Neuernek nem tűnt fel, mekkorát bakizott

Németország-Franciaország euro 2016 foci eb gólöröm 0-2
MARSEILLE, FRANCE - JULY 07: Antoine Griezmann of France scores his team's second goal during the UEFA EURO semi final match between Germany and France at Stade Velodrome on July 7, 2016 in Marseille, France. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Franciaország 2–0-ra legyőzte Németországot, és bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. Az elődöntő után megszólaltak a kapitányok, valamint a pozitív és a negatív hős is. 
Vágólapra másolva!

„Boldogok vagyunk, mint a gyerekek. A földön kell maradnunk, mert még van hátra egy meccs, de most van egy kis időnk örülni az egész országgal együtt. Most már elkezdhetünk a július 10-i döntőről álmodozni" – kezdte értékelését a meccs hőse, Antoine Griezmann.

A két gólt szerző csatár több embernek köszönte meg a segítséget, mint egy átlagos Oscar-díjas a gálán. „Ez igazi csapatmunka volt: az orvosi stábtól az edzőkön át azokig a játékosokig, akik egy percet sem játszottak az egész tornán, mégis széthajtják magukat az edzéseken a kezdőcsapat érdekében. Ilyen egy igazi csapatmunka."

Jerome Boateng és Antoine Griezmann küzd Forrás: AFP/Pascal Guyot

„Nagyon akartam büntető lőni egy fontos meccsen – mondta Griezmann, aki az elveszített Bajnokok Ligája-döntőben kihagyott egy 11-est. – Örülök, hogy elvállaltam, és be is ment. A második gólnál

és szerencsére pont elém ütötte a labdát. Nem volt nehéz dolgom."

Didier Deschamps szövetségi kapitány érthetően elégedett volt az Atlético Madrid csatárának teljesítményével. „Antoine [Griezmann] nagyszerű játékos, és ezt ma minden megmozdulásával bizonyította. Nem csak a góljai miatt mondom ezt, az ő védőmunkája is kellett ahhoz, hogy kompakt maradjon a csapatom az egész meccsen" – mondta Deschamps.

Nem vagyunk szuperhősök

Deschamps elmondta, történelmet írt a csapata, hiszen nagyon régen verték meg a németeket. „Megszenvedtünk azért, hogy most ilyen boldogok lehessünk. Három napunk van a döntőig, fontos lépéseken vagyunk túl, de a legfontosabb még hátravan. Mindent bele fogunk adni vasárnap, és szükség is lesz rá, hiszen hiába vagyunk házigazdák, és ejtettük ki a németeket, ettől nem lettünk szuperhősök."

A kulcspillanat: az asszisztens kiszúrta Schweinsteiger kezezését Fotó: Polyák Attila - Origo

A feszült franciaországi helyzetre utalva a kapitány azt mondta, nagyon boldog, hogy örömet tudtak szerezni a szurkolóknak. „Hihetetlen erőt sugároztak felénk a stadionban, és az egész tornán úgy általában. Sajnos nem áll hatalmunkban megoldani az emberek gondjait, de okozhatunk olyan eufóriát, amiben egy rövid időre elfelejthetik a problémáikat" – tette hozzá Deschamps.

Löw szerint a németek voltak a jobb csapat

„Amikor 2010-ben és 12-ben kiestünk, jobb csapat ejtett ki minket,

– értékelt az összetört Joachim Löw a lefújás után. – Jók voltunk, rendben volt a csapat fizikailag is, sorra nyertük a párharcokat, de óriási pechünk volt, hogy az első félidő utolsó percében hátrányba kerültünk."

Jerome Boateng a meccsen sérült meg Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A német szövetségi kapitány kitért a hiányzó játékosaira is. „Gomez és Khedira sérülés miatt nem játszhattak, Boateng a mérkőzés alatt sérült meg, Hummels pedig eltiltott volt. Ennyi hiányzó játékost már nagyon nehéz pótolni. A csapat ennek ellenére jól tette a dolgát, nem tehetek szemrehányást senkinek."

„Ha egy csapat 2-0-ra nyer, akkor megérdemelte a győzelmet.

a portugálok nem győztek meg a torna alatt. Remek csapata van Didier Deschamps-nak, de úgy vélem, ma mi voltunk a jobbak" – tette hozzá Löw, aki kicsit próbált már a jövőbe nézni.

Griezmann könyörtelen volt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

„Voltak hibáink a tornán, de semmi komoly. Nagyon jó csapatunk van, és remek Eb-nk volt."

Neuer furcsát nyilatkozott

A második gólnál óriásit bakizó német kapus, Manuel Neuer nem érezte úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie a társaitól. „Csak egy kritika érheti a csapatunkat: nem voltunk elég könyörtelenek az ellenfél kapuja előtt. Megvoltak a lehetőségeink, hogy szerezzünk egy-két gólt, de hiába voltunk bátrak, nem volt szerencsénk."

„A franciák nagyon nehézzé tették a meccset számunkra. Senki nem vehette át tisztán a labdát, mindig ott loholtak a nyakunkban a franciák, és a területeket is jól zárták le, így nem nagyon volt esélyünk a párharcokból helyzeteket kialakítani" – tette hozzá a német kapus.