Egy hamis kilencesre készülhet a francia védelem

foci eb német válogatott thomas müller
Thomas Muller of Germany celebrates victory after the Euro 2016 quarterfinal match between Germany and Italy in Bordeaux, France, July 2, 2016. Germany won the match with 7-6 after the penalty.
Vágólapra másolva!
A Franciaország elleni elődöntőben a német válogatottban sérülés miatt nem lehet ott a pályán Mario Gomez, a keret egyetlen klasszikus középcsatára, így Joachim Löw minden bizonnyal hamis kilencesként Mario Götzét vagy Thomas Müllert küldi majd pályára. De mi az a hamis kilences?
Vágólapra másolva!

A csatárposzt legklasszikusabb szerepköre a középcsatároké. Történelmileg egyetlen feladatuk volt: a szélről középre tett labdákat egy érintésből, a kapunak szemben állva fejjel vagy lábbal a hálóba juttatni. Ilyen játékos Mario Gomez is, nemzetközi mércével nézve egyetlen kiemelkedő képessége a tizenhatoson belülről szinte bármely testrészével a kapuba lőni, sodorni, passzolni a labdát.

Az ehhez szükséges fizikai mutatói is adottak: 189 cm magas, 86 kiló. Mivel azonban sérülés miatt nem léphet pályára, Joachim Löwnek váltania kell ezen a poszton. Igen ám, de a németek 23 fős keretében nincs olyan játékos, aki hasonló szerepkörben pótolni tudná, ezért várhatóan átalakul majd a németek játéka, és a korábban látottak alapján Mario Götze vagy Thomas Müller fogja pótolni. Ez a szerepkör azonban már nem klasszikus, hanem hamis kilences lesz.

Miért kilences?

Számos labdarúgó-kultúrában az egyes posztokat és feladatköröket a mai napig számmal jelölik – elsősorban Hollandiában él a hagyomány, így minden játékos rögtön tudja, mit kell tennie a pályán, ha mondjuk 6-os vagy 8-as szerepkörben játszik.

A posztok hagyományos számozása Forrás: Origo

A középcsatár hagyományosan kilences, és ez a tradíció még manapság is elég jól tartja magát. A poszt legjobbja, Robert Lewandowski, például, a Bayern Münchenben és a lengyel válogatottban is ezzel a számmal játszik.

Miért hamis?

A hamis kilences elsősorban abban tér el a hagyományos változatától, hogy feladata nem elsősorban a gólszerzés, ezért nem a tizenhatos környékén játszik, hanem gyakorlatilag szabadon mozog a középső védők és a középpálya között. Fontos feladata a labdatartásban való részvétel, a támadások felépítése. Kötetlen mozgása miatt az ellenfélnek gondot okoz az őrzése, hiszen a modern futballban tulajdonképpen ismeretlen fogalom a követő emberfogás, ezért amikor egyik védőzónából átlép a másikba, nem mindig egyértelmű, kinek kell követnie, így sok gondot okoz a védelmek számára.

Lionel Messi, a világ legjobb hamis kilencese Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A futballban már lassan egy évszázada ismert szerepkört Lionel Messi emelte a csúcsra, és ez részben arra is magyarázattal szolgál, miért nem alkalmazzák az edzők sokkal gyakrabban: különleges képességű játékost igényel. A döntéskor nagy az edző felelőssége, hiszen egy nettó gólszerzőt (klasszikus középcsatár) elcserél egy kreatív, szabadon használható játékosra, akinek nagyon jól kell teljesítenie ahhoz, hogy kifizetődő legyen a csere.

