Az angyalarcú ördög, aki a szépségkirálynőt is lenyomja

Macon, Antoine Griezmann szülővárosa
Vágólapra másolva!
Körbejárta fél Franciaországot, de mindenhol eltanácsolták a fizikai paraméterei miatt, majd végül Spanyolországban találta meg a számítását Antoine Griezmann, a franciák Eb-gólkirályjelöltje. A 25 éves csatár egy burgundiai kisvárosból indult el világhódító útjára, ahol mindenki ismeri, és népszerűségben már felülmúlta a szintén helyi hírességnek számító szépségkirálynőt.
Vágólapra másolva!

"Itt Franciaországban valamiért azt hiszik, abból lesz jó futballista, aki nagy és erős. Na most, haver, én láttam Griezmannt gyerekként, kis szőke fiúcska volt, a labda kétszer akkora volt, mint ő. Amikor már kinőtte az itteni csapatot, az apja elvitte a Lyonhoz, de nem kellett. Elment az Auxerre-hez, tudod, akkoriban az komoly klubnak számított, de ott is elküldték. Erre felfigyeltek rá a spanyolok, ott nem nézték, mekkora, ő pedig megcsinálta a szerencséjét" – magyarázza az Origo helyszíni tudósítójának a marokkói származású Mohamed Mâconban, a helyi mosoda előtt.

Ha a Mâcon név nem ismerős, ne kárhoztassa földrajzi ismereteit, segítünk: ez egy 35 ezres kisváros Burgundiában, a Saone folyó partján Lyontól nagyjából 70 kilométerre északra található.

Egy hangulatos mâconi utca Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Eb egyenes kieséses szakaszában az Origo tudósítóinak Mâcon lett a bázisuk. Innen a meccshelyszínek közül Párizs és Marseille is elérhető távolságban van, másfelől a mérkőzések őrült kavalkádja után könnyen megy a feltöltődés.

Mert itt aztán nyugalom van.

Olyannyira, hogy egy ideig azt hittük, megtaláltuk az egyetlen helyet Franciaországban, ahol mindenkit hidegen hagy az Eb, a folyóparton ugyanis egymást érik az éttermek, de sehol nem láttunk tévét, ahol követni lehetett volna a meccseket.

A helyi kocsmában mindenki szakértő

Aztán kiderült, van ám tévé, de potyára nem pakolják ki, csak akkor, ha van közönség, az olasz–német tizenegyespárbajnál például a helyi krimó szakértő közönségével együtt fogtuk a fejünket Zaza joggingolós tizenegyesénél.

Este óriási a nyüzsgés a folyóparti éttermekben Fotó: Polyák Attila - Origo

De hogy jön a képbe Griezmann? – vetődhet fel a kérdés. Nos, úgy, hogy nem véletlenül plakátolták ki az arcképét több helyen is a városban: 1991-ben itt született az Eb góllövőlistájának jelenlegi éllovasa. Apja Elzászból származik, innen a németes hangzású név (amelyet egyébként Magyarországon a többség rosszul ejt, nem Grizmannak kell mondani, hanem Griézmannak), édesanyjának pedig portugál gyökerei vannak. Amikor a kis Antoine elkezdett focizni, Mâconban még két klub is működött, majd 1999-ben egyesültek, így jött létre az Union du Football mâconnais.

Milyennek képzeljük egy 35 ezres kisváros futballpályáját?

Fedett lelátó, tökéletesen karbantartott, puha gyepszőnyeg és reflektorok, hogy este is lehessen játszani. Csak összehasonlításképpen: amikor Mâcon testvérvárosa, Eger feljutott az NB I-be, a csapat Debrecenben és Diósgyőrben játszotta a hazai meccseit, mert a saját pályáján nem volt villanyvilágítás.

