A portugálok lettek az új görögök

Cristiano Ronaldo Gareth Bale Portugália - Wales Európa Bajnoki elődöntő - Lyon Portugália 2-0-ra továbbjutott
Portugália - Wales Európa Bajnoki elődöntő - Lyon Portugália 2-0-ra továbbjutott
Vágólapra másolva!
Portugália döntős, a szurkolók mégis kritikusak, nincsenek kibékülve azzal a stílussal, amely az óvatosságra épül, bár kétségtelenül hatékony. Közben a másik búcsúzó walesiek izlandi módra nem törődnek azzal, hogy menni kell haza, egyszerűen csak élvezik az ország sporttörténetének legnagyobb sikerét.
Vágólapra másolva!

Portugália története során másodszor játszhat döntőt az Európa-bajnokságon. Emlékeznek még a 2004-es csapatra? Figo, Maniche, Deco, Ricardo Carvalho, Pauleta, Rui Costa, Nuno Gomes –

és mellettük az akkor 19 éves Cristiano Ronaldo.

Aki aztán elsírta magát a pályán, amikor a lisszaboni döntőben egy német precizitással dolgozó, igazi minimalista futballt bemutató görögök 1-0-s győzelmükkel elcsenték az Henri Delaunay-kupát a hazaiak elől.

Szép játék már nincs, eredmény van

Erre a tornára a portugálok lettek a görögök, legalábbis nagyon feltűnő, mennyire óvatos futballt játszik a csapat, hat meccséből csak ellenünk és Wales ellen szerzett egynél több gólt.

Bruno Alves jól helyettesítette Pepét Forrás: Polyák Attila


"Hogy mi a legnagyobb különbség a mostani és a 2004-es csapat között? Az volt a portugál futball legjobb generációja, olyan játékosokkal, akik utánpótlásszinten vébét és Eb-t nyertek, felnőttként mégsem jött össze nekik egy nagy győzelem. A portugál válogatottra korábban a szép játék volt jellemző, de azzal nem nyertünk semmit. Most nem játszunk szépen, de eredményesek vagyunk " – mondta a szerda esti, Wales elleni elődöntőn az Origo helyszíni tudósítójának egy Pedro nevű Sporting-drukker.

Egy országnak bántja a szemét ez a játék

A lefújás után egy háromtagú csoportot is kifaggattunk a csapatukról, és ahhoz képest, hogy előtte nem sokkal dőlt el, hogy ott lesznek a párizsi döntőben, egyáltalán nem voltak elájulva. "Jobban játszottunk, mint amit vártunk, de ez nem a mi stílusunk, túlságosan defenzív. Az eredmény rendben van, de a mutatott játék nem, és ezt nem csak mi mondjuk, egész Portugália kritikus a csapattal és Fernando Santos szövetségi kapitánnyal szemben. Ha mindenki így játszott volna az elmúlt száz évben, senki nem nézne focit" – jelentette ki a csoport egyik tagja, André.

De hogy más mondja, azt nem tűröm el

Azért a bírálatnak is van határa. A helyi portugál közösséget alaposan felháborította, amikor a 20minutes.fr nevű francia oldal a horvátok elleni nyolcaddöntő után undorítónak titulálta a valóban nem sokat mutató, ám végül továbbjutó csapatot. A cikk szerzője, Francois Launay rövid idő alatt 4000 fenyegető üzenetet kapott, később átírta a cikk egyes szavait, és elnézést kért. Az Origónak nyilatkozó helyi portugálok ezért azt szeretnék, ha a döntőben a németekkel találkoznának, mert akkor kevesebb bonyodalom lenne az életükben a finálé előtti és utáni napokban.

Az egyébként Svájcban élő trió tagjai szerint pozitívum, hogy bizonyos posztokra több hasonló képességű játékos pályázik, ugyanakkor behatárolja a csapat lehetőségeit, hogy nincs épkézláb csatáruk. Éder számít egyedül a klasszikus értelemben vett középcsatárnak a mostani Eb-keretben, és ő eddig csak 13 percet játszott.

Az ember, aki már a 2004-es döntőben is ott volt Forrás: Polyák Attila


Megkérdeztünk Franciaországban élő portugálokat is, akik meglepő dologgal kezdték az értékelést, náluk ugyanis a középpályás Danilo volt a meccs legjobbja, nem a góllal és gólpasszal záró Ronaldo. (Danilo valóban hasznos volt, két megnyert párharccal és 30 sikeres passzal zárt, sőt volt egy nagy ziccere is.) A társaság szószólója, David azt mondta, ő érti, miért játszik ilyen taktikával a csapat.

egyedül Ronaldo emelkedik ki. Így aztán Santos hozzájuk igazította a játékot, és ez lett belőle".

