Dárdai: A másik oldalra ezt a tizenegyest nem fújták volna be

Dárdai Pál magyar válogatott labdarúgó és edző
2016.05.08.
Dárdai Pál magyar válogatott labdarúgó és edző 2016.05.08.
Vágólapra másolva!
A németek féltek a gyors franciáktól, és hiába volt náluk a labda, ha kihagyták a helyzeteiket, summázta a második Eb-elődöntőt Dárdai Pál. Aki beszél még Thomas Müller és Mario Götze különös helyzetéről és a nagy döntőkkel járó, még különösebb feszültségről is.
Vágólapra másolva!

Dárdai Pált nem érte meglepetésként, hogy a franciák jutottak be az Európa-bajnokság döntőjébe a két csapat csütörtöki összecsapása után.

Dárdai Pál magyar válogatott labdarúgó és edző 2016.05.08. Fotó: Polyák Attila - Origo

„Hogy honnan tudtam? Onnan, hogy néztem az eddigi meccseket és olvastam a német lapokat.

– mondta a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya a Coca-Cola videobloggereinek a német–francia meccs után.

Dárdai meglátása szerint az „első tíz percben a németek nem nagyon tudták, hogy áll a helyzet”, utána pedig hiába találtak magukra, a labdabirtoklási fölényüket nem tudták gólra váltani, pedig akkor megnyerték volna a meccset.

Ajándék az olasztól

„Nem jött nekik össze. Helyette a franciák kaptak egy ajándék tizenegyest, mert szerintem

a másik oldalon ezt nem fújta volna be a bíró.

A góllal hatalmas pszichés fölényre tettek szert, és onnantól már minden kontrájukban benne volt a gólveszély. Amikor pedig a második gólt is megszerezték, gyakorlatilag vége volt a meccsnek” – mondja a Hertha Berlinnel jelenleg a német főváros közelében edzőtáborozó szakember.

Dárdai azt is elárulta, hogy Löw az elődöntő előtti napokban folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy mennyire vigyázni kell a franciák gyorsaságával, márpedig, „amikor a németek tartanak az ellenféltől, abban mindig van valami”.

Mert nem elég gyors

Dárdainak arra is megvan a magyarázata, hogy miért szorult háttérbe a német válogattban a két évvel ezelőtti vb-döntőt a góljával eldöntő Mario Götze.

„A futball egyre gyorsabb lesz, és azok a játékosok fognak jobban érvényesülni, akikben megvan a sebesség.

Dárdai érdekességként és Götze technikai képzettségét alátámasztandó megemlíti, hogy a német középpályás még dortumundi éveiben rengeteget gyakorolt egy speciális géppel (Footbonaut a neve), és a döntőben az a gól éppen ennek a munkának volt az eredménye.

A modern focicsapat

A franciákban viszont a sebesség és az „őserő” mellett a taktikai képzettség is megvan, ezért tudják ellensúlyozni azt, hogy kevesebbet van náluk a labda.

Még a németek is féltek tőlük Fotó: Polyák Attila - Origo

„A profi fociban pedig csak az a lényeg, hogy nyertél vagy nem nyertél. Az mindegy, hogy szépen játszottál-e. Azt persze át lehet gondolni, hogy

ezek szerint elég, ha van egy atlétacsapatod, amelyik jól védekezik, elől pedig két gyors embered a kontrákhoz,

és máris nyerő helyzetben vagy.”

Az Eb-t újra gól nélkül záró Thomas Müllert védelmébe vette Dárdai, mondván először játszott a tornán középcsatárt. „Nem kell nagyon piszkálni. Egy kicsit úgy nézett ki, mint aki ki van facsarva. Nem volt elég dinamikus, egy kicsit mindig le volt maradva.”

A döntő, az döntő, de...

Vasárnap pedig a hazaiaknak áll a zászló, véli a magyar szakember. „Ha fogadni kellene, rá lehetne tenni egy fél vagyont arra, hogy a franciák megnyerik a meccset” – mondja, utalva azért arra az esetre, amikor a teljesen esélytelennek tartott görögök 2004-ben az akkor ugyancsak házigazda portugálok szájából kiénekelték a sajtot.

A döntőben a nyomás és a nagy elvárás akár a visszájára is fordulhat, Cristiano Ronaldót pedig különösen fogja motiválni, hogy a válogatottal még soha nem tudott nagy tornát nyerni.

Lesz, ami motiválja a vasárnapi döntőben Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

„A döntő pedig egyébként is más műfaj.

Nyolcan begörcsölnek. Egyik csapat sem olyan, mint a német, a spanyol vagy az olasz, amelyik már megszokta a döntők hangulatát. Szerintem sem a franciáknál, sem a portugáloknál nem lehet tudni, hogy milyen lesz a napi forma.”

Az edzői habitusáról is kérdezték Dárdait, aki elmondta, hogy ő még soha nem érezte azt, hogy a pályára kellene rohannia, és ott megmutatnia, mit hogy kellett volna csinálni.

„Nincs bennem ilyen késztetés.

Nem szeretem az olyan edzőket, akik a kispad mellől okoskodnak.

Hátraszólnak a padon ülőknek, ami meg úgyis visszajut a játékosok fülébe. Én úgy vagyok vele, ha nem jól játszott a játékos, az az én hibám, ha pedig jól teljesített, akkor örüljön neki.”

A cikk megjelenését a Coca-Cola támogatta.