Ellentmond Mourinhónak az NB I Real Madridot megjárt focistája

Fernando Fernandez spanyol labdarúgó, Betis, 2005
Vágólapra másolva!
A Real Madridban is megfordult, legnagyobb sikereit a Betisszel és a Málagával elért Fernando Fernandez nem ért egyet azokkal, akik szerint unalmasan futballozna a spanyol válogatott, bár szerinte egy vérbeli csatárnak mindenképp helye lenne a csapatban. A Diósgyőr 33 éves támadó középpályása jól érzi magát Magyarországon, és úgy érzi, hogy fejlődik a magyar foci.
Vágólapra másolva!

Egyre többen fanyalognak a spanyol válogatott miatt, mondván, a 2008-ban még látványos játékkal Eb-t nyert csapat játéka mára unalmas lett. Egyetért? - kérdeztük a 2005-ben a Betisszel spanyol Király-kupát nyert játékost.

Egyáltalán nem, szerintem idén is remek játékot mutatott be a csapat. Akik unalmasnak látják, talán arra gondolhatnak, hogy túl sokat van a spanyoloknál a labda, de egy-egy gyengébb meccs színvonala az ellenféltől is függ.

Meg lehet egy csapatot azért szólni, ha rendre csak minimális különbséggel nyeri a meccseit?

Nem hiszem, hogy lenne egyetlen spanyol drukker is, aki ne írna alá egy 1-0-s győzelmet a portugálok ellen. Bárhogyan játszik is a csapat, a siker azt jelentené, hogy Spanyolország bejutott a döntőbe.

Mennyiben lenne más a spanyolok játéka, ha az Eb előtt megsérült David Villa és Carles Puyol is tagja lenne a csapatnak?

Mindketten fontos és jó játékosok, de így is erős a válogatott, ahogy most van, nevezhetjük a mostani együttest minőségi futballisták megfelelő kombinációjának. Magabiztos a Ramos vezette védelem, a középpályán nagyon jó Busquets, de imádom Silva és Iniesta játékát is.

Ezek szerint Spanyolország most is megállíthatatlan lesz?

Erre nem vennék mérget, eleve nagyon kemény lesz a portugálok elleni mérkőzés, bár címvédőként mi számítunk esélyesebbnek. De a fociban a papírforma gyakran felborul.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Beckham ellen a spanyol bajnokságban (Fernando jobbra)

2010 novemberében például 4-0-ra legyőzték a portugálok a spanyolokat.

Igen, de az csak egy barátságos meccs volt, nem volt meg az a motiváció a spanyolok számára, ami egy világeseményen megvan. A csapat számára most az a legnagyobb kihívás, hogy zsinórban harmadszor nyerhet meg egy nagy tornát, ami korábban még senkinek sem sikerült. De most négy nagyon erős csapat került be a négy közé, nem nagy a különbség az elődöntősök tudásszintje között, senki nem csodálkozna, ha a német vagy az olasz csapat győzne. A legnagyobb favorit azonban Spanyolország.

A spanyol emberek mit szóltak ahhoz, hogy igazi csatár nélkül állt fel a válogatott?

Meglepődtek, senki nem gondolta, hogy ez megtörténhet. Aztán a nyitómeccs közben mindenki megnyugodott, mert jól ment a csapatnak a játék ebben a felállásban is. Fabregas remek játékos, és jó teljesítményt is nyújtott elöl, ám ettől én még azt gondolom, hogy legalább egy vérbeli csatárnak mindenképp játszania kellene.

Az elődöntőben fontos Ronaldóra koncentrálni?

Nem, mert nem csak belőle áll a portugál válogatott. Ott van még Nani, Meireles, Pepe, Coentrao - ők is mindannyian meghatározó játékosok.

Ki lesz akkor a torna játékosa, Ronaldo nem is esélyes?

Dehogynem, már eddig is rúgott három gólt, de nagyban befolyásolja majd ezt a kérdést, hogy ki nyeri az Eb-t.

Forrás: AFP/Cristina Quicler
A Betisszel spanyol kupagyőzelemig jutott

Önnek ki a kedvenc spanyol játékosa?

Nehéz egyet kiválasztani. Iniesta nagyon fontos láncszem, Xavi természetesen a legjobbak közé tartozik, az előző meccsen Xabi Alonso is parádésan játszott, és Ramos is nagyon nagy játékos. De közülük eddig Iniesta volt a legjobb, nagyon okosan, taktikusan futballozta végig a tornát. Az Aranylabda viszont idén is Messié lesz.

Mennyire okozhat zavart a csapaton belül, hogy a Real Madrid és a Barcelona között idén a szokásosnál is nagyobb volt harc?

Sokan úgy gondolják, hogy ez problémát okoz, pedig szó sincs róla. A Real és a Barca játékosainak ilyenkor csak az jár a fejében, hogy a közös sikerért harcoljanak. A válogatottban már évek óta csapattársak, és jó barátságban vannak.

A Real portugál edzője, José Mourinho szerint nem igaz, hogy a spanyol válogatott játéka olyan lenne, mint a Barcelonáé. Olyan vagy sem?

Nagyon hasonlít, már csak azért is, mert nagyon sok Barca-játékos tagja a kezdőnek. A válogatott stílusát Luis Aragones változtatta meg, kikerült a csapatból Raúl és Baraja, és Xavira, Iniestára, Silvára kezdte építette az együttest. A megkezdett munkát Del Bosque folytatta, aki már nem is változtatott sokat a stratégián.

Forrás: MTI/Vajda János
Diósgyőr-mezben

Hogy érzi magát Magyarországon?

Szeretek itt lenni, a csapatom is egyre jobb, boldog vagyok Diósgyőrben. A bajnokságot nem lehet ugyan összevetni a topligákkal, de egyre színvonalasabb az NB I. Ha ezen az úton halad a magyar foci, akkor hamarosan Európában is jó eredményeket érhetnek el az itteni klubok.

Mit szól legutóbbi spanyol csapata, a Málaga körül történtekhez?

Málagai vagyok, házam is van ott, és nagyon örülök a győzelmeknek, óriási dolog, hogy sikerült kiharcolni a BL-indulást, miután a katari tulajdonos érkezésével megerősítették a csapatot.

Ha hívnák, visszatérne?

Nem gondolkodom a váltáson. Úgy érzem, hogy az én málagai korszakomnak már vége, ráadásul nagyon jól érzem magam Diósgyőrben, nem vágyódom máshová.