Meghökkentő csere tolhatott ki Portugáliával

Vágólapra másolva!
Portugália megakasztotta a tökéletes spanyol gépezetet az Eb első elődöntőjében, de a döntő találatot nem tudta bevinni. A spanyolok ugyan jobban bírták a hajrát, de a helyzeteiket ők sem lőtték be, így büntetők döntöttek. Ronaldóig el sem jutott a csata: a portugál Bruno Alves tizenegyese kifelé, Cesc Fabregasé befelé pattant a lécről, a spanyolok 4-2-re nyertek, és zsinórban harmadszor nagy torna döntőjébe jutottak. A portugálok durván eltaktikázták a szétlövést.
Vágólapra másolva!

Nézze meg a mérkőzés fotóit!

elődöntő:
Spanyolország - Portugália 0-0 - 11-esekkel: 4-2
Donyeck, 48 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Xavi (Pedro, 87.), Iniesta, Silva (Navas, 60.) - Negredo (Fábregas, 54.)
Portugália: Ruí Patrício - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 105.), Moutinho - Nani, Almeida (Oliveria, 81.), Ronaldo
sárga lap: Ramos (40.), Busquets (60.), Arbeloa (83.), Xabi Alonso (113.), illetve Coentrao (45.), Pepe (61.), Pereira (64.), Bruno Alves (86.), Veloso (90+3.)

Portugália és Spanyolország a vb nyolcaddöntőjében találkozott utoljára tétmeccsen, akkor a spanyolok 1-0-ra győztek. A legutóbbi egymás elleni meccset viszont a portugálok nyerték 4-0-ra, szintén 2010-ben.

Bár a két csapat párbaját a rendkívül kiélezett Real Madrid-Barcelona párharc kiterjesztéseként is lehetett értelmezni, Iker Casillas és Cristiano Ronaldo is egy kölcsönös tiszteletről szóló passzussal nyitotta az estet.

A portugál sztár a kezdőrúgás után már nem ismert pardont, csapatával azonnal igyekezett támadólag fellépni. Casillasnak már másfél perc után ki kellett szednie Miguel Veloso léc alá tartó lövését, ám később a spanyolok átvették az irányítást, a kilencedik perc végén egy tipikus rövidpasszos játék után a jobbhátvéd Arbeloa lőtt kis híján a hosszú felsőbe.

Válaszul Ronaldo beadását a realos csapattárs, Casillas húzta le, de csak centikkel, Nani homloka elől. Paulo Bento csapata játszotta, amit a legjobban tud, és ami a címvédő ellen a legjobb: támadott tovább, bár ziccerig játszott helyzetet nem tudott kidolgozni.

A félidő derekán több kőkemény párbaj lezajlott, Cakir játékvezető azonban angolosan hagyta folytatni a játékot. Portugália főként a bal szélen, Arbeloa oldalán próbálta feltörni a spanyol védelmet, ezenkívül igyekezett letámadásokkal és Iniesta rendkívül szigorú őrzésével megfosztani a spanyolokat az általuk hőn szeretett labdától.

Ezzel együtt a 29. percben Iniesta a 16-os vonalán üresen kapott labdát, ám nem tudott élni a ritka ajándékkal: ívelése centikkel elkerülte a bal felsőt. Válaszul Ronaldo hasonlóan veszélyesen lőtt laposan, Casillas biztosított, de védenie nem kellett.

Az első félidő inkább a portugáloké volt, bár a hajrában mintha fáradni kezdtek volna. A Real-Barca párbajból Real-Real lett: Ronaldót előbb Sergio Ramos faultolta, a meccs első sárgája járt érte, majd Arbeloa is leterítette. Az utolsó perceket csak a hasonló csaták tarkították, Bruno Alves Negredót használta lajtorjának, a folytatás előtt viszont erősen kérdeses volt, meddig bírhatja erőnléttel ezt a kompromisszummentes futballt Portugália.

Egy részsikert a spanyolok elkönyvelhettek: az utolsó kilenc Eb- vagy vb-meccsük első félidejében nem kaptak gólt. A portugálok 44 százalékban birtokolták a labdát, ami Del Bosque csapata ellen nem is kevés, kapura lövésekben jobbak is voltak (4-3), ténylegesen pedig csak ők találták el a kaput (2-0).

A második félidő nyitó percei azt a spanyol altatós focit hozták, amiről számos elemzés született az elmúlt napokban. Egy-egy veszélytelen szöglettel tüntettek a csapatok, majd Hugo Almeida bombázott kétszer is távolról, de egyszer sem elég jól. Aztán folytatódott a Real-Real, előbb Ronaldo próbált meg büntetőt kicsikarni Ramosszal szemben, aztán Pepe szállt bele Xabi Alonsóba.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Kattintson a drámai csata további képeiért!

