Bírósági ügy lehet az új román kapitány kinevezéséből

Christoph Daum, foci
dpa-Exclusive - Soccer coach Christoph Daum smiles during an interview with German Press Agency dpa, in the garden of his mansion in Cologne, Germany, 19 April 2016. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa
Vágólapra másolva!
A Román Labdarúgó Szövetség botrányos körülmények között nevezte ki Christoph Daumot a válogatott új szövetségi kapitányának. A szavazás állítólag érvényes volt, de akadnak olyanok, akik máris bírósággal fenyegetőznek.
Vágólapra másolva!

A román válogatott a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon egy döntetlennel és két vereséggel az A csoport negyedik helyén végzett, és a kiesést követően Anghel Iordanescu kapitány le is mondott a posztjáról.

A román szövetség elnöke, Razvan Burleanu csütörtök délután bejelentette, hogy miután javaslatát elfogadta az elnökség, a német Christoph Daum lett a válogatott új szövetségi kapitánya.

Azt viszont még nem tudni, hogy a 62 éves szakember kinevezése szabályos-e, a Liga 1-es klubok képviselői ugyanis kilátásba helyezték az általuk bojkottált ülésen hozott döntések megóvását.

A Kronika.ro értesülése szerint a 14 fős testületből csak nyolcan vettek részt a szavazáson, és bár ezzel éppen elérték a szavazóképesség határát, Auras Brasoveanu, a konstancai klub vezetője kakukktojás lehet. A sportvezető ugyanis egy bírósági ítélet miatt három évig nem gyakorolhat ügyvezetői tisztséget, így aztán lehet, a szavazás érvénytelen volt.

Christoph Daum Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Az Iasi klubját irányító, a szavazástól egyébként távolmaradó Florin Prunea közölte, a döntést megtámadják a bíróságon.

A 62 éves Daum 1992-ben bajnoki címhez segítette a Stuttgartot, majd négy évig Leverkusenben dolgozott, és 1996-2000 között háromszor is ezüstérmet nyert a klubbal.

2000-ben esélyesnek tartották a német szövetségi kapitányi posztra is, de Erich Ribbeck helyére végül nem nevezték ki. Uli Hoeness, a Bayern München menedzsere ugyanis drogkereskedelemmel és lányok futtatásával vádolta meg és miután 2000. október 20-án a hajából vett minta elemzése kokain nyomát mutatta ki a szervezetében, a német szövetség felbontotta a vele kötött szerződést.

„Nagyon örülök, hogy itt vagyok, megtiszteltetés és nagy felelősség egy ilyen munka számomra. Mindent megteszek, hogy a csapat minél jobb legyen és kiharcolja a 2018-as vb-szereplést" – idézte a Prosport.ro portál.