Még a gyenge Ronaldót is elbírták a portugálok a lengyelek ellen

Lengyelország-Portugália euro 2016 foci eb
Portugal's defender Pepe (C) jumps for the ball next to Poland's forward Arkadiusz Milik (L) during the Euro 2016 quarter-final football match between Poland and Portugal at the Stade Velodrome in Marseille on June 30, 2016. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
Portugália büntetőkkel legyőzte Lengyelországot, és bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol a belga-walesi párharc győztesével találkozik. Cristiano Ronaldóék még egyetlen meccsüket sem tudták megnyerni az Eb-n a rendes játékidőben. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, negyeddöntő
Lengyelország-Portugália 1-2 (1-0, 1-1, 1-1) Tizenegyesekkel 3-5 - élő közvetítésünk
gól: Lewnandowski 2. ill. Renato Sanches 33.

Portugáliánál többször egyetlen válogatott sem játszott még negyeddöntőt az Európa-bajnokságok történetében, Cristiano Ronaldóék hatodszor léptek pályára az elődöntőért azok ellen a lengyelek ellen, akik a 2016-os tornán szerezték meg első Eb-n aratott győzelmüket.

Mindkét csapatnak szüksége volt szerencsére is, hogy túljusson a nyolcaddöntőn,

Lengyelország büntetőkkel búcsúztatta Svájcot, a portugálok pedig a 11-esek előtt néhány perccel lőtték tovább magukat a győzelemért sokkal többet tevő Horvátország ellen.

Játék is volt, nem csak harc - Kattintson a helyszíni galériánkhoz! Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár szinte mindenki Ronaldóékat vélte esélyesebbnek, szinte el sem kezdődött a meccs, máris vezetett Lengyelország. Kamil Grosicki használta ki a bal szélen, hogy Alves Cedric rosszul számolta ki egy labda ívét, levágtatott az alapvonalig, majd középre adott, ahol érkezett az eddig gól nélkül álló Robert Lewandowski, és higgadtan a kapu jobb oldalába passzolt.

A lengyel csatár 1 perc 40 másodperc alatt szerzett gólja minden idők második leggyorsabb Eb-találata volt. Lewandowskinál csak Dmitrij Kiricsenko volt gyorsabban eredményes kontinenstornán: a 2004-es portugáliai Eb-n 67 másodperc elteltével szerzett vezetést az orosz válogatottnak a később aranyérmes görögök ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen.

Remek meccs lett belőle

A gól után a lengyelek visszaálltak, a játék az ő térfelükön zajlott, de csak néhány 16-oson kívüli lövésekig jutottak: Nani és Ronaldo próbálkoztak, de egyik próbálkozás sem volt veszélyes. Nem úgy Arkadiusz Milik megindulása, de őt meg Pepe szorította eredményesen kifelé, így a lengyelek ígéretes kontratámadásából csak egy mellé szálló lövés lett.

Ronaldót kell vigasztalni - Kattintson a helyszíni galériánkhoz! Fotó: Polyák Attila - Origo

Félóra után Ronaldo reklamált 11-est némi joggal, Pazdan kitolta a labda alól a portugálok sztárját, de nem volt annyira látványos a fault, hogy a játékvezető büntetőt adjon érte.

A 33. percben aztán góllá érett a portugál fölény. Renato Sanches kényszerítőzött Nanival, a visszatett labdát 17 méterről kapura bombázta. A lövés egyébként sem volt rossz, de gól úgy lett belőle, hogy megpattant a blokkolni igyekvő védőkön, így Fabianski hiába nyújtózott, a labda a kapu bal oldalába vágódott.

A gól után újra a lengyelek percei következtek, de a portugálok sem nyugodtak bele az egyenlítésbe, így jó kis meccs lett a negyeddöntőből. A két csapat majdnem húszszor próbálkozott lövéssel az első félidőben,

Alaposan leült a meccs

A második félidő olyan lett, amilyet az elsőtől vártunk: az eseménydús első játékrészt pihegték ki a játékosok, akik jóval kevesebb kockázatot vállaltak, és mindkét csapat a biztos védekezést tartotta elsősorban szem előtt.

Portugáliánál volt többet a labda, de pont olyan veszélyesek, illetve veszélytelenek voltak, mint a lengyel ellencsapások.

Ronaldónak nem ment,

és ezúttal Nanit is jól fogták a lengyelek, akik erővel sem bírták olyan jól. Helyzetek azért itt-ott akadtak, de sehol nem volt már az első félidő tempója és feszültsége.

Lukasz Fabianski húzza le a labdát Ronaldo elől - Kattintson a helyszíni galériánkhoz! Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Portugália megint nyerhetett volna a hajrában, de

a 86. percben Ronaldo lyukat rúgott 10 méterre a kaputól,

pedig már csak Fabianski mellett kellett volna elpasszolnia Joao Moutinho védők mögé belöbbölt passzát. Nem sikerült, jöhetett a hosszabbítás - mindkét csapatnak már másodszor az Európa-bajnokságon.

Portugál nyomás a ráadásban

A hosszabbításban sem sokat változott a játék képe: a portugáloknál volt a labda, ők irányították a meccset, a lengyelek pedig gyors kontrákban bíztak. Az eredmény sem változott, Ronaldo rosszul vett át egy labdát ziccerben, majd Piszczek remek passzáról maradt le egy ellencsapásnál Milik.

Volt egy kis balhé a lelátón - Kattintson a helyszíni galériánkhoz! Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

A második félidőre feljebb jöttek a lengyelek, de mivel a mezőny legjobbjai mindkét oldalon a védelemben játszottak, ráadásul a második hosszabbításos meccs miatt mindkét fél fáradtabban mozgott, már a helyzetek is elmaradoztak. Érezhető volt, hogy hacsak nem követ el valaki egy szarvashibát, 11-esek döntenek az első elődöntős személyéről.

És tényleg

A lengyel tábor elé rendelt büntetőpárbajban az osztrákok ellen hibázó Ronaldo kezdett, be is lőtte, és nem hibázott Lewandowski sem. Renato Sanches és Milik sem rontott a második párban, ahogy Joao Moutinho és Glik sem a harmadikban.

A kapusok nem nagyon érezték a lövőket, a közelében sem jártak egyik próbálkozásnak sem egészen a negyedik párig. Ekkor Nani bepasszolta,

Kuba Blaszczykowski kísérletét viszont kiütötte Rui Patricio.

Ricardo Quaresma állt oda a mindent eldöntő büntetőhöz, és nem hibázott: Portugália jutott az elődöntőbe.

Ronaldo bepofozta - Kattintson a helyszíni galériánkhoz! Fotó: Polyák Attila - Origo

Ronaldóék úgy jutottak be az Európa-bajnokság elődöntőjébe, hogy még nem nyertek meccset a rendes játékidőben: a csoportban mindhárom meccsükön döntetlent játszottak, a horvátok ellen pár perccel a büntetők előtt szereztek gólt, a lengyelek ellen pedig 11-esek döntöttek. Portugália ellenfele a Wales-Belgium mérkőzés győztese lesz.

A mérkőzés statisztikái: