Bale-ék kiejtették az ingatag belgákat

Wales – Belgium, labdarúgó-eb negyeddöntő, UEFA Euro 2016, labdarúgás, Európa-bajnokság, fociWales v Belgium - Quarter Final: UEFA Euro 2016 European Championship 1/4 final during the UEFA EURO 2016 quarter final match between Wales and Belgium at Stade P
LILLE, FRANCE - JULY 01: Radja Nainggolan (C) of Belgium is challenged by Andy King (L) and Ashley Williams (R) of Wales during the UEFA EURO 2016 quarter final match between Wales and Belgium at Stade Pierre-Mauroy on July 1, 2016 in Lille, France. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hiába szerzett vezetést egy fantasztikus kapásgóllal Belgium, a Gareth Bale vezette Wales rendkívül szervezett és okos játékkal fordított. A walesiek meglepetésre 3-1-re győztek a védelmét vesztett belgák ellen, így bejutottak az Európa-bajnokság elődöntőjébe. A fináléért Portugália lesz az ellenfél.
Vágólapra másolva!

Negyeddöntő:
Wales-Belgium 3-1 (1-1) - élő közvetítés
Lille, 45 936 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.) - Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.)
Belgium: Courtois - Meunir, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) - Witsel, Nainggolan - De Bruyne, Carrasco (Fellaini, a szünetben), Hazard - R. Lukaku (Batshuayi, 83.)
gólszerzők: A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), illetve Nainggolan (13.)
sárga lap: Davies (5.), Chester (16.), Gunter (24.), Ramsey (75.), illetve Fellaini (59.), Alderweireld (85.)

A két csapat azonos selejtezőcsoportban szerepelt, és mivel Walesben a hazaiak 1-0-ra nyertek, Brüsszelben pedig 0-0-t játszottak a csapatok, így sok gólra nem számíthattunk. Ráadásul, ha az egyenes kiesés meccseket nézzük az Eb-n, akkor sem várhattunk valami nagy játékot.

Ehhez képest remek iramban kezdődött a meccs. A belgák sorra dolgozták ki a helyzeteket, volt olyan jelenet, amikor tíz másodpercen belül háromszor lőhettek Hazard-ék kapura, de vagy a walesi kapus vagy egy bevetődő védő nem engedte tovább a labdát.

A 13. percig bírták a hatalmas nyomást Bale-ék, amikor Nainggolan egy bődületes kapáslövéssel megszerezte a vezetést a belgáknak. (0-1)

Ez volt a Roma légiósának második gólja a 16-oson kívülről az Eb-n, rajta kívül csak Bale és Dzsudzsák lőtt ennyi gólt távolról. Nainggolan az elmúlt bajnokságban Olaszországban 35 meccsen csupán egy gólt szerzett a 16-oson kívülről.

Nemcsak neki, hanem a gólt előkészítő Hazard-nak is jobban megy a válogatottban, hiszen a Chelsea-ben a Premier League legutóbbi szezonjában 31 meccsen csupán három gólpasszt adott, az Eb-n pedig ez már a negyedik volt.

A walesiek nem adták fel, és bár a belgák tovább támadtak, a 26. percben Courtois-nak az Eb egyik legnagyobb védését kellett bemutatnia, amikor Taylor közeli lövését földöntúli bravúrral tolta ki.

A Chelsea kapusa is tehetetlen volt azonban az első félóra végén, amikor egy szögletet az előre húzódó csapatkapitány, William egészen elképesztő erővel bólintott a kapuba. Bár, ha De Bruyne a helyén áll, a kapufa mellett, akkor kirúghatta volna a labdát. Ennél a gólnál látszott, hogy a belga védelem két alapembere, az egyaránt sérült Vertonghen és Vermaelen mennyire hiányzik. (1-1)

Williamnek egyébként 64. meccsén ez volt a második gólja, az elsőt még 2010-ben szerezte, tehát megduplázta góljainak a számát. Meg is triplázhatta volna az első félidő hajrájában, amikor ugyancsak egy szöglet után teljesen üresen fejelt, de ezúttal pontatlanabb volt.

Az első félidőt a belgák kezdték jobban, de folyamatosan átvették az irányítást a walesiek, összességében többet is birtokolták a labdát és jóval többször is lőttek kapura.

A második félidő uganúgy kezdődött, ahogy az első, hatalmas belga rohamokkal. Az első öt percben Lukaku fejelt, De Bruyne távolról lőtt, Hazard pedig ugyanolyan lövéssel próbálkozott, mint amilyenből ellenünk betalált, de ezúttal egyik sem ment be.

A walesiek megmutatták, hogy hogyan kell belőni a helyzetet, szinte először jöttek ki a térfelükről az 55. percben, egy gyors kontra végén pedig a jelenleg csapat nélkül álló Robson-Kanu egy zseniális csellel elküldött három belgát négy irányba, Courtois pedig hiába érezte, hogy hova megy a labda, tehetetlen volt. (2-1)

Talán, ha Vermaelennek és Vertonghennek nem kell kihagynia a meccset, akkor Robson-Kanu ellenük nem tudja így megcsinálni a cselt. Egyébként Johann Cruyff pörgetett meg egyszer egy védőt hasonlóan:

Ahogy az első gólnál, úgy a másodiknál is Aaron Ramsey adta a gólpasszt, ő az első az Eb-n, aki egy meccsen két gólpasszt osztott ki. Ramsey azonban begyűjtött egy sárgát is, és mivel ez már a második volt neki, így kihagyja az elődöntőt.

Mert a walesiek bejutottak a négy közé, a belgák hiába próbálkoztak és egykapuztak gyakorlatilag a második félidőben végig, a rendkívül szervezett Wales hősiesen védekezett, majd egy gyors ritmusváltás után Vokes az ismét elalvó belga védelem asszsisztálása közepette beállította a 3-1-es végeredményt:

Ehhez kellett az is, hogy a hajrában a belgáknak 2-1-nél ne adjanak meg egy jogosnak tűnő büntetőt.

Vermaelen és Vertonghen mellett még az Eb előtt kidőlt a védelem egy másik oszlopa, a csapatkapitány Vincent Kompany is, ennek a hármasnak a távollétét pedig nem bírta ki Belgium. Vermaelen és Kompany így nézte a lelátón a belga szenvedést:

Bale-ék pedig így ünnepeltek:

Wales tíz gólt lőtt ezen az Eb-n, ennél többet brit csapat csak egyszer tudott szerezni világversenyen, Anglia az 1966-os világbajnokságon 11-et.

Portugália következik a döntőbe jutásért jövő szerdán 21 órakor.