A könyörtelen huligánok orvost is vittek az Eb-re

szurkolói rendbontás, Marseille, foci, foci-Eb
An injured England fan is detained by police personnel as England fans gather in the city of Marseille, southern France, on June 11, 2016, ahead of the Euro 2016 football match between England and Russia. LEON NEAL / AFP
Vágólapra másolva!
Az orosz fociultrák, akik az Eb első napjain komoly verekedéseket provokáltak Marseille-ben főleg angol szurkolók ellen, olyannyira felkészültek a balhéra, hogy saját orvosuk is volt.
Vágólapra másolva!

Egy angol drukkert, Andrew Bachét annyira megvertek az oroszok, hogy kómába esett. A L’Equipe szerint olyan sérüléseket szenvedett, mint a síbalesete során Michael Schumacher, ám a szurkolót egy francia kórházban sikerült visszahozni az életbe. Két héttel később már el is szállították Southamptonba egy orvosi repülőgéppel. A kezelése 20 ezer euróba (kb. 6,3 millió forint) került, ebből 12 ezret (kb. 3,8 millió forint) fizetett a biztosító.

Képünk illusztráció, de a marseille-i orosz-angol „összecsapáson” történt Forrás: AFP/Leon Neal

Egyik barátja, aki szintén ott volt, amikor megtámadták őket, a Marcának nyilatkozott arról az estéről.

„Elképesztően szervezettek voltak. Amikor egyikük kapott egy-két komoly ütést, és elveszítette az eszméletét, akkor egyszer csak ott termett egy orvos.

Olyanok voltak, mint egy különleges katonai egység. Később azt hallottuk, hogy a szállodában az orvosuk a szobákban látta el a sebeiket, így nem kellett kórházba menniük, és inkognitóban tudtak maradni.”

Komszomolszkaja Pravda (KP) című orosz lap megírta, hogy az orosz huligánok az úgynevezett aktív fanatikusok, akik nem a csapatuk látványos és hangos biztatásával foglalkoznak a lelátón. Az egyszerű szurkolóktól abban térnek el, hogy nem vesznek részt a hivatalosan szervezett utakon, nem viszik magukkal a feleségüket vagy a szeretőjüket, nem vásárolgatnak, és nem vesznek részt kulturális programokon.

Az ultra szót sértőnek találják.

Nem söröznek be a mérkőzés előtt, és nem vonulnak a meccs előtt a válogatott mezében, az ország nevét skandálva, csakis a balhé miatt utaznak ki a meccsekre.

A KP szerint az aktív fanatikus akcióra kész, kigyúrt, fiatal, utcai összecsapásokban megedződött "harcos". Többnyire sortot, kényelmes sportcipőt és márkajelzés nélküli pólót visel. Összecsapás előtt nem iszik alkoholt.