A két Real-sztár közül Ronaldo fogadhatta Bale gratulációját Forrás: Polyák Attila


A szurkolók odáig mennek önkritika dolgában, hogy bár az elődöntőben egyértelműen a portugál válogatott volt a jobb, a stadionon kívül furcsa volt a hangulat: a győztes csapat szurkolóiról lerítt, hogy nem elégedettek maradéktalanul, ezzel szemben a walesiek az izlandiakhoz hasonlóan a kiesés ellenére büszkének és boldognak tűntek.

Ez most nagyobb szám, mint a rögbi

"Két hétre akartunk jönni, és látod, még mindig itt vagyunk. Ramseyvel más lett volna ez a meccs, bár sokáig a portugálok sem csináltak semmit, de ha van egy Ronaldód, az elég ahhoz, hogy eldöntsd a meccs sorsát. Nem kétséges, hogy ez Wales sporttörténetének legnagyobb eredménye, hiába vagyunk rögbiben meghatározóbb szereplők, mint fociban, utóbbit sokkal több országban játsszák. Elképesztően egységes ez a csapat, ez a legnagyobb erőssége" – magyarázta lelkesen egy John nevű walesi.

A mostani csapat alapjait Gary Speed rakta le, aki azonban 2011-ben öngyilkos lett. A tragédiát sok időbe telt feldolgozni a csapat tagjainak, de akárkit kérdeztünk, mindenki megemlítette, hogy Speed emléke hatalmas motivációt jelent a csapat számára.

A walesi szurkolók tudták, ez a nagy lehetőség Forrás: Polyák Attila


Jelenleg a korábbi 32-szeres válogatott, Chris Coleman a kapitány. Nehéz időben vette át a csapatot, de pazar munkát végzett, pedig klubedzőként nem volt igazán komoly eredménye. Vele 1958 óta jutott először ki nagy tornára a csapat, és egy győzelemre volt attól, hogy 1966 után első brit válogatottként döntőt játszhasson egy nagy tornán. Nem csoda, hogy a vb-selejtezők végéig meghosszabbították a szerződését.

Miért pont most sikerült?

Walesnek Gareth Bale előtt is voltak nagy játékosai, mint Ryan Giggs, Mark Hughes, Ian Rush vagy a sokszor inkább a balhéival kitűnő Craig Bellamy. A nagy áttörés mégis most sikerült, és ebben sok tényező közrejátszik. A szurkolók szerint az is, hogy Bale sokkal inkább csapatjátékos, mint Giggs volt, és most

nincs akkora szakadék a legnagyobb sztár és a többiek között, mint akkor volt.

"Bale alázatos, mindene ez a csapat, és ezt folyton érzékelteti, akkor is elment a válogatotthoz, amikor sérült volt. Azt hiszem, most már ő a csapat történetének legjobb játékosa, bár az idősebbek valószínűleg még John Charlest mondanák, a szelíd óriást, akit imádtak a Juventusnál is. Mindannyian büszkék vagyunk, mert

A csoportkör óta oda-vissza utazgatok, eddig 3000 fontot (kb. 1,1 millió forint – a szerk.) költöttem erre a kalandra. De ezt nem lehetett kihagyni" – mondta Thomas. Hozzátette, akkora őrület volt otthon, hogy a cardiffi és swansea-i rögbistadionból óriáskivetítős fociszurkolói zóna lett.

Bale még a 92. percben is úgy hajtott, mintha az élete múlna rajta Forrás: Polyák Attila


Az általunk megkérdezett walesiek mind megjegyezték, hogy egyáltalán nem egyemberes csapat az övék, elvégre Belgium ellen Bale nem szerzett gólt, a többiek viszont hármat is. Az önérzetesség és a büszkeség amúgy is a walesiek sajátja, akkor voltak a leghangosabbak a stadionban, amikor már a portugáloknak kellett volna ezer decibellel ünnepelni a döntőbe jutást. Ők nem a God save the Queent éneklik, mint az északírek, van saját himnuszuk, és bár kikaptak a nagy rivális angoloktól, összességében mégis a nagy testvér elé kerültek, amit eddig talán még soha nem mondhattak el magukról. Kell-e még csodálkozunk azon, hogy boldogan mennek haza?