Minden szar, de a foci meghozta a reményt

olasz szurkolók figyelik csapatuk mérkőzését egy varsói óriáskivetítőn
Vágólapra másolva!
Speciális jelentése van annak, hogy két, súlyos gazdasági problémákkal küzdő ország válogatottja került a döntőbe, az olaszoknak és a spanyoloknak is erőt ad focicsapatuk sikere a nemzet újjászületéséhez - mondták az [origo]-nak olasz és a spanyol szurkolók. Olaszországban senki nem számolt a döntővel, a spanyolok végre büszkék lehetnek magukra.
Vágólapra másolva!

"Mindenkit meglepett az elődöntőbe jutás, senki sem várt ilyen teljesítményt a csapattól. Különösen az első pár meccsük után nem tűnt úgy, hogy ilyen messze eljuthatnak. Persze most mindenki boldog és büszke" - mesélte az [origo]-nak a Firenzében élő Szaid az olasz válogatott meneteléséről az Európa-bajnokságon.

Szaid nem volt ezzel egyedül, az [origo] által megkérdezett olaszok közül senki nem számított arra, hogy a 2006-os világbajnok csapatnál jóval gyengébbnek tűnt válogatott beverekedje magát a döntőbe. "Soha nem láttam úgy játszani az olasz válogatottat, mint ahogy az angolok és a németek ellen tették. Nagyon megkedveltem őket. Csütörtökig senki sem gondolta volna, hogy bejuthatnak a döntőbe, ez óriási meglepetés, és most azt gondolom, akár meg is nyerhetik a tornát" - lelkendezett a szicíliai Giombattista.

Sosem voltam ennyire elégedett a válogatottal

Szaid sem látta még soha ilyennek az olaszokat. "Első osztályú focit mutattak a németek ellen. A legérdekesebb az volt, hogy mennyire nem elégedtek meg az eredménnyel. Az olaszok általában beállnak védekezni az első két gól után, és sosem próbálnak meg több gólt lőni, de az elődöntőben ennek az ellenkezője történt. Sosem voltam ennyire elégedett a válogatottal."

A középkorú Maurizio szerint fantasztikus a csapat, és okos a taktika. "Teljesen elégedett vagyok a csapattal, semmit nem változtatnék rajta. Prandelli a valaha volt kedvenc edzőm lett, nagyon intelligensnek és nyitottnak tartom. A csapat meccsről meccsre jobban játszik, most igazi fociláz van Olaszországban" - mondta a filmszakmában dolgozó férfi.

A gazdasági válság az európai átlagnál is súlyosabban érintette Olaszországot, és valamennyi megkérdezett megemlítette, mennyire fontos számukra az az örömforrás, amit a válogatott nyújt. "Mindenki számára reményt jelentett a németek elleni győzelem. Reményt arra, hogy Olaszország újjászülethet, és reményt, hogy kikerüljünk a jelenlegi helyzetből" - bizakodott az építészként dolgozó Giombattista.

Forrás: AFP/Wojtek Radwanski
Senki sem hitte volna Olaszországban

"Nagyon erős mentális hatása van az emberekre, és valószínűleg segíteni fog abban, hogy a nemzet megerősödve nézzen szembe a mostani nehéz időkkel" - állította Szaid. Maurizio szerint a győzelmek jó alkalmat adnak az utcai bulizásra, és arra, hogy megfeledkezzenek a gazdasági problémákról.

Végre egy jó hír

A másik döntős, Spanyolország talán Olaszországnál is súlyosabb problémákkal küzd. A munkanélküliség közel 25 százalékos, és a kormány június elején az IMF-hez fordult mentőcsomagért. Bár a spanyol válogatottól egyáltalán nem meglepetés, hogy eljutott a döntőig, az [origo] által megkérdezett spanyolok szerint nagyon jót tesz az ország hangulatának a döntőbe jutás.

"Az biztos, hogy speciális jelentése van annak, hogy idáig eljutottunk. Mindenki úgy gondol rá, hogy végre egy jó hír azután a sok rossz után, ami a közelmúltban történt. Rengetegen gondolják ezt az egyetlen dolognak, amiért büszkék lehetnek most arra, hogy spanyolok" - mondta az [origo]-nak a baszk kismama, Salotxu. "Néhány médium már odáig ment, hogy szerintük spanyolországi kisebbségek (mint a baszk vagy a katalán) identitása is háttérbe szorult, és az egész ország együtt ünnepli a spanyol sikert" - mesélte a fiatal nő.

A madridi Pedrónak az tűnt fel, hogy nagyon sok ember spanyol mezben jár, a házakra spanyol zászlókat tűztek ki. "Most 2-3 órára mindenki megfeledkezhet a problémákról. Bár a csapat játékával annyira nem vagyunk elégedettek, az eredményekkel viszont teljes mértékben, és ez az, ami fontos" - jelentette ki.

Nagyon levert a hangulat

"Spanyolországban nagyon levert a hangulat, az általános helyzet nagyon rossz, de nemcsak a válság, hanem a politika miatt is" - mondta a Lyonban élő fiatal építész, Naiara. "Bár én nem szeretem a focit, Spanyolországban megőrülnek érte, most különösen, hogy lehessen végre ünnepelni valamit" - tette hozzá.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Két-három órára megfeledkezhetnek a válságról

Salotxu arról számolt be, hogy a 2012-es Eb szlogenje a "no hay 2 sin 3", azaz nincs kettő három nélkül, ami a korábbi két győzelemre, a 2008-as Eb-re és a 2010-es vébére utal. A kismama bízik abban, hogy ez meg is fog valósulni, de Pedro nem ennyire optimista, szerinte az olaszok fognak nyerni. "Azt hiszem, Olaszország jobban játszik, a csoportmeccsen erősebbek voltak" - mondta.

A megkérdezett olaszok is a saját csapatuk sikerét várják. "Szerintem nyerünk. Nagyon eltökélt a csapat, és morálisan nagyon erős" - foglalta össze Maurizio. "Mindenki bizakodik a győzelemben. A spanyolok nem játszottak jól Portugália ellen, szerintem az olaszok esélyesebbek, ha úgy játszanak, mint a németek ellen" - mondta Szaid. Giombattista határozottabb volt, szerinte a spanyolok nem érdemelnék meg a győzelmet, a portugálok is jobban játszottak náluk.