Janukovics az Eb-döntőn sem szabadulhat Timosenkótól

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjére Kijevbe érkezett olasz és a spanyol kormányfő arra kérte az ukrán elnököt, hogy találkozhasson a bebörtönzött volt ukrán kormányfővel, Julija Timosenkóval.
Vágólapra másolva!

A hírt az olasz média közölte, európai uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva. Eszerint Mario Monti olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfő közös levélben kívánta felszólítani Viktor Janukovics ukrán államfőt a jogállam megerősítésére és Timosenko ügyének megnyugtató rendezésére.

Az UEFA által közzétett vendéglista szerint a kijevi stadion díszpáholyában csak az olasz futballszövetség elnöke, Giancarlo Abete ül Monti és Janukovics között, így a döntőn is jó eséllyel szóba kerülhet Timosenko ügye.

Timosenkót 2011-ben hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi szabadságvesztéssel sújtották, a Nyugat politikai indítékot sejt az eljárás hátterében. A vitatott per és a Timosenkót ért bánásmód miatt több európai uniós vezető bojkottálta az Európa-bajnokság ukrajnai színhelyeit.

A döntőn részt vesz a fehérorosz államfő, Aljakszandr Lukasenka is, aki Miheil Szaakasvili grúz elnök mellett foglal helyet. A minszki bejelentés szerint az államfőt Janukovics ukrán elnök hívta meg. Lukasenka rezsimjét az Európai Unió szankciókkal sújtotta az ellenzékkel szembeni politikája miatt.