóban, amikor az Atlétio Madrid büntetőkkel kikapott a BL-döntőben a Real Madridtól. Akkor a második félidőben, 0-1-nél kihagyott egy tizenegyest, de a büntetőpárbajban ismét odaállt, és berúgta. Sokra nem ment vele, mert az utolsó tizenegyest egy bizonyos Cristiano Ronaldo (aki a meccsen szinte semmit nem csinált) ugyancsak értékesítette, megnyerve ezzel a Real Madridnak a trófeát.

Neuer a BL-ben sem tudta megállítani Griezmannt:

Három napja, a németek elleni Eb-elődöntőben Griezmann újra tizenegyest lőhetett, és be is vágta (aztán lőtt még rá egy akciógólt, megpecsételve a világbajnok sorsát). "Mindenképp én akartam lőni, szerettem volna még egy fontos meccsen, egy fontos pillanatban büntetőt elvégezni, hogy végleg elfelejtsem a BL-döntőben elrontott tizenegyesemet" – mondta utóbb.

A házigazda franciák sztárja a döntőben visszavághat Cristiano Ronaldónak a májusi vereségért. Akkor a portugál így vigasztalta ellenfelét:

A franciák 7-ese hat góljával fölényesen vezeti a góllövőlistát, míg a portugálok 7-ese, a tornán háromszor betaláló Ronaldo, egy újabb góllal már egyedüliként lenne az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa. Most holtversenyben áll az élen a francia Michel Platinivel, aki egyetlen tornán (1984-ben) jutott kilenc gólig, míg a Real Madrid sztárjának ehhez négy tornára és húsz meccsre volt szüksége.

Platini óta egyébként Griezmann az első játékos, aki egy Eb-n ötnél több gólt szerzett.

Nem véletlen, hogy az Eb két legnagyobb sztárjának párharcaként harangozzák be a döntőt a legnagyobb lapok, így a francia L'Équipe is:

Ronaldót az is motiválhatja, hogy felülkerekedhet nagy riválisán, Lionel Messin, aki az argentin válogatottal soha semmilyen nagy nemzetközi tornát nem tudott megnyerni – az idei, újabb Copa-kudarc után le is mondta a válogatottságot. Ha Ronaldo a portugálokkal győzne, akkor közel kerülne a negyedik aranylabdájához is (és már csak egyre lenne Messitől).

Ha viszont Griezmann Eb-győzelemre vezetné a franciákat, akkor

az Eb-gólkirályi címmel a zsákjában ő is bejelentkezhetne a világ legjobbjának járó díjért,

bár ehhez vélhetően még túl gyengén muzsikál az ő PR-gépezete. Legutóbb egyébként 2007-ben fordult elő, hogy nem Ronaldo vagy Messi nyert, akkor a brazil Kaká győzött a szavazáson.

Sir Alex megmondta

A valaha volt egyik legnagyobb edző, Sir Alex Ferguson már az elődöntő előtt azt mondta, hogy nála Griezmann az Eb sztárja, csapattársa, Bacary Sagna pedig még tovább ment.

„Várhatóan sokat fogok találkozni a pályán Ronaldóval, ismerjük őt, tudjuk, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa. Számomra azonban Griezmann is ugyanez a kategória, ugyanolyan világsztár, mint Ronaldo és Messi, ezt az Eb-n is bizonyította.”

Cristiano Ronaldo Eb-je számokban. Fölülről: Meccsek, gólok, percek/gól, gólt eredményező lövések aránya, gólpasszok, kialakított helyzetek Forrás: Goal.com

Sagna szerint éppen ezért nem túlzás Griezmann és Ronaldo párharcaként felvezetni az Eb-t, a portugáltól például egészen kivételes teljesítményt vár a döntőben. „Elképesztően motivált lesz, hogy Eb-címig vezetheti a válogatottat. Nagyon nehéz lesz megállítani őt, de végig ott kell lenni mellette, nem hagyni neki helyet arra, hogy felgyorsuljon.

Ami Griezmannt illeti, fiatalkorában körbejárta fél Franciaországot, de minden akadémiáról eltanácsolták a fizikai paraméterei miatt, végül Spanyolországban találta meg a számítását. „Ez az Eb egyfajta görbe tükör is a francia akadémiáknak, és remek üzenet azoknak, akik nem látták meg benne a fantasztikus tehetséget” – mondta Sagna.

Griezmann Eb-je számokban Forrás: Goal.com

A 25 éves csatár egyébként egy burgundiai kisvárosból indult el világhódító útjára. Helyszíni tudósítónk, Dajka Balázs a francia játékos szülővárosában, Macónban érdeklődött a helyiektől, és sok mindent megtudott arról, milyen körülmények között nőtt fel az Eb legnagyobb sztárja:

A vasárnap 21 órakor kezdődő döntőn az angol Mark Clattenburg fújja majd a sípot, Kassai Viktor pedig negyedik játékvezetőként közreműködik a meccsen.