Ennyiből nem mondanánk meg, hogy a Mâcon csak a burgundiai regionális ligában játszik Fotó: Polyák Attila - Origo

A mâconi klubházban némi kommunikációs nehézségbe ütköztünk, a két helyi az angolt nem bírta, nekünk pedig a franciánk sekélyes, de amikor kimondtuk a journalist és a Griezmann szavakat, egyikük csak annyit jelzett, kövessük, és bevezetett minket egy fotókkal és serlegekkel teli terembe. A képek többségéről egy szőke kisfiú nézett vissza ránk sötétkék szerelésben, majd kicsivel arrébb a Real Sociedad 7-es, Griezmann feliratú mezét csodálhattuk meg bekeretezve, és mellette egy újságcikket azzal a címmel:

Mâconból a francia válogatottba.

Mâcon tényleg olyan, mint egy falu, mindenki ismer mindenkit, így aztán nem csodálkozunk azon, hogy amikor leszólítunk egy járókelőt, hatalmas lelkesedéssel magyarázza: ő bizony együtt játszott Griezmann-nal. "Tizenkét éves voltam, amikor csapattársak voltunk. Nagyon normális srác volt, szinte mindenkinél kisebb volt, de ő volt a legtechnikásabb a csapatban, és hihetetlen sebességgel tudott megindulni a labdával. Ami feltűnő, hogy amilyen vézna volt, úgy megerősödött Spanyolországban" – mesélte Karim, aki már öt éve felhagyott a futballal.

Az a bizonyos újságcikk a faliújságról Fotó: Polyák Attila - Origo

Griezmann viszont kitartóan próbálkozott, és épp a Montpellier-nél szerepelt próbajátékon, amikor a Real Sociedad egyik megfigyelője, Eric Olhats felfigyelt rá, és egy Párizsban játszott meccs után Griezmann kezébe nyomott egy cetlit, rajta a nevével és a számával. Így kezdődött a kis francia spanyolországi kalandja, ami odáig vezetett, hogy a góljai után ma már allez helyett vamost kiabál, mintha született spanyol lenne.

Suárez felfedezője dobta be a mélyvízbe

"Franciául gondolkozom, de spanyolul leszek dühös" – mondta erről egyszer. Abban, hogy végül befutott, hatalmas szerepe volt a csapat uruguayi edzőjének, Martin Lasarténak, aki korábban a Nacionalnál már nagy sikerrel dobott a mélyvízbe egy másik fiatalt, bizonyos Luis Suárezt. Ő hívta fel a Real Sociedad első csapatához Griezmannt, pedig akkor még a tartalékban sem volt állandó kezdő.

Komoly és céltudatos srác volt, de közben szórakoztató és huncut is, aki fel tudta pörgetni a társait. A szőke hajával és a kék szemével olyan volt, mint egy angyal, de a pályán ördög lett belőle" – mondta róla Lasarte. Korábbi csapattársa, Xabi Prieto pedig azt emelte ki, hogy Griezmann mindig többet akart elérni, és nem volt rest megkérdezni a tapasztaltabb társait, hogy miben és hogyan tudna fejlődni.

Amikor még a kölyökcsapatban riogatta a védőket Fotó: Polyák Attila - Origo

Griezmann 175 centis magassága ellenére remekül fejel, a technikát és az ütemérzéket szintén egyik korábbi társától, Carlos Buenótól tanulta el, és a képességeit az Eb-n már kétszer is kamatoztatta, Albánia ellen 0-0-s állásnál, az írek elleni nyolcaddöntőn 0-1-nél bólintott pontosan. Különös, hogy Albánia ellen Didier Deschamps kihagyta a kezdőből, és csak a 68. percben hozta be. Írország ellen pedig állítólag a játékosok beszélték rá a kapitányt, hogy vigye be középre a jobb oldalon kezdő támadót – a Libération nevű francia lap legalábbis ezt írta.

Milyen srác ez az Antoine?

Griezmann elég tökös fickó, a BL-döntő második félidejében büntetőt rontott, de a párbajban elsőként állt oda, és akkor már nem is hibázott. Nem sokan vállalták volna ezt a kockázatot egy ilyen meccsen. És nagy szíve is lehet: az Írország elleni győztes duplája után nem tette el emlékbe a labdát, inkább odaadta egy nemrég árván maradt fiúnak.

"Deschamps szörnyen rossz edző. Most mondd meg, hogy lehet kihagyni egy Benzemát meg egy Ben Arfát? Utóbbit most vette meg a PSG, nem lehet kutyaütő! Úgy kéne felállnia a csapatnak, hogy Benzema és Griezmann elöl, mögöttük pedig Ben Arfa. Giroud nálam simán padozna, Gignacot pedig egyáltalán nem erőltetném. Szóval tényleg nem értem ezeket a döntéseket. De Griezmannra nagyon büszkék vagyunk itt a városban, innen indulva lett szupersztár. És megmaradt ugyanannak a jó fej srácnak, például minden nyáron tornát rendez a fiataloknak, és a dobogós csapatok a kupák mellé az ő válogatottbeli, illetve atléticós mezeit kapják, mint legutóbb az unokaöcsém is" – mondta a cikk elején már idézett Mohamed, aki személyesen ismeri a focista apját.

A testvér megúszta a párizsi vérfürdőt

Akárkit kérdeztünk, mindenki említett valami közös emléket: volt, aki ugyanannál az edzőnél focizott, mint Griezmann, más pedig egy iskolába járt a nővérével, Mauddal. Ő amúgy nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert tavaly novemberben ott volt a párizsi Bataclan klubban, az Eagles of Death Metal koncertjén, amelyen terroristák halomra mészárolták az embereket, de megúszta.

A Griezmann-féle utánpótlástorna plakátja Fotó: Polyák Attila - Origo

Egészen addig senki sem tudta, hogy Griezmann-nak van egy nővére, legalábbis nem volt téma a sajtóban, aztán hirtelen mindenki vele akart beszélni, ezért Maud az öccséhez menekült Spanyolországba, amíg lecsendesednek a dolgok.

Nagy nevek közé ért oda

A szállásunk recepciósa árulta el, hogy Griezmannról még bort is elneveztek, ami komoly rangnak számít a borban erősnek számító Burgundiában. Alain azt is kifejtette, csodálkozna, ha Griezmann két évnél tovább maradna az Atléticóban, mert fiatal még, és még magasabbra juthat.

Edzője, Diego Simeone már most a világ három legjobb játékosa közé sorolja az alapján, hogy két atléticós idényében 44 bajnoki és 9 BL-gólt szerzett, így

az elmúlt három szezonban csak C. Ronaldo és Messi volt eredményesebb nála a ligában.

A mostani Eb-n 5 meccsen van 4 gólja és 2 asszisztja, és minden harmadik lehetőségét kihasználta.

Honfitársai közül már csak Platini, Henry és Zidane előzi meg az Eb-n szerzett gólokat tekintve, de háromnál többet egy tornán közülük csak a Platini tudott elérni.

Ki az a Miss France?

Mostanra elérte, hogy Mâcon neve hallatán a franciák többségének ne a 2013-ban szépségkirálynőnek megválasztott, majd a Miss Worldön másodikként végző Marine Lorphelin jusson eszébe.

Marine Lorphelin és a színészlegenda, Alain Delon Forrás: AFP

Pedig Lorphelin kisasszony valóban elbűvölően szép, no de a korábban mindenhol eltanácsolt Griezmann épp egy egész nemzetet tesz boldoggá, és ha így folytatja, semmi sem menti meg, hogy példaképéhez, Zidane-hoz hasonlóan az ő arcképe nézzen vissza a diadalívről.

A francia válogatott csütörtökön este 9 órakor játssza az Eb második elődöntőjét Németország ellen. A győztes ellenfele Portugália lesz a döntőben.