Az izlandi elnök igazi drukker: fizet az Eb-jegyekért

Izland, Gudni Jóhannesson, foci-Eb 2016
Felolvassa a heti a meccsprogramot
Vágólapra másolva!
Gudni Jóhannesson már megválasztása előtt hangoztatta, hogy az egész elnökösdiben a legjobb dolog, hogy minden sporteseményen tuti helye lesz.
Vágólapra másolva!

Az egyetemi történelemprofesszort, Gudni Jóhannessont június 25-én választották meg Izland elnökének. A fociválogatotthoz hasonlóan ő is először jutott ilyen magasságokba, ráadásul az ő nagyszerű szereplésére sem számítottak előzetesen – aztán tessék, megnyerte, és ma ő Izland elnöke.

Felolvassa a meccsprogramot Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Jóhannesson a megválasztása előtt – félig viccesen – azt mondta, hogy „ebben az egészben az a legjobb, hogy

Egy olyan sportőrült országban, mint Izland, igazából senki nem húzta föl a szemöldökét ezen. Az elnök édesapja maga is edző volt, testvére, Patrekur tagja volt az 1992-ben olimpián szereplő izlandi férfi kézilabda-válogatottnak.

Nem az a fajta

Az elnöknek pedig még oltári mázlija is van, hiszen az ország fociválogatottja veretlenül menetel történelme első Európa-bajnokságán, és ma este már az elődöntőért meccsel a házigazda francia válogatottal a Stade de France-ban.

De mielőtt valaki azt hinné, hogy Jóhannesson amolyan ingyenélő öltönyös forma,

aki a VIP-páholyban feltálalt pogácsákért jár meccsre, az nagyobbat nem is tévedhetne.

„Az Eb-selejtezőkön jegyhez jutni valóságos rémálom volt – idézi az elnököt a Guardian. – Fanatikusan próbáltam jegyet venni a hollandok elleni meccsre, amikor az egész online rendszer összeomlott. Ha megválasztanak, csak egy telefonhívás, és máris a kezemben a jegy.”

Gudni Jóhannesson mezben és még hivatalban lévő elődje, Olafur Ragnar Nizzában, az Anglia elleni meccs napján Forrás: Vísir/Vilhelm

Persze, csak miután kifizette, ugyanis az elnöki kabinet helyreigazítást kért a laptól, amiért azt sugallta, hogy Jóhannesson ingyen megy az Eb-meccsekre. Nem, az elnök annak rendje és módja szerint kifizeti a jegyeket, és

családjával együtt a válogatott kék mezében

az izlandi drukkerek szektorából figyeli a meccseket.

Az NDK-val kezdte

Ahogy tette azt már Nizzában is az angolok elleni találkozón. „Sírtam örömömben – mondta Jóhannesson, aki első ízben 1975-ben látta élőben a válogatottat, amikor 2-1-re legyőzték az NDK-t. – Egy stadionnál nincs jobb hely, hogy egy nemzet kifejezze a büszkeségét. Együtt vagyunk, egyenlőek vagyunk, és pozitívak. Ez egy csodálatos lehetőség, hogy elinduljon az elnöki pályafutásom. Persze, mint elnök, már nem ordibálhatok” – mondta Jóhanesson, aki most még együtt biztathatja övéit honfitársaival, hiszen hivatalosan csak augusztus 1-jén foglalja el új pozícióját.