Lionel Messi, a poszt modern királya

Hamis kilencesként a modern futball legjobb teljesítményét talán a 2011-es BL-döntőben (Barcelona–Manchester United 3-1) láthattuk Lionel Messitől. A posztot – és a védelem számára okozott problémákat – egy videóval próbáljuk bemutatni, amit nagyjából így foglalhatunk össze:

  • ha a MU középső védője, Nemanja Vidic követi Messit, az a baj
  • ha a MU középső védője, Nemanja Vidic nem követi Messit, az a baj
  • ha a középpályások próbálják levédekezni, akkor a Barca a széleken kerül a védelem mögé


Ha egy képpel foglaljuk össze a hamis kilences játékra gyakorolt hatását, akkor az nagyjából így néz ki:

Magyarázat: BV=belső védő, VKP=védekező középpályás, H9=hamis kilences Forrás: Origo

Az elmozgó hamis kilences kimozdítja pozíciójából egyik vagy másik középső védőt, aki mögött támadható terület marad a szélsők számára.

Götze vagy Müller?

Bár a 2014-es vb-döntőben Joachim Löw azzal a buzdítással küldte pályára Mario Götzét, hogy "gyerünk, mutasd meg, hogy jobb vagy, mint Messi", ez nem túl egyszerű mutatvány.

Thomas Müller (25) vagy Mario Götze (19) pótolhatja a sérült Gomezt Forrás: AFP/Christof Stache

Götze ugyan eldöntötte a vb-döntőt, és ezzel örökre beírta magát a történelembe, a Bayern Münchenben és a válogatottban nagyon szerény teljesítményre volt csak képes ezen a poszton. Ezért várhatóan nem ő, hanem az a Thomas Müller kezd majd ezen a poszton, aki labda nélkül elképesztő intelligenciával mozog a pályán, jól olvassa a játékot, és kiválóan támadja, használja ki az üres területeket, a németek ezért is hívják Der Raumdeuternek.

A német válogatott azonban nem igazán produkált átütő sikereket ezzel a stílussal, Gomez emiatt is lett csereemberből állandó kezdő az Eb-n.

A poszt történelme: magyar gyökerek

A labdarúgásban alig néhány olyan dolog akad, aminek minden kétséget kizáró módon leírható az eredete, így a hamis kilencesé is vitatható, de a legelfogadottabb elmélet szerint az első, ezen a poszton mozgó játékos az 1930-ban világbajnoki címet nyert Uruguay középcsatára, Juan Peregrino Anselmo volt.

Az Aranycsapat sikerének Hidegkuti Nándor (balról a negyedik) játéka volt az egyik kulcsa Forrás: AFP

Európában az osztrák Wundermannschaft favorizálta ezt a támadóstílust Matthias Sindelar játékával. Ő egy Európában egészen újszerű középcsatárjátékot játszott. Vékony testalkata – aminek a Papírember becenevet köszönheti – rendkívüli intelligenciával párosult. Friedrich Torberg, a kor kiemelkedő újságírója úgy jellemezte, hogy "az ösztönös megoldások olyan széles tárházával volt felruházva, hogy sohasem lehetett tudni, milyen választ ad majd egy adott szituációra. Nem követett sem sémákat, sem begyakorolt elemeket, egyszerűen maga volt a zsenialitás."

Később a hamis (visszavont) középcsatár volt a magyar Aranycsapat játékának az egyik kulcsa is, Hidegkuti Nándor nem véletlenül lőtt három gólt az angolok 6:3-as legyőzésekor.

Mega: Az évszázad meccsehttp://vs.hu/mega/6_3_az_evszazad_meccse/

A modern futballban is jelen van

A poszt a modern futballban is időről időre felbukkan: Luciano Spalletti ebben a szerepben játszatta az AS Romában Francesco Tottit, a 2012-es Eb-győztes spanyol válogatottban Cesc Fábregas volt hamis kilences. A 2009–2010-es szezonban Robin van Persie gyakran megfordult ezen a poszton az Arsenalban, később Louis van Gaal is használta így a holland válogatottban, Carlos Tevez pedig a Manchester Unitedben tűnt fel ebben a szerepben. Walter Mazzarri még a Napoliban játszatta ezt Ezequiel Lavezzivel, amikor az első számú középcsatár, Edinson Cavani sérült vagy eltiltott volt. A Bundesligában a sokoldalú Max Kruse (Wolfsburg) szokott felbukkanni ezen a poszton.

Korábbi hasonló elemzéseink itt olvashatók.