Rooney fejesgóllal tért vissza, Kassaiék óriásit hibáztak

Gerrard, angol öröm, Anglia-Ukrajna, Foci-Eb 2012
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-válogatott az eltiltása után visszatérő Wayne Rooney fejesgóljával 1-0-ra legyőzte Ukrajnát, és ezzel megnyerte a D csoportot az Európa-bajnokságon. Az ukránokat megfosztotta egy szabályos góltól Kassai Viktor, aki a vonalbírója jelzését elfogadva Marko Devics lövése után nem ítélt gólt, pedig a labdát a gólvonal mögül rúgta ki John Terry. Anglia csoportelső, és az olaszokkal játszik az elődöntőért, Ukrajna kiesett.
Vágólapra másolva!

Képgaléria

D csoport, 3. forduló:
Anglia - Ukrajna 1-0 (0-0)
Donyeck, 48 ezer néző
v.: Kassai Viktor
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young - Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.) - Welbeck (Carroll, 82.)
Ukrajna: Pjatov - Guszjev, Hacseridi, Rakickij, Szelin - Jarmolenko, Tyimoscsuk, Konopljanka - Garmas (Nazarenko, 78.) - Milevszkij (Butko, 77.), Devics (Sevcsenko, 70.)
gól: Rooney (48.)
sárga lap: Gerrard (73.), Cole (78.), illetve Tyimoscsuk (63.), Rakickij (74.), Sevcsenko (86.)

Az angol-ukrán meccs előtt két világsztár játékáról esett a legtöbb szó: Wayne Rooney eltiltás után térhetett vissza az angol válogatottba, a veterán Andrij Sevcsenko pedig a svédek elleni meccsen szerezett térdsérüléséből próbált felgyógyulni a D csoport sorsdöntő zárómeccsére.

Rooney bekerült a kezdőbe, Sevcsenko nem épült fel

Rooney minden kétséget kizáróan világsztárnak számít, ám nélküle is eredményes volt Anglia. Az előzményeket - kapitányváltás pár héttel az Eb előtt, sorozatos sérülések, családi tragédia - figyelembe véve a franciák elleni 1-1 remek eredmény volt az angoloktól, majd a folytatásban hátrányból fordítva a mumus svédeket 3-2-re legyőzték.

Roy Hodgson kapitány mintha feltétlenül bízna a Manchester Unitedben, fogta magát, és a svédek elleni gólokat szerző Carroll, Walcott, Welbeck trióból csak az utóbbit tette be a kezdőbe (igaz, Walcott legutóbb is csak csere volt). Így a Young (balszélső), Welbeck, Rooney manchesteri hármas rohamozhatott (bár a jobbszélső Milner is manchesteri, csak ő a Cityben játszik).

Sevcsenko viszont nem épült fel, pedig ő volt az első meccs embere, hiszen két fejesgóljának köszönhetően három ponttal kezdte a tornát a házigazda, amely - Sevcsenkóval együtt - a második meccsen már jóval visszafogottabban futballozott a franciák ellen.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Az ukránok az angolok peches múltjában mindenképp bízhattak: Anglia 1980-ban (Olaszország, 0-1), 1992-ben (Svédország, 1-2) és 2004-ben (Portugália, 2-2) sem tudta legyőzni az Eb-házigazdát.

Az ukrán csapatban Sevcsenko magával húzta a kispadra Nazarenkót és Voronyint, elöl pedig egy teljesen új, a Milevszkij, Garmas, Devics támadó trió rohamozott, Konopljanka és Nazarenko pedig egy sorral hátrébb húzódott.

Oleh Blohin ukrán kapitány a meccs előtt azt mondta, hogy az angolok veresége váratlan lenne, egyúttal kiemelte: ha mindent kiad magából a csapata, de nem jut tovább, akkor is dicséretet érdemel.

Ez nyilvánvalóan része volt a pszichikai hadviselésnek, hiszen a győzelemre törő házigazda rögtön nekiesett a 4-4-2-es taktikával felálló angolok ellen.

Az ukránok jól tüzeltek távolról

Blohin arra biztathatta övéit, hogy nyugodtan tüzeljenek távolról. Garmas 27 méterről is rá merte lőni, de nem találta el a kaput, Guszev 24 méterről már jobban célzott, de ő sem volt elég pontos.

Az ukránoké volt az első 25 perc, ennyi kellett az angoloknak, hogy beleszokjon a meccsbe az új felállású csapat.

A 28. percben villant először Rooney, kevéssel fejelt mellé, majd a másik oldalon Jarmolenko a legnagyobb ukrán helyzetet hagyta ki, Hart védése kellett ahhoz, hogy 0-0 maradjon az állás.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az angol védelem nem állt a helyzet magaslatán, tíz percen belül kétszer is durván megforgatták a hátvédeket, Jarmolenko cseleitől Parker még fenékre is csüccsent. Más kérdés, hogy az ukrán végül öt csel után nem tudott lőni.

A gyengécske első félidő után Rooney nyolc év után ismét gólt szerzett nagy világversenyen, igaz, nagyon sokat segítettek neki az ukránok. Gerrard jobb oldali beadása megpattant két védőn, a kapus lepkézett, Rooney pedig 20 centimérerről, fejjel nem is hibázott.

Rooneyt a gól felszabadította, passzolni is volt kedve (Milner nem tudta gólra váltani), majdnem fejelt még egy gólt (Pjatov védett), majd a 86. percben lecserélték.

De előtte még voltak izgalmak, és nem arra gondolunk, hogy Sevcsenkót a pályára követelték a szurkolók (vágyuk persze teljesült is).

Kassaiékból főszereplő lett

A 62. percben Marko Devics lövésébe Joe Hart kapus csak beleérni tudott, majd a háló felé tartott a labda, Terry megpróbálta kikanalazni, de csak a gólvonal mögül sikerült kivágnia. Egyértelmű gól volt, Kassai Viktor mégsem ítélte meg, pedig a munkáját nemcsak a partjelző, hanem a vonalbíró is segíti (az esetet Vad II István figyelte pár méterről). Az angolok két éve a vb-n elszenvedői voltak egy hasonló esetnek, akkor Frank Lampard lövése után a labda a gólvonal mögé pattant, a bíró azonban nem látott gólt.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Az angolok sem tagadták, hogy a labda benn volt, az Eb-keretből John Terry miatt kimaradt Rio Ferdinand a Twitteren írta, hogy ugyanez történt most az ukránokkal, mint két éve velük Dél-Afrikában. A BBC-n szakértő volt angol klasszis Chris Waddle is feltette a kérdést, hogy mi értelme van így a vonalbírónak, s hogy miért nincsen még elektronikus gólbíró.

Az ukránok ezek után szinte beletörődtek, hogy már nem kerülhetnek a nyolc közé (két gólra voltak a továbbjutástól), az angolok pedig köszönték szépen, nekik tökéletes volt az 1-0-s győzelem és a csoportelsőség.

A meccs lefújása után Sevcsenko odaszaladt Vad II Istvánhoz, megfogta a pólóját, és valamit kérdezni akart tőle, de a magyar vonalbíró elviharzott. Reméljük, ez a hiba nem jelenti azt, hogy Kassai és csapata nem kap több meccset ezen az Eb-n.