Kissé leült a játék, mintha erőt gyűjtöttek volna a csapatok a hajrára, Xabi Alonso viszont legény volt a gáton, a saját térfeléről ívelt a portugál kapu mellé, egy percre rá Xavi zúdított Ruí Patrício ölébe. A túloldalon Hugo Almeida próbálkozott megint, de ezúttal is veszélytelenül.

A 73. percben Ronaldo küldött alig fölé egy szabadot 28 méterről, öt percre rá Fábregas próbálkozott gyatra átlövéssel. A kakaskodások mellett játékra alig futotta ekkortájt, Ronaldo hajrábéli újabb, 25 méteres szabadrúgásánál felhördült a stadion, de a labda ugyanúgy fölé szállt, mint az előbb.

Bruno Alves-Fábregas csatával folytatódott az adok-kapok, Del Bosquének meg elege lett a kínlódásból, lekapta Xavit, beküldte Pedrót. Slusszpoénként egy spanyol szabadrúgásból gyors portugál kontra következett, Raul Meireles azonban kissé Ronaldo mögé passzolt, így is nagy helyzet volt, de CR7 a donyecki égbe lőtt. Később eljutott a labda Casillashoz - egy spanyol szöglet után. Jöhetett a hosszabbítás.

Forrás: AFP/Franck Fife
Kattintson a drámai csata további képeiért!

Az első percekben a spanyolok támadgattak kicsit, Pepének nem tetszett az ötlet, egy fejpárbajnál lendületből csúnyán letarolta szegény Pedrót. A spanyolok nem ijedtek meg, sőt benyomták a turbót: Jordi Alba beadása után Iniesta egy az egyben nem tudta megverni Ruí Patrício kapust hét méterről, Sergio Ramos 26 méteres szabadrúgása kifliszerűen kanyarodott a jobb felső irányába - de csak az irányába.

Térfélcsere után Jesus Navas kapott labdát a 16-oson belül, lövése kijött a kapusról, Pepe beleért, a labda így visszapattant Ruí Patrícióhoz. A spanyolok hazaadást reklamáltak, a bíró továbbot intett. Hét perc maradt már csupán, amikor Xabi Alonso buktatta Ronaldót, ezzel kilenc sárga lapra öt kapura lövés jutott.

Aztán kilépett Pedro, három védő sprintelt a nyomában, egy fölösleges csellel sikerült is belevezetni a labdát az egyikbe. Arbeloának még akadt egy veszélyes beadása, de ezzel véget ért a meccs, következtek a büntetők.

Forrás: AFP/Franck Fife
Kattintson a drámai csata további képeiért!

Ronaldo tétlenül nézte a büntetőket

Xabi Alonso bal alsóba tartó lövését kiütötte Ruí Patrício, de rögtön utána Casillas is kivédte Moutinho próbálkozását, 0-0.

Iniesta aztán elfektette a kapust, majd a helyére gurított. Pepe lövését majdnem megfogta Casillas, de csak majdnem, 1-1.

Piqué a jobb alsóba lőtt, a portugál kapus jó felé ment, de nem ért oda. Nani bevarrta a léc alá, 2-2.

Sergio Ramos panenkagyanús büntetője a hálóban kötött ki, Bruno Alves, aki az előző körben visszalépett a lehetőségtől, a felső lécre lőtt, ahonnan kipattant a labda, 3-2.

Fábregas végül a jobb kapufát találta el, onnan a gólvonallal majdnem párhuzamosan, de kissé mögé vándorolt a labda, portugál lövésre már nem is volt szükség, pedig éppen Ronaldo következett volna.

Forrás: AFP/Damien Meyer
Kattintson a drámai csata további képeiért!

Spanyolország mérlege a vébék és Eb-k büntetőpárbajaiban immár pozitív, 4-3, míg Portugália először bukott szétlövést (2-1). Utoljára Németország jutott döntőbe egymás után három nagy tornán, az 1972-es Eb-n, a 74-es vébén, végül a 76-os Eb-n.

Portugália két nagy hibát is elkövetett a büntetőknél: az egyik legbiztosabb lövő, Ronaldo a legvégére maradt, míg Bruno Alves harmadiknak akart rúgni, az utolsó pillanatban érkezett Nani, hogy ő következik. A Manchester United szélsője még a léc alá, Bruno Alves viszont már rá lőtte a labdát, ez a hiba pedig talán a döntőbe jutásba került.