Társoldalunk:

A könyörtelen huligánok orvost is vittek az Eb-re

2016.07.01. 21:04

Az orosz fociultrák, akik az Eb első napjain komoly verekedéseket provokáltak Marseille-ben főleg angol szurkolók ellen, olyannyira felkészültek a balhéra, hogy saját orvosuk is volt.

Egy angol drukkert, Andrew Bachét annyira megvertek az oroszok, hogy kómába esett. A L’Equipe szerint olyan sérüléseket szenvedett, mint a síbalesete során Michael Schumacher, ám a szurkolót egy francia kórházban sikerült visszahozni az életbe. Két héttel később már el is szállították Southamptonba egy orvosi repülőgéppel. A kezelése 20 ezer euróba (kb. 6,3 millió forint) került, ebből 12 ezret (kb. 3,8 millió forint) fizetett a biztosító. 

Képünk illusztráció, de a marseille-i orosz-angol „összecsapáson” történtForrás: AFP/Leon Neal

Egyik barátja, aki szintén ott volt, amikor megtámadták őket, a Marcának nyilatkozott arról az estéről.

„Elképesztően szervezettek voltak. Amikor egyikük kapott egy-két komoly ütést, és elveszítette az eszméletét, akkor egyszer csak ott termett egy orvos. A többi orosz egy gyűrűt alkotott az áldozat körül, akit az orvos így el tudott látni. Olyanok voltak, mint egy különleges katonai egység. Később azt hallottuk, hogy a szállodában az orvosuk a szobákban látta el a sebeiket, így nem kellett kórházba menniük, és inkognitóban tudtak maradni.”

Komszomolszkaja Pravda (KP) című orosz lap megírta, hogy az orosz huligánok az úgynevezett aktív fanatikusok, akik nem a csapatuk látványos és hangos biztatásával foglalkoznak a lelátón. Az egyszerű szurkolóktól abban térnek el, hogy nem vesznek részt a hivatalosan szervezett utakon, nem viszik magukkal a feleségüket vagy a szeretőjüket, nem vásárolgatnak, és nem vesznek részt kulturális programokon.  Az ultra szót sértőnek találják. Nem söröznek be a mérkőzés előtt, és nem vonulnak a meccs előtt a válogatott mezében, az ország nevét skandálva, csakis a balhé miatt utaznak ki a meccsekre.

A KP szerint az aktív fanatikus akcióra kész, kigyúrt, fiatal, utcai összecsapásokban megedződött "harcos". Többnyire sortot, kényelmes sportcipőt és márkajelzés nélküli pólót visel. Összecsapás előtt nem iszik alkoholt.