Úgysem sikerül összeugrasztani Ronaldót és Bale-t

FOOTBALL - UEFA SUPER CUP - REAL MADRID v FC SEVILLA 2014 2015 COUPE cup EUROPE FC SEVILLA FC SEVILLE FOOT FOOTBALL MADRID Soccer SPORT SUPER UEFA SQUARE FORMAT
Cristiano Ronaldo of Real Madrid and Gareth Bale celebrates after winning the UEFA Super Cup football match between Real Madrid and FC Sevilla on August 12, 2014 at Cardiff City stadium in Cardiff, Wales. Photo Javier Garcia / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
Hiába próbálta a média ráhúzni Cristiano Ronaldóra és Gareth Bale-re, hogy nem férnek meg egy csapatban, az első perctől kezdve szinte tökéletesen igazodtak egymáshoz. Pontosabban Bale Ronaldóhoz. Konfliktus nem várható köztük a szerda esti Portugália–Wales Eb-elődöntőn sem, bár Ronaldo egójának aligha tenne jót, ha pont az a csapattársa ütné el a döntőtől, akiért még nála is többet fizetett a Real Madrid. De milyen most a kapcsolatuk?
Vágólapra másolva!

Lassan három éve lesz, hogy 2013 őszén Gareth Bale aláírt a Real Madridhoz – a mai napig nem tudni, hogy pontosan mekkora összegért vették meg őt a Tottenhamtől. Százmillió euró volt a nagyságrend, ezzel a walesi a világ legdrágább játékosa lett. Abba a csapatba igazolt, amelyben Cristiano Ronaldo is játszott, megdöntve pont a portugál klasszis átigazolási csúcsát. Nagy kérdés volt, hogy megfér-e majd a két dudás egy csárdában.

Egy autó parkolójában találkozott egymással először csapattársként a két sztár:

Ugyanakkor érkeztek meg az edzésre, valószínűleg nem véletlenül. A cardiffi újonc egy Louis Vuitton táskával a hóna alatt, egy 10 ezer fontos (kb. 3,7 millió forint) karórával a kezén, egy 500 fontos (kb. 186 ezer forint) napszemüvegben és egy fénylő Dolce & Gabbana övvel a derekán nyújtott kezet új csapata első számú sztárjának. A megtervezett fogadtatás láthatóan szívélyes volt, de nem is erre a pillanatra volt betervezve, hogy egymásnak esik a király és a trónkövetelő.

Ancelottin sok múlott

A spanyol média próbált fogást találni a rivalizáláson, de nemigen járt sikerrel, mégpedig két okból. Egyrészt a Real Madrid akkori edzője, Carlo Ancelotti tökéletesen kezelte a két játékost: megtalálta a helyüket a pályán, megfelelően osztotta le a szerepeket úgy, hogy ne sérüljön Ronaldo királysága sem, de Bale erényei is kijöjjenek.

Az első meccsek egyikén, 2013 szeptemberében Forrás: AFP/Ozan Kose


Másrészt Bale habitusa is segített abban, hogy a két dudás ne is tűnjön két dudásnak. Beállt a sorba, nem próbálta átvenni Ronaldo szerepét, nem akarta feltétlenül ő eldönteni a meccseket, elrugdosni a szabadrúgásokat. Pedig utóbbira joggal pályázhatott volna, hiszen a portugál aranylabdás hiába fantasztikus játékos, a szabadrúgásai jó ideje alig jelentenek veszélyt.

Azért volt, hogy Ronaldo egyszer-egyszer átengedte Bale-nek a szabadrúgást, ilyenkor a walesi nagyobb százalékkal rugdosta be őket. Ennek ellenére ő (és a csapat) feláldozta ezeket a szabadrúgásokat Ronaldo nárcizmusának oltárán.

Ritka pillanat, Ronaldo átengedi Bale-nek:


Nyilván voltak olyan helyzetek, amikor Ronaldo és Bale összeszólalkozott egymással, illetve talán úgy pontosabb, hogy a portugál leteremtette a walesit. Például akkor, amikor bizonyos helyzetben nem passzolt neki vagy valamelyik csapattársának:


Ez nem mintha annyira meglepő lenne, hiszen Ronaldo állandóan győzni akar, az edzéseken is ugyanúgy hajt, mint a meccseken. Volt olyan, hogy egy percen belül kétszer is odalépett cicázás közben Bale-nek, és jellemző a viszonyokra, hogy Bale meg sem szólalt egyik esetben sem. Fordított esetben mindenesetre nem biztos, hogy Ronaldo hagyta volna szó nélkül.


„Amikor Madridba kerültem, sokat segített nekem, hiszen tökéletesen beszél angolul” – kezdte Bale, amikor kettőjük kapcsolatáról faggatta a Times. „Már a Premier League-ből ismertük egymást, és bár soha nem lógtunk együtt, de nem is volt egymással semmi problémánk. Igen, ő rendkívül szenvedélyes játékos a pályán, ezt mindenki tudja róla, őt így kell elfogadni. Mindig győzni akar, ezért vitatkozik a csapattársaival, nem azért, mert baja van velük. De egy vezéregyéniségnek ilyennek kell lennie.

de a pályán jól megértjük egymást, sok gólt szerzünk, kiváló a munkakapcsolatunk.”

Minden rendben, pajti? Forrás: AFP/Gerard Julien


Bale jól összefoglalta kettejük viszonyát, még akkor is, ha az elmúlt szezonban bebizonyosodott, hogy amikor Ronaldo nem játszott, akkor Bale jóval magasabb gólátlaggal zárta a meccseket. Ronaldo pedig kijelentette, Bale mellett ő is jobban teljesít.

Egész jóban vannak:

Az más kérdés, hogy Cristiano Ronaldo eddig nem igazán tudta úgy a vállára venni a portugál válogatottat, ahogy teszi azt Gareth Bale a papíron gyengébb játékerőt képviselő walesivel. „Az Aranylabda? Sohasem foglalkoztatott. Semmi más nem fontos, csak a csapat sikere, akár a klubomban, akár a válogatottban” – mondta nemrég Bale,

önkéntelenül is rámutatva a kettejük közti különbségre.

A walesi az Eb-n eddig három gólt szerzett (ebből kettőt szabadrúgásból), Ronaldo ezzel szemben csak a magyarok elleni meccsen villogott. Egymás ellen eddig ötször játszottak még Angliában, Ronado négyszer nyert, egyszer döntetlen született. Bármi történjen is a szerdai elődöntőn, nem valószínű, hogy hatása lesz a Real Madridban kialakult tökéletes munkakapcsolatra.