Kassai bakija sem győzte meg Platiniékat

Vágólapra másolva!
Egyértelműen a videobíró bevezetése ellen foglalt állást az Európa Labdarúgó Szövetség elnöke, Michel Platini, aki szerint nem szabad hagyni, hogy a technika elárassza a futball minden egyes területét. Az UEFA végrehajtó bizottsága egybehangzóan ellenzi az újításokat, és további megbeszéléseket sürget.
Vágólapra másolva!

Biztos, hogy nagy háború lesz ebből - Puhl Sándor szerint zavaró, hogy minden fehér

Legyen a fociban is sólyomszem! - Palotai Károly a magyar bírók hibájáról

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azt kérte, folytassanak további megbeszéléseket, mielőtt a jövő héten döntés születne a gólbíró esetleges bevezetéséről.

"Egyértelműen ellenzem, nem értem, miért kellene nekünk videobíró. Akkor nemcsak erre lenne szükség, hanem minden játékosra szenzorokat kellene telepíteni, hogy kiszűrjük a kezezést. Nekem ez a véleményem. Lehet, hogy nem mindenki ért egyet a véleményemmel, de én ebben hiszek" - idézte a Kyivpost.com Platinit, aki kitart amellett, hogy a technikai vívmányok bevezetésével ellentétben inkább a több játékvezetős megoldást kell alkalmazni.

Az UEFA-elnök egyetértett abban, hogy a D csoport utolsó körében, az Anglia-Ukrajna mérkőzésen Kassai Viktor játékvezető óriási hibát követett el, amikor nem adta meg Marko Devics szabályos gólját. A D csoport utolsó mérkőzésének 62. percében Marko Devics lövése után a labda túljutott a gólvonalon mielőtt John Terry visszarúgta a mezőnybe, Vad II István gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassai Viktornak, aki továbbengedte a játékot.

"Igen, gól volt, és a bíró hibázott. De az egész akciót egy hatalmas les előzte meg. Akkor miért nincs lesgépünk? Vagy miért nincs technikai megoldás arra, hogy ne születhessen még egy olyan kezezős gól, mint amilyet Maradona szerzett az 1986-os vébén? Azért vagyok a technika ellen, mert ha beengedjük a játékba, akkor előbb-utóbb elárasztja a futball minden egyes területét. Hol húzzuk meg a határt?" - tette fel a költői kérdést Platini.

Az európai szövetség főtitkára, Gianno Infantino elmondta, az elmúlt három év öt játékvezetős kísérleti időszaka rendkívül pozitív volt, hiszen ezer mérkőzés közül mindössze egyen, az angol-ukránon történt hiba.

A játékvezetőket segítő rendszereket hetek óta teszteli a futball szabályalkotó testülete (IFAB), amely a nemzetközi szövetséggel (FIFA) együtt július 5-én dönt a gólvonal-technológia bevezetéséről. A FIFA elnöke, Sepp Blatter nagyon bízik a gólbíró rendszerében.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A Grál-lovagoknak is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.