Svájcban is felfigyeltek a magyar Eb-szereplésre

Genf Foci EB
Foci EB - Genf
Vágólapra másolva!
Mivel a bordeaux-i német–olasz negyeddöntő túl messze volt, az Origo tudósítói szombaton átugrottak Genfbe, hogy kiderítsék, az Eb-ről már szintén kiesett svájciak mit gondolnak leendő vb-selejtezős ellenfelükről, a magyar válogatottról. Úgy tűnik, tekintélyt parancsoló volt, amit a csapat Franciaországban művelt: bár van, akinek fel sem tűnt, hogy ott volt, mások már egy polcra teszik a válogatottat a sajátjukkal.
Vágólapra másolva!

Genfbe érkezve a pár nappal ezelőtti marseille-i állapotokhoz képest meglepően kihalt utcák tűntek fel elsőnek. Kiderült, hogy az iskola pénteken ért véget, ami azt jelenti, hogy a családosok

azonnal elhúztak a francia Riviérára.

A helyi futballsztárok viszont nem mentek sehova, csak le az utcára, a dühöngőbe, és még véletlenül sem vettek magukra svájci mezt, volt helyette német, francia és brazil, illetve Boca Juniors- és Barcelona-dressz.

Genfi dühöngő Fotó: Polyák Attila - Origo


Egy, még csak a bemelegítésnél tartó csapat egyik tagjára gyorsan lecsaptunk, de Paul sajnos csak a franciákkal kapcsolatban van képben. „A franciák is olyanok, mint a belgák, van egy rakás jó spílerük, de az edzőjük nem elég jó. Nincs taktika, káosz van a pályán. Ha most nyernek is Izland ellen, az elődöntőben kiesnek, az tuti. Ti honnan jöttetek? Magyarországról?

– mondta a döbbent tudósítóknak.

Itt voltunk, kiestünk, nem mindenki emlékszik ránk, rendben - de mit szóljanak a hollandok, akik ki sem jutottak? A Hollandiából érkezett Vincent azt mondta, a saját csapata híján a belgáknak szurkolt (eloszlatva tévhitünket, miszerint a belgák és a hollandok fújnak egymásra), a magyar csapat viszont lenyűgözte őt. Neki elhihetjük, hiszen nincs még három éve, hogy Amszterdamban nyolcat vágtak a magyar válogatottnak.

Mi romlott el a hollandoknál, hogy így lemaradtak?

Vincent szerint bár mindenki azt hiszi, hogy tele vannak sztárokkal, valójában Robbenen kívül nincs már egy húzóemberük sem. "Ő viszont egyik sérülésből a másikba esik. Szóval kell még pár év, hogy összejöhessen egy újabb ütős csapat."

Fotó: Polyák Attila - Origo

Genf egyik forgalmas terén a délután közepén még üresen áll az Eb idejére kialakított, kivetítőkkel felszerelt szurkolói zóna, pár méterrel odébb viszont hatalmas gördeszkások, BMX-esek és rolleresek trükköznek. A foci hallatán nem nagyon jönnek lázba, végül egy BMX-es beszédbe elegyedik velünk, de ő sem az a kimondott futballőrült. "Itt Svájcban a foci az első számú sport,

Genfben is épült egy új stadion az adófizetők pénzén, még a 2008-as Eb-re, de egyáltalán nincs kihasználva. Aztán ott volt a FIFA-sztori, na, attól sem lett szimpatikusabb a futball. Walesnek azért drukkolok, nagy fricska lenne, ha megnyerné az Eb-t" – mondta Manuel, majd fejébe nyomta a bukósisakját, és már száguldott is a rámpa irányába.

Hogy mi hiányzik Magyarországról? Semmi

A város egyik szimbóluma, a tó melletti, 140 méteres vízsugarat kilövellő szökőkút mellett magyar szóra kaptuk fel a fejünket. A kislányát egyedül nevelő Viktória 7 éve él Svájcban, és mikor megtudta, hogy az Eb-ről faggatjuk a helyieket, azzal nyitott, hogy odavolt a magyarok meccseiért.

"Nem szoktam a híreket olvasni, meg tévét sem nézni, de a közösségi oldalakon láttam, hogy a meccsek mennyire összehozták otthon az embereket, és ez nagyon jó érzés. Az utcán nekünk is mondogatták, hogy jók voltatok, mi pedig a portugálokat húztuk azzal, hogy meccset még nem nyertek rendes játékidőben, mégis az elődöntőben vannak."

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy mi a három legfontosabb dolog, amiért jobb itt élni, a tervezhetőséget és a toleranciát említette, illetve azt, hogy Európa közepéről vonattal, repülővel mindenhova könnyen el lehet jutni.

"Hogy hiányzik-e valami Magyarországról? Az égvilágon semmi. Anyukám elég gyakran kijár meglátogatni, a húgom is jön majd a napokban, úgyhogy a családtól sem szakadtam el" – válaszolta az elköszönés előtti utolsó kérdésre.


Vannak azért lelkesebb szurkolók is. "Hiába szereztünk négy pontot Albánia és Románia ellen, a legjobban mégis a franciák ellen játszottunk, de ott sem sikerült nyerni. Azért egyvalami miatt biztosan emlékezni fognak Svájcra az Eb-ről, ez pedig Shaqiri gyönyörű gólja. Tudjuk, hogy a magyarok a portugálokkal milyen jó meccset vívtak,

– fejtegette egy fiatal pár egyik tagja, Jean.

Irány az oroszországi vb!

Az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön Magyarország Svájc mellett az Eb-elődöntős Portugáliával, valamint Feröerrel, Lettországgal és Andorrával találkozik – az utóbbi hármast oda-vissza verni kell, ha azt akarjuk, hogy megint valami nagy dolgot ünnepelhessünk. Legalább a második helyen kellene végezni, és még az sem garancia semmire: a legrosszabb második kiesik, a többi pótselejtezőt játszik egymással.

Közben lassan megtelt a szurkolói zóna, a többség olasz mezben vagy zászlóval. Feltűnően sok a fiatal lány, egyikük még mindig nagyon rosszkedvű a svájciak kiesése miatt, és a legjobban az fáj neki, hogy büntetőkkel véreztek el. "Tudtam, hogy nem leszünk Európa-bajnokok, de azért jó lett volna még élvezni az Eb-t" – mondta.

Fotó: Polyák Attila - Origo


Egy szintén olasz mezbe bújt helyi, Mauro szerint régóta visszatérő gond a svájci csapatnál, hogy kevés gólt szerez, és a nyolcaddöntő nagyjából megfelel a válogatott tudásának. Mauro tud rólunk is, azt is, hogy nagyon régen nem voltunk kint az Eb-n, sőt még azt is, hogy csoportelsők lettünk. Úgy gondolja,

a vb-selejtezőnek is optimistán mehetünk majd neki, mert egy szinten vagyunk Svájccal.

Bár a szurkolói zóna forgatagát látva legszívesebben maradnánk, de el kell indulnunk, szem előtt tartva, hogy vár ránk Párizs, és a francia–izlandi negyeddöntő. De az már egy másik történet.