Kiszámíthatatlan olaszok a stabilizálódó angolok ellen

Vágólapra másolva!
Az utolsó elődöntős hely két olyan válogatott között dől el az Európa-bajnokságon, amely egyaránt a sportág nagyhatalmai közé tartozik,  a nagy tornákon eddig mégis alig futott össze Anglia és Olaszország.
Vágólapra másolva!

Angliát a futball szülőhazájának tartják, míg Olaszország a sportág történetének egyik legsikeresebb válogatottját adja, ennek alapján a két válogatott összecsapását örökrangadónak is gondolhatnánk. Angol-olasz mérkőzést azonban közel egy évtizede nem játszottak, tétmeccsen pedig eddig mindössze hatszor találkozott a két csapat. Ezek közül csak kettőt rendeztek nagy tornán, és érdekes módon mind a kettőre Olaszországba került sor: az1980-as Európa-bajnokságon a csoportkörben, tíz évvel később a vébén pedig a bronzmeccsen mérte össze erejét a két válogatott.

Az olaszoké azon kevés válogatott közé tartozik, amelynek pozitív a mérlege Angliával szemben (ez még Brazíliára, Uruguayra és Romániára igaz), a hat tétmeccsből az angolok mindössze egyet tudtak megnyerni.

A mostani negyeddöntőben a kezdő tizenegy kijelölésénél az angol szövetségi kapitánynak, Roy Hodgsonnak egyszerűbb a helyzete, mint a korábbi meccseken. Wayne Rooney visszatérésével az ukránok ellen látott együttes tűnik az ideális csapatnak, főleg, hogy a balszélső Ashley Young sérülése sem bizonyult súlyosnak. Az angol közvélemény egy része ugyan szívesen látná a cspatban a középpálya jobb oldalán Theo Walcottot vagy Alex Oxlade-Chamberlaint, Hodgson viszont inkább James Milnert favorizálja, aki nem játszik ugyan olyan látványosan, de rendkívül hasznos mezőnymunkát végez, és sokkal jobban védekezik, mint a másik két jobbszélső.

Az olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli már eddig is sokkal jobban forgatta csapatát, mint bármelyik más edző az Eb-n, így aztán nehéz megjósolni, hogy kiket is küld majd pályára. Az első két meccsen még három védővel játszatta csapatát, de az írek ellen áttért a négyvédős szisztémára, és valószínűleg vasárnap is ez a játékrendszer marad. Viszont a védelemből Giorgio Chiellini sérülés miatt biztosan hiányzik, a Juventus játékosát klubtársa, Leonardo Bonucci pótolhatja. A középpályán Thiago Motta bajlódik sérüléssel, és ha nem tud játszani, akkor Riccardo Montolivo kezdhet helyette, és Prandellinek azt is el kell döntenie, hogy a csatársorban megbízik-e Mario Balotelliben. Olasz lapértesülések szerint igen, az Angliában légióskodó támadó ott lesz a kezdők között.

A várható kezdőcsapatok:
Anglia: Hart - G. Johnson, Terry, Lescott, Ash. Cole, Milner, Gerrard, Parker, A. Young, Rooney, Welbeck
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti, De Rossi, Pirlo, Marchisio, Montolivo, Balotelli, Cassano