Elődöntőt ért a csatár nélküli spanyol foci

Vágólapra másolva!
Az olaszok ellen csak döntetlent, a franciákkal szemben azonban már negyeddöntős továbbjutást ért a spanyolok csatár nélküli hadrendje, a címvédő a századik válogatottságát két góllal ünneplő Xabi Alonsónak köszönhetően 2-0-ra nyert, és bejutott az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé.
Vágólapra másolva!

Így ejtette ki Xabi Alonso a franciákat - videó

negyeddöntő:
Spanyolország - Franciaország 2-0 (1-0)
Donyeck, Donbasz-aréna
vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xavi - Busquets, Xabi Alonso - Silva (Pedro, 65.), Fabregas (Torres, 67.), Iniesta (Cazorla, 84.)
Franciaország: Lloris - Réveillere, Rami, Koscielny, Clichy - M'Vila (Giroud, 79.) - Debuchy (Ménez, 64.), Cabaye, Malouda (Nasri, 64.), Ribéry - Benzema
gól: Xabi Alonso (19., 91, a másodikat büntetőből)
sárga lap: Sergio Ramos (31.), illetve Cabaye (42.), Ménez (76.)

A negyeddöntőre a spanyolok az olaszok elleni 1-1-re végződött nyitómérkőzés hadrendjét vették elő, amelyben nem volt még helye Fernando Torresnek, így igazi csatár hiányában Fabregas lett az árnyékék, az úgynevezett hamis kilences.

A másik oldalon Laurent Blanc kapitánynak belső problémákkal is meg kellett küzdenie, a svédek elleni vereség több konfliktust is felszínre hozott, többek között a rossz taktika és a "ki miért nem játszik" kérdéskör is előkerült.

Hogy Blanc bosszúálló típus-e, nem tudni, mert valószínűleg sohasem árulja el, hogy vajon valóban azért hagyta-e ki a kezdőcsapatból Samir Nasrit és Alou Diarrát, mert ők voltak a 0-2 utáni veszekedés főszereplői. De nem jutott hely a kezdő tizenegyben Jeremy Ménez és a szövetségi kapitányt kritizáló Hatem Ben Arfa számára sem.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Nézze meg a mérkőzésről készült képeket!

Jobbhátvédként Anthony Réveillere kezdett, a hivatalos verzió szerint azért, hogy Mathieu Debuchy a középpályára lépve stabilitást adjon a csapatnak. De ki tudja, lehet, hogy a szakvezetés babonás: a Lyon játékosa ugyanis eddig tizenkétszer volt kezdő, akkor a válogatott nem kapott ki.

Eleinte még csak sejtéseink lehettek, hogy mi várható egy olyan mérkőzésen, amelyen az egyik csapat agyonbiztosított középpályával maximálisan a védekezésre koncentrál, a másikban pedig egyetlen klasszikus csatár nem szerepel. Az első félóra 63:37-es labdabirtoklási aránya tökéletesen jelezte a játékminőségek közti különbséget, nem véletlenül jósolta meg előre a spanyol fölényt a Bilbao és a PSG korábbi mestere, az egykori hatvanszoros francia válogatott középpályás, Luis Fernandez.

A szakember azt mondta, Ribéryben és Benzemában ugyan megvan a képesség, hogy gólt szerezzen, és eldöntse a meccset, de ahhoz labdát kellene szerezni és birtokolni, ami viszont Xavi és Iniesta ellenében szinte lehetetlen.

"Nagyon pesszimista vagyok" - jelentette ki Fernandez, pedig akkor nem tudhatta előre, milyen sakk-matt góllal szerez majd vezetést a spanyol csapat. Hiába erősítette meg a jobbszélt Blanc, Jordi Alba ott csinált bohócot Debuchyből, és középre ívelését Xabi Alonso könnyedén fejelte vissza a jobb sarokba - bár Lloris is benne volt nyakig, ugyanis a védő által már takart bal sarokba igyekezett, felkínálva a hosszú oldalt.

Forrás: AFP/Franck Fife

Nézze meg a mérkőzésről készült képeket!

Félidőben egyik edző sem váltott, Blanc makacsul hitt az elképzelt taktikában, és nem akarta belátni, hogy komoly potenciállal bíró, támadó szellemű játékos nélkül nem lehet megnyerni ezt a mérkőzést.

Pedig lett volna lehetőség bőven a variálásra, hiszen Debuchy, Malouda, de még Benzema is gyengén futballozott. Blanc inkább kivárta, mit húz Vicente Del Bosque, és amikor látta, hogy Pedro és Torres készülődik, talán abban reménykedett, kicsit megbomlik a spanyol középpálya fegyelme.

Így aztán Malouda és Debuchy helyére Nasrit, valamint Ménezt állította be, sőt végső kétségbeesésében a védekező középpályás M'Vila helyére Giroud személyében még egy csatárt is beküldött.

Az impotenciába süllyedt franciák azonban nem lettek fickósabbak, az egész mérkőzésen egyetlen kaput eltaláló lövéssel kisebb csoda kellett volna a továbbjutáshoz.

A végén még Réveillere büntetőt érően felborította Pedrót, hogy Xabi Alonso duplával ünnepelhesse 100. válogatottságát. Spanyolország története során először verte meg tétmérkőzésen a franciákat, és egy nem túl szórakoztató meccsen bejutott az elődöntőbe, ahol jövő szerdán Portugália lesz az ellenfele.