Pirlo már Buffont is megszívatta, Neymar égette magát a trükkös tizenegyessel

Vágólapra másolva!
"Mindez nem csak annyiból áll, hogy kigondoljuk, a meccsen majd alápörgetünk a tizenegyesnek, ezt gyakorolni is kell. Én két évig próbálgattam, tökéletesítgettem a technikát" - mondta két éve az [origo]-nak Antonin Panenka, a vasárnap Pirlóról is látott trükkös tizenegyes feltalálója. Az 1976-os Eb csehszlovák hőse óta - különösen az utóbbi években - sokan alkalmazták már ezt a megoldást, Zidane, Totti és Abreu is sorsdöntő helyzetben vállalta be a trükközést, többen azonban csak magukat alázták az elbénázott próbálkozással, a szombathelyi Tóth Péter például a kaput sem találta el. 
Vágólapra másolva!

A Panenka-féle tizenegyes - amellyel a csehszlovákok legyőzték az NSZK-t az 1976-os Eb-döntőben - 35. évfordulójára egy mexikói tévétársaság összeállított egy tízes toplistát a cseh játékos leghitelesebb követőiről. Az angolok a 2004-es Eb-negyeddöntőben is szenvedő felei voltak egy egy trükkös tizenegyesnek, akkor a portugál Hélder Postiga volt a végrehajtó, és akárcsak most, az angolok akkor is elvesztették a büntetőpárbajt. Zinédine Zidane még a 2006-os vb-döntőben is bevállalta a panenkázást az olaszok ellen, talán többet is beszéltek volna erről a gólról, ha később nem állítják ki Materazzi lefejeléséért.



Mint az összeállításból kiderül, Pirlo sem tegnap kezdte a löbbölős tizenegyesrúgást, a fenti listába ugyan egy 2010-es, Montenegró elleni gólja került be, de már a 2003-as olasz Szupekupa-döntőn is alkalmazta ezt a megoldást, éppen a válogatott kapusát és jelenlegi klubtárást, Gianluigi Buffont verve át vele.


Úgy látszik, az olasz játékmesterek szeretik alázni a kapusokat, hiszen Franceso Totti pályafutásában is visszatérő motívum a panenkás büntető. A fenti összeállításban szereplő Sampdoria elleni góljánál fontosabb volt például az a nem kevésbé laza találat, amelyet a 2000-es Eb-n a hollandok elleni elődöntőn ért el.


Persze, ha valaki nagy király akar lenni, a bukás lehetősége is nagyobb, ahogy azt Roma idolja is, illetve maga Pirlo is megtapasztalta már.


Van viszont egy akkora megszállottja is a Panenka-módszernek, akit semmilyen kudarcélmény nem tántoríthat el. Az uruguayi Sebastian Abreu nemcsak a fenti videón látható 2007-es, brazilok elleni Copa America-meccsen szívatta meg a kapust, de 2010-es vb-n, a Ghána elleni negyeddöntőben is pofátlan lövéssel döntött a továbbjutásról.


"Nem mindig választom ezt a megoldást, csak a különleges alkalmakra tartogatom" - nyilatkozta akkor az [origo]-nak az El Loco, vagyis Bolond becenevű csatár, aki a Botafogo játékosaként a Flamengo elleni riói állami döntőben is hasonlóan sorsdöntő helyzetben panenkázott, a csúcs azonban az volt, amikor tavaly februárban a Fluminese ellen elsőre csúnyán besült az emeléssel...


...öt perccel később azonban ismét odaállt, és volt annyira tökös, hogy megint lágyan alábökjön a labdának, amely ezúttal a kapu bal oldalába hullott.


Vannak viszont a fentieknél jóval kisebb nevek, akik jobbára csak amiatt lesznek egynapos Youtube-sztrárok, mert ráfáznak a nagyképűsködésre. Ezt élhette át Xavier Margairaz, az FC Zürich középpályása, aki nem számolt azzal, hogy a Sion kapusa, Andrejs Vanins állva marad. Az eset 0-0-nál történt, így komoly befolyással volt a végeredményre, amely 1-0 lett a Vanczák Vilmost foglalkoztató Sionnak.


Tavaly májusban a magyar bajnokságban is láthattunk hasonlót, amikor a Haladás játékosa, Tóth Bence még a kaput sem találta el, fölépörgette a labdát, a Fradi így elvitte az egyik pontot Szombathelyről.


A NAC Breda középpályása, Robbert Schilder is hiába próbálta alázni a Heerenveen kapusát, Kevin Stuhr Ellegaardot, aki nemcsak a büntetőt védte, de a közeli ismétlést is kifogta, még kínosabbá téve Schilder helyzetét.


Szintén tavalyi történet Üzbegisztán és Dél-Korea bronzmeccse az Ázsia-kupán, amelyet 3-2-re elbuktak az üzgébek a bronzmeccset a katari Ázsia-kupán Dél-Koreával szemben. Az üzbégek már háromgólos hátrányban voltak, amikor Alekszandr Gejnrih szépített volna büntetőből, ám a bíró érvénytelenítette a panenkás gólt.


A napjaink egyik legtehetségesebb focistájának tartott brazil Neymar is leégette már magát egy flegmán elvégzett tizenegyessel a 2010-es brazil kupadöntőben. Pár héttel korábban egy barátságos meccsen bejött neki a megoldás, a Vitória kapusa, Lee azonbam számított a trükkre, állva maradt, és egy laza mozdulattal lekapta a középre tartó labdát.