Ennyi erővel Casillas barátnője is lehetne az alapvonali bíró

Vágólapra másolva!
Alaposan kiosztotta jegyzetében Michel Platinit, az UEFA elnökét Michael Jokin, a Goal.com internetes oldal szakírója, aki szerint hiába van öt bíró a futballpályán, az alapvonalon tevékenykedő játékvezetők egyáltalán nem nyújtanak segítséget a kollégájuknak.
Vágólapra másolva!

"Hogy miért van több gól a mostani Európa-bajnokságon? Szerintem önök is tudják a választ, azzal, hogy öt bíró van egyszerre a pályán, egyszerűbbé váltak a dolgok, öten mindent észrevesznek, és körültekintőbben hoznak döntést" - nyilatkozta Michel Platini, az UEFA elnöke kedden.

Platini akkor még nem tudhatta, hogy az angol-ukrán meccsen történtek miatt ismét előtérbe kerül az annyiszor előhozott videobíró-témakör: Kassai Viktor ugyanis nem ítélt gólt, amikor John Terry egyértelműen a gólvonal mögül húzta ki a labdát Marko Devics lövése után.

Mihael Jokin, a Goal.com ukrán szakírója rendesen kiosztja jegyzetében Platinit, megemlítve, hogy az elmúlt napokban éppen a játékvezetők döntései miatt esett kevesebb gól a tornán. "Több alkalommal sem vettek észre fontos dolgokat, és egyáltalán nem befolyásolják a játékvezetők döntéseit az alapvonálnál álló bírók. Röviden fogalmazva: teljesen haszontalanok. Majdnem három éve vezették be az ötbírós rendszert az Európa Ligában, de lehetetlen visszaemlékezni olyan esetre, amikor kritikus helyzetben segítettek a játékvezetőnek az alapvonalon álló kollégái" - írja jegyzetében Jokin.

Az ukrán újságíró elismeri, hogy ő is csak a lassításnál győződött meg róla, hogy Terry bentről húzta ki a labdát, de nem érti, hogy nem vehette észre ezt az alapvonalon álló Vad II István, akinek ez lenne a dolga. Jokin azt elfelejtette, hogy a meg nem adott góllal végződő akció elején Milevszkij lesről indult, amit Erős Gábor asszisztens nem szúrt ki, de a bírók szemére hányja, hogy ha a gólt megadják, akkor még fél órája lett volna az ukránoknak, hogy kicsikarják a továbbjutást jelentő győzelmet.

Az újságíró nemcsak ezt az esetet említi, hanem feleleveníti a spanyol-horvát meccs egyik vitatott jelenetét is, amikor szerinte látnia kellett volna az alapvonali bírónak, hogy Busquets a 16-oson belül rángatta Corluka mezét. Jokin szerint ennél az esetnél a meccset vezető Wolfgang Starknak is észre kellett volna vennie a szabálytalanságot, de az alapvonali bíró volt a legjobb szögben, mégsem csinált semmit, csak vigyorgott a labdáért kocogó Casillasra, majd váltott pár szót a kirúgáshoz készülő kapussal.

"Ennyi erővel Sara Carbonero, Casillas barátnője is állhatna ott, akkor is ugyanez lett volna az eredmény" - jegyezte meg ironikusan Jokin. Az írásával nyitott kapukat dönget, mivel Sepp Blatter, a FIFA elnöke a tegnapi meccs után elismerte, a videobíró többé nem alternatíva, hanem szükségszerűség.