Állami vezetők a gőzölgő izzadságszagban

Vágólapra másolva!
A spanyol királyné nem jött zavarba az egy szál törülközőben feszítő Puyoltól, Merkel könnyezve sörözött a válogatottal, Orbán Viktor a meccs előtt kérte a magyar focistákat, hogy igyanak vért - az Eb-n is már másodszorra fordult elő, hogy állami vezetők bukkantak fel egy válogatott öltözőjében. De vajon mit csinálnak ott?
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár már tíz perccel a német-görög negyeddöntő lefújása után a németek öltözőjébe érkezett, hogy gratuláljon a játékosoknak a 4-2-es győzelem után. Beszédéről éppen kedvenc játékosa, Bastian Schweinsteiger maradt le, aki ekkor pont a zuhany alatt állt, és csak egy gyors köszönésre maradt ideje.

A válogatott nagy szurkolójának számító Merkel nem először látogatta meg a német csapatot az öltözőben egy mérkőzés után. Amikor a németek a 2010-es vb negyeddöntőjében 4-0-ra legyőzték az argentinokat, a kancellár együtt sörözött a játékosokkal, akik hatalmas üdvrivalgással fogadták. Merkel a könnyeivel küszködött a meghatottságtól, ezért nem is tudott beszédet mondani.

A focirajongó Merkel egyik utolsó látogatása azonban vitát lobbantott ki Németországban. A törökök ellen megnyert, 2010 októberében rendezett berlini meccs után Merkel úgy sétált be az öltözőbe, és fogott kezet félmeztelen német focistákkal, hogy a labdarúgó-szövetséggel nem is egyeztetett erről.

Forrás: AFP

Emiatt a szövetség elnöke, Theo Zwanziger kiakadt, és több médiumnak is azt nyilatkozta, hogy a politikusok kihasználják a focisikereket. Másnap Merkel felhívta Zwanzigert, és rendezték a konfliktust.

A legismertebb állami vezetői látogatás azonban mégsem Merkelé volt az elmúlt évekből, hanem Zsófia spanyol királynéé. Zsófia a németek ellen megnyert elődöntő után ment ünnepelni a spanyol öltözőbe, ahol feltehetően nem nagyon számítottak rá, legalábbis az öltöző közepére dobált ruhadarabok elrugdosása és Puyol öltözete alapján, a barcelonai védő ugyanis egy szál törülközőben toppant be a zuhanyzóból. A döntő után is illusztris vendégek érkeztek a spanyol öltözőbe, Fülöp herceg, Plácido Domingo tenorista és Rafael Nadal teniszező is meglátogatta a focistákat.

Zsófia királyné Puyoléknál

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YiUXxo1D1Q1QO6Qj


Az idei Eb-n Merkelen kívül Giorgio Napolitano olasz államfő kereste fel egy meccs után országa válogatottját. A spanyolok ellen elért 1-1-es döntetlen után a csapatkapitány Gianluigi Buffon meg is ölelte Napolitanót. A köztársasági elnök elmesélte: a díszpáholyban a spanyol herceg azt mondta, elégedett lenne egy döntetlennel, erre Buffon a bundabotrányra utalva viccesen megjegyezte, "akkor lecsuknak minket". A jó hangulat megmaradt akkor is, amikor Buffon az öltözőben odaadta neki a mezét, amire Napolitano megkérdezte, hogy kimoshatja-e. Az esetről itt nézhet meg videót.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Orbán Amszterdamban

A futballimádó Orbán Viktor is igyekszik ott lenni minden magyar meccsen, az mégis szokatlan volt, hogy a holland-magyar Eb-selejtező előtt ment be a válogatott öltözőjébe. Orbán azzal igyekezett tüzelni a játékosokat, hogy elmondta: ha a válogatott nem kapott volna ki nagy különbséggel Budapesten (az a meccs 0-4 lett), nem látogatott volna ki az amszterdami mérkőzésre, a súlyos vereség miatt azonban úgy érezte, neki is jelen kell lennie.

Orbán arról is biztosította a játékosokat, hogy a közvélemény a vereség ellenére a legnagyobb tisztelettel fordul feléjük, és arra buzdította őket, hogy "igyanak vért" a meccs előtt. Orbán cselekedete azonban nem egyedülálló, a ghánai elnök, John Atta Mills is meccs előtt kereste fel a válogatott öltözőjét, amikor az USA-val játszottak a dél-afrikai vb-n, hogy a csapattal együtt imádkozzon.

Orbán a 2011-es Bajnokok Ligája-döntőt vezető magyar játékvezetői teamet is meglátogatta az öltözőben a londoni meccs után, azt viszont nem sikerült elérnie, hogy Csányi Sándorral együtt ünnepeljenek az öltözőben, mert az MLSZ-elnököt a kormányfő segítsége ellenére sem engedték be a biztonsági